În cadrul prezentării, doamna Dana Munteanu a menționat faptul că a fost realizată o statistică de către ANPC prin care a constatat că din totalul cererilor de intrare în insolvență depuse, 44% au fost respinse ca urmare a constatării împrejurării că acestea sunt întemeiate pe datorii rezultate din acumularea de către debitori a unor datorii din exploatarea întreprinderilor și mai puțin că urmare a nerespectării altor prevederi legale.
În data de 01.07.2021-02.07.2021 a avut loc conferința „VALUL IV VA FI UN VAL AL INSOLVENȚEI” organizată de către Institutul Român de Drept Comercial în parteneriat cu Piperea & Asociații, RomInsolv și Universitatea Transilvania din Brașov.
Din cauza multiplelor modificări legislative, în ultima perioadă de timp, depunerea declarațiilor privind beneficiarul real a pus reale probleme, creându-se confuzii și întrebări: Declarația privind beneficiarul real se depune anual sau doar când survine o modificare? Care este termenul limită pentru depunerea declarației anuale privind beneficiarul real în anul 2021?
Prof. univ. dr. avocat Gheorghe Piperea a dat în judecată Facebook pentru a obține daune morale, consecință a cenzurilor repetate, a etichetării postărilor ca fiind periculoase sau dezinformatoare și a suspendării contului personal.
Un aspect notabil este faptul că noțiunea de consultare a salariaților nu îmbracă forma unei negocieri propriu-zise, punctul de vedere al salariaților ori a sindicatului neavând puterea unui consimțământ, ci a unei opinii ce poate fi luată sau nu în considerare de către angajator. Mai precis exprimarea dezacordului unor salariați în ceea ce privește unele dispoziții ale regulamentului intern nu este de natură a schimba regulamentul, sau a renunța la respectivele dispoziții numai pentru faptul că salariații nu au fost de acord cu cele menționate.
Avocatul Gheorghe Piperea a depus la Tribunalul Uniunii Europene în data de 01.07.2021 cererea pentru anularea Regulamentului (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2021 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19.
Până în prezent, această problematică nu a făcut, la cunoștința noastră, obiectul unor decizii ale instanțelor naționale, însă hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene din 5 martie 2020, pronunțată în cauza C-679/18 OPR‑Finance s. r. o., prezintă relevanță din dublă perspectivă: (i) obligațiile instanței naționale învestite cu o astfel de cerere, precum și (ii) sancțiunile legislative ce pot fi prevăzute în legislația națională astfel încât acestea să fie compatibile cu art. 23 din Directiva 2008/48/CE.
Obligația de consiliere ce revine comerciantului și, în general, oricărui profesionist, în faza precontractuală a încheierii unui contract cu un simplu particular – consumator prinde avânt în practica Curții de Justiție a Uniunii Europene.
La finalul anului 2020, Tribunalul București a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție cu o cerere de dezlegare a chestiunii de drept privind caracterul executoriu al scrisorii de garanție bancară. Cauza în care această chestiunea s-a ivit avea drept obiect o contestație la executarea silită ce a fost demarată în baza acestui instrument, iar particular situației deduse analizei era faptul că titlul executoriu din cauză era reprezentat de un instrument de garantare a unui contract de furnizare și nu a unui contract de credit.
Aveți mai jos modelele de sesizare adresa ANPC, CNDC și ANSDCP în vederea semnalării abuzurilor comise cu ocazia triajului epidemiologic realizat de operatorii economici.
We are open Monday to Friday from 9 am to 5 pm.