Ridicati-va!

Credeti ca intreprinderile voastre, desi falite, au sanse de supravietuire? Ridicati-va si preluati-le. Construiti societatati – vehicul (Special Purpose Vehicle, SPV) care sa preia intreprinderile de la actionarii actuali si de la managerii incompetenti sau fraudulosi care le-au falimentat. Nu va lasati convinsi de diversi mesia de buzunar; va puteti descurca si singuri. Daca puteti convinge creditorii sa incaseze de la voi, pentru creantele lor, 10 lei in loc de 100, faceti rost din contributii proprii de doi lei, imprumutati-va la banci 8 lei (punind ipoteca asupra actiunilor la noua societate) sau gasiti fonduri – partenere care sa va puna la dispozitie acesti 8 lei; cu cei 10 lei adunati, cumparati activele bune si afacerea de la actuala societate. De aici, din acest pret, se vor indestula, in parte, creditorii. Faceti ca restul activelor rele si datoriile sa ramina in actuala societate. Iar aceste active si datorii vor fi lichidate prin faliment. Dincolo de aceste proceduri legale, noua societate, desprinsa de activele rele si de datoriile vechii societati, va functiona la adapost de urmaririle creditorilor, cu un pasiv curat, cu atitia angajati citi vor fi necesari pentru continuarea afacerii, cu vechii parteneri de afaceri alaturi si cu altii noi, atrasi de noua constructie, convinsi de vitalitatea unui nou inceput. Va depinde doar de voi, ca actionari seminificativi, si de managerii pe care ii veti fi ales sa getioneze afacerea in noile conditii, daca afacerea va avea viitor sau nu.

Debarasati-va de actualii lideri sindicali. Stiti de ce : de 20 de ani ei au pactizat cu managerii politici ai intreprinderii si au prosperat facind afaceri cu intreprinderea si cu tertii, in numele vostru, dar in interes propriu. Creati-va lideri noi, care sa vrea doar atit : salvarea intrepinderii si, implicit, a cit mai multor locuri de munca si a comunitatii locale. Numiti manageri ai acestei noi societati pe aceia dintre voi care chiar stiu sa produca, sa negocieze cu furnizorii si clientii, cu bancile si cu statul, si care chiar stiu sa vinda, sa gestioneze trezoreria si sa interpreteze legile.

Metoda de preluare pe care v-o propun nu e o inventie a mea sau a Romaniei; ea a fost utilizata cu succes in SUA si in Europa, cele mai notorii cazuri fiind General Motors si Crysler. Se numeste Levereged Buy Out (LBO). Nu aveti nevoie de sprijinul statului roman; desi statul american s-a implicat cu sume imense in cazurile General Motors si Crysler, implicarea Statului roman este indezirabila, avind in vedere apetenta sistemului nostru politic pentru functii manageriale si pentru fabricarea de dependente ale economicului de politic si de administrativ.

Pentru a ajunge acolo, cereti si obtineti punerea actualei societati sub protectia tribunalului. Ca salariati care nu si-au primit drepturile salariale de citeva luni, sunteti creditori ai acestei societati unde lucrati si aveti acest drept. Aveti si dreptul sa nominalizati un lichidator pe care il veti alege pe criterii de independenta (mai ales fata de politica) si de profesionalism.

Cereti judecatorului-sindic si lichidatorului separarea clara a activelor functionale de cele care trebuie lichidate si de datorii. Treceti aceste active, plus contractele cu partenerii de afaceri si contractele de munca, pe acea noua companie (SPV), in care sunteti actionari semnificativi. Platiti pentru asta cei zece lei pe care ii aveti din surse proprii si din imprumuturi. Afacerea va fi, din acel moment, a voastra, a partenerului pe care vi l-ati ales si a bancilor care v-au imprumutat pentru preluarea intreprinderii.

In fine, nu va dezinteresati de faliment. E cea mai buna oportunitate pentru ca cei vinovati sa fie trasi la raspundere; legea spune ca tot ceea ce depaseste suma de 10 lei, cu care se vor fi platit, partial, creditorii, va fi imputat managerilor, actionarului, capuselor, bancilor si tuturor persoanelor care au cauzat falimentul. Daca vor fi fost externalizari frauduloase, acestea se vor anula la cererea lichidatorului, activele sau contravaloarea acestora urmind a fi readuse in patrimoniul societatii falite, spre indestularea creditorilor. Urmariti procedura, pentru ca cei care au falimentat afacerea sa plateasca. Poate si penal, pentru ca a falimenta intentionat o afacere inseamna, deseori, bancruta frauduloasa.

Lasati un raspuns

Trebuie sa fiti conectat pentru a posta un comentariu.