Predictii sumbre: Dupa criza economica intram intr-o alta, la fel de dura

crisisRecesiunea nu s-a terminat nici in SUA, nici in Europa, nici in Japonia. In primul rind, pentru ca, in conditiile in care dolarul este inca moneda de referinta in tranzactiile internationale si in rezervele valutare ale unor tari ca Japonia, China, Rusia si tarile arabe producatoare de petrol, sunt prea multi pseudo-dolari pe piata. In urma cu 4 luni, pentru a finanta planul Bush-Obama de sustinere cu imprumuturi a economiei americane (TURF), FED a tiparit, pur si simplu, 500 mld dolari. China avea atunci o rezerva de 2000 mld dolari, ceea ce inseamna ca, intr-o singura zi, rezerva, in valoare reala, s-a redus cu 25%. China a cerut atunci renuntarea la dolar ca moneda de referinta, dar intre timp a renuntat la cerere.

In al doilea rind, recesiunea nu se va termina, pentru ca economia mondiala depinde mult prea mult de SUA, care a ajuns la o datorie publica astronomica si care isi propune sa isi majoreze in continuare datoria, pentru a finanta noul sistem general de asigurare de sanatate si alte promisiuni electorale de stinga ale presedintelui Obama.  In acest moment, lichiditatile mari nu se mai orienteaza catre actiuni, nici catre titluri ipotecare, ci catre obligatiuni de stat. SUA emite in acest moment bonduri cu dobinzi real negative (adica, cel care cumpara obligatiuni nu o face pentru a cistiga din dobinda, ci pentru a isi plasa banii in siguranta, pe scurt, el nu cumpara un produs financiar, ci siguranta). Pentru SUA, acest lucru este inca posibil, pentru ca agentiile de rating inca clasifica bondurile americane cu AAA+. Dar si aici este evident ca se acumuleaza o bula investitionala, care se va sparge si va crea o noua recesiune, si mai mare.

In al treilea rind, marile afaceri din domeniul financiar, de genul AIG, Fannie Mae, Freddy Mac, bancile britanice Barclays, Lloyds, RBS etc. nu au fost inchise, ci sustinute cu bani publici. Asadar, statul american a preluat activele toxice de la banci si societatile de asigurari si acum le da inapoi investitorirlor, sub fomra de bonduri (care, in mod bizar, au inca rating AAA). Pe de alta parte, cetateanul care s-a imprumutat la banci pentru a-si cumpara casa a ramas si fara job, si fara casa, intrucit banca l-a executat silit. Dar banca, odata ce a inceput procedura de foreclosure, si-a recuperat banii de la societatile private de asigurari de genul AIG sau publice, de genul Freddy Mac, care au fost “salvate” prin injectii massive din bani publici. Deci, tot din banii contribuabililor. Nimic din racilele sistemului care au determinat actual criza nu s-a corectat, dar corectia va interveni inexorabil pentru ca intr-un joc nu poate cistiga toata lumea. In fine,toata lumea a uitat, din cazua crizei economice, ca exista o criza a alimentelor, o criza a resureselor energetic, o criza a gunoaielor si reziduurilor, o criza a mediului.

Toate aceste vor face ca criza sa fie si mai adinca si mai severa, intrucit masurile care trebuiau luate in urma cu 5-10 ani pentru a preveni aceste crize vor fi si mai greu de luat acum in conditiile in care lumea se preocupa de supravietuire de azi pe maine.

Urmariti, mai jos, ce declara laureatul premiului Nobel in economie, Paul Krugman, despre actuala criza economica.

Lasati un raspuns

Trebuie sa fiti conectat pentru a posta un comentariu.