O mie de ani de liniste

In perioada sarbatorilor am citit, printre altele, o carte scrisa de un spaniol (Julio Murillo Llerda), ziarist si expert in comunicare. Cartea se numeste „Shangri-La. Crucea de sub Antarctica”. Nu e cine stie ce, e un triller bunicel care reinterpreteaza istoria in mod original. Autorul trimite niste mici impunsaturi la adresa lui G. W. Bush si a lui J. Chirac. Trimite si niste critici voalate la adresa jurnalismului de tip ancheta interesata politic practicat de cotidianul britanic The Guardian. Si ne furnizeaza niste mari spaime fata de expansionismul economic german.

Interesant este ca aceasta carte este scrisa in 2008, cind aproape nimeni nu se gindea la marea depresiune care s-a instalat dupa falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008. In orice caz, nu se gindea nimeni la asa ceva in Spania, tara de origine a autorului.

Am sa va citez un pasaj care mi-a atras atentia prin incredibila premonitie pe care o contine.

P.389-390

“ – Pina si un copil ar fi in stare sa vada ca in citiva ani Europa va deveni un haos […]. Lumea intreaga va fi zguduita, de la nord la sud, de la est la vest. Sistemul se va prabusi cu zgomot, vor izbucni razboaie pentru apa, pentru controlul asupra surselor de energie, milioane de fiinte disperate vor asalta un Occident terorizat, dispus sa isi apere resursele si identitatea intr-o lupta pe viata si pe moarte. Violenta si ura dintre rase se vor dezlantui in orase, ca o inundatie de neoprit. Cind se va intimpla, acele milioane de cetateni anonimi …

–          … ne vor cere sa preluam controlul, a concluzionat Ata Zidarului. Totdeauna s-a intimplat asa de-a lungul veacurilor. Amintiti-va cum atit de republicanii senatori ai Romei i-au dat puterea unui despot cind totul se clatina.

–          Stralucit, trebuie sa recunosc. Din pacate, veti domni atunci pe un morman de ruine.

–          Imperiile se reconstruiesc. O lume noua va renaste ca pasarea Phoenix din propria-i cenusa. Un adevarat Reich de o mie de ani! Un timp de pace si prosperitate!”

Cartea se termina cu un dialog halucinant (p.428) :

-„Heil Hiltler, micuta mea!

-Heil Hitler, taticule!”

Si-acum, citeva cifre : 70% din comertul exterior al Germaniei este, de fapt, un comert intracomunitar. Adica, e ca si cind Berlinul ar vinde in judetul Renhania de Nord sau in judetul Bavaria (de fapt vinde in judetul Grecia sau in judetul Romania). Cica Germania a devenit al treilea cel mai mare exportator al lumii. E ca si cind ai spune ca statul California este cel mai mare exportator intrucit „exporta” in celelalte state membre ale SUA. Inca o cifra – in plina criza financiara, Franta si Germania obrazau Grecia ca nu si-a tinut deficitul bugetar sub control, dar in acelasi timp obligau Grecia sa cumpere armanent de 6 mld euro. Asta se intimpla in 2010. In 2011, Germania si Franta (Franchereich) obligau Grecia sa emita garantii de stat de peste 100 mld euro pentru a securiza creantele bancilor germane si franceze rezultate din obligatiunile grecesti. Pe 9 decembrie 2011, Germania si Franta impun, si celelalte tari (cu exceptia notabila a Marii Britanii) se supun, un imprumut cumulat in favoarea FMI de 200 mld dolari. Romania se lauda ca a semnat acordul si, desi era in dubiu daca sa contribuie la acest efort financiar, tocmai a platit FMI, cu titlu de contributie majorata, suma de 970 mld dolari.

Si inca ceva : cei mai multi romani (germanofili din fire) ii blameaza pe greci, italieni, spanioli si portughezi ca sunt lenesi si pleziristi si neseriosi (ca si cind noi, romanii, am fi foarte diferiti), in timp ce ii lauda pe harnicii si precisii si parolistii germani. Dar oare cine a observat cit deficit bugetar are Germania in perioada de la adoptarea euro (1999) pina in 2010? In fiecare an a depasit 6-7% din PIB. Iar statul Franchereich a avut deficite bugetare (are si acum) chiar mai mari. Oare cine a imprumutat cu bani aparent ieftini statele din zona PIIGS? Nu Commertzbank? Nu Hippovereisbank? Nu Deutsche Bank?

Se spune ca un german, un american si un roman au murit si au ajuns in acelasi timp in fata Sfintului Petru. Fiecare a fost intrebat de ce a murit. Americanul a spus ca si-a cumparat un avion Messerschmidt de mici dimensiuni, a intrat cu el intr-un zgirie-nori si a murit. Germanul a spus ca si-a cumparat un BMW ultimul tip, a intrat in stilp cu el si a murit. Romanul a spus ca si-a cumparat un Mercedes ultimul tip, dupa care a murit de foame.

Se spune ca un grec sau un roman, cind are bani sau credit isi cumpara un Mercedes. Ce isi cumpara germanul cu banii de pe Mercedes? Arme fratilor. Si resurse. Si apa. Asa cum ne spune spaniolul Julio Murillo.

Comentariile cititorilor

  1. C-tin Grigoras |

    Scenariul apocaliptic e posibil. Totusi, ce solutie vedeti? Si daca nu exista, chiar credeti ca se va ajunge in scurt timp la o lupta pt resurse naturale? ar fi plauzibil, dar asta ar fi chiar apocalipsa.

Lasati un raspuns

Trebuie sa fiti conectat pentru a posta un comentariu.