Nu va temeti

Fara voia mea, sunt fortat sa organizez o serie de proceduri legale si, probabil, judiciare, de protejare a dreptului la nume al Asociatiei Romania Dreapta. O alianta politica tocmai ce s-a creat, cu scopul de a cistiga alegerile din decembrie. Numai ca numele luat de aceasta alianta, recte, Romania Dreapta, este denumirea Asociatiei Romania Dreapta, al carei presedinte sunt. As fi preferat sa ma ocup de proiectele acestei asociatii, spre exemplu, de a o angrena in procedura de constituire a unei miscari monarhiste in Romania, dar numele asociatiei este uzurpat, o confuzie de denumire si de orientare strategica s-a creat si un auto-confort s-a instalat in persoana reprezentantilor acestei aliante, care se imbarbateaza ca vor cistiga „sigur” in litigiul cu mine.

Sa vedem, insa, daca au motive de confort.

(i) Codul civil permite celui lezat prin uzurparea dreptului sau la nume sa ceara oricind instantei incetarea acestei uzurpari – a se vedea art. 257 coroborat cu art. 254 alin.2 din Codul civil; acelasi Cod civil, in art. 255, permite celui lezat prin uzurpare, sa ceara incetarea acestei uzurpari, pe calea urgenta a ordonantei presedintiale;

(ii) conform art. 1 din Legea nr.14/2003, partidele politice sunt asociatii ale cetatenilor; si Asociatia Romania Dreapta este o asociatie a cetatenilor; denumirea partidelor politice nu poate reproduce un simbol national al statului roman; numele Romania este un simbol la statului roman si el nu poate figura in denumirea unei aliante politice (dar poate figura in denumirea unui ong, daca acest lucru este autorizat in prealabil, de guvern, lucru pe care Asociaita Romania Dreapta il „detine”); potrivit art.30 alin.1, coroborat cu art. 20 alin.2 din Legea nr.14/2003 a partidelor politice, orice persoana interesata poate face cerere de interventie la cererea de inregistrare a unei aliante politice; Asociatia Romania Dreapta este o persoana interesata, din moment ce numele sau, integral, este uzurpat de Alianta politica Romania Dreapta, deci va putea formula si interventie in cererea de iregistrare a Aliantei politice sus-numite;
(iii) desigur ca scopul si obiectivele Aliantei Romania Dreapta sunt complet diferite de scopul si obiectivele Asociatiei Romania Dreapta si desigur ca o alianta politica nu se poate confunda cu un ong; dar atunci cind citesti si pronunti ambele sintagme, accentul cade pe nume, Romania Dreapta, care este acelasi; prin absurd, daca nu are nicio importanta faptul ca o asociatie oarecare are un nume identic cu al unei aliante sau partid politic, ulterior constituite, atunci inseamna ca oricine poate sa isi constiutie in Romania o alianta politica denumita, sa zicem, Alianta Konrad Adenauer, Alianta Fundatia Crestin-Democrata, Alianta Institutul de Studii liberale etc. sau, interpretind atit de artificial legea, ar insemna ca si inversa este valabila, adica oricare dintre noi ne-am putea constitui ong-uri care sa se numeasca, sa zicem, Asociatia PDL, Asociatia PNTCD, Asociatia PNL, Fundatia Panasonic, Asociatia Mercedes, Fundatia Apple etc; nu numai ca este prejudiciabil pentru Asociatie ca o alta entitate – o alianta politica, esentialmente conjuncturala, facuta doar pentru alegeri si, eventual, pentru guvernare – sa coexiste si sa poarte acelasi nume, dar si pentru alianta, in sine, este prejudiciabil sa imparta aceasta denumire cu o alta entitate;
(iv) problema principala si principiala in cazul acestei uzurpari si a acestei confuzii nu este una juridica, ci una morala; un partid sau o alianta politica nu pot derapa de la principiile etice intr-o asemenea masura incit sa lanseze ideea ca denumirea, identitatea si obiectivele ong-urilor sunt valori subsidiare, mai putin importante, care trebuie sa fie puse in umbra intereselor politice, conjuncturale;
(iv) am gestionat, in ultimii doi ani, procese colective contra statului si a bancilor pentru peste 4000 de reclamanti, procese in care, de asemenea, nu aveam nicio sansa; cu toate acestea, le-am cistigat pe toate, chiar si in domeniile in care alti avocati au pierdut.
Asadar, nu va temeti.

Comentariile cititorilor

 1. Deceneu |

  Ar fi bine sa invocat isi semnul electoral inima, care „cloneaza” simpolul FDGR. Chiar daca are alta culoare, vorba D-lui Johannis, pe buletinul de vot alb-negru, culoarea nu are relevanta.

  Succes!

 2. Iuliana |

  Stimate dle Piperea,
  comentariul meu nu are o legatura directa cu prezentul articol. In schimb, m-ar interesa foarte mult sa stiu ce actiuni intreprinde Asociatia Romania Dreapta in directia crearii unei miscari pro-monarhiste in Romania. Am incercat sa gasesc site-ul internet al asociatiei pentru mai multe informatii, insa fara succes.
  In masura posibilului, v-as ruga sa aveti amabilitatea de a furniza un link cu mai multe detalii in acest sens (eventual catre site-ul asociatiei sau catre programul acesteia).
  Cu multumiri pentru aceasta initiativa laudabila.

 3. Gheorghe Piperea |

  Reinstaurarea monarhiei in Romania a fost unul dintre cei 3 piloni pentru crearea ARD.
  Puteti suna la 021 321 13 42 si sa discutati cu Iustin Armasu pentru mai multe informatii.

  Gh. Piperea

 4. Mihaela |

  Stimate domnule profesor si avocat argumentele dumneavoastra sant de necontestat Sant sigura ca veti castiga si va doresc acest lucru.Asteptam cu mare interes profesional aceasta argumentatie pentru ca desi nu sant jurista,sant economista cu o perspectiva interdiscilinara si fiecare postare pe blog, articol,sau raspuns al dvs la intrebari ,reprezinta adevarate lectii utile tuturor celor interesati de domeniul juridic. In plus subscriu in totalitate opiniilor dumneavoastra privind criza economica.Va felicit pentru toate actiunile dumneavoastra si va doresc succes in tot ce intreprindeti.

 5. Cristiana |

  Multa bafta! In concret care este scopul acestui ONG? Si cum putem adera la asociatie?

 6. Gheorghe Piperea |

  @Cristiana

  Pentru aderare, dati un telefon la birou si luati legatura cu Iustin Armasu.
  0213211342

 7. Cristian |

  Numai daca nu te temi poti reusi in tara asta si cei care nu se tem au sanse mai mari de a castiga in final. Nu ne temem si mergem mai departe.

Lasati un raspuns

Trebuie sa fiti conectat pentru a posta un comentariu.