Nasha

Un adevarat best-seller politic („Naşa”, de Gertrud Höhler, colega de partid cu dna Angela Merkel, lansată pe piaţa germană joia trecuta; citeva aprecieri asupra continutului si reactiilor se gasesc la adresa http://www.plano10.com/2012/08/ddr-invins-rfg-basescu-finul-nasei.html) ne atrage atentia asupra personalitatii si realitatii celei mai puternice femei de pe pamint. Sa speram ca se va publica si o varianta in romana a cartii, cit mai repede.

Ceea ce nu cred ca s-a spus este ca dnei Merkel i se pregateste ceva mult mai rau : un referendum asupra Mecanismului European de Stabilitate (MES, cel pe care Basescu l-a semnat ca primarul in 9 dec.2012). Pentru Germania, un referendum e ceva mai rar ca apa pe Marte : el nu se organizeaza decit pentru modificarea Constitutiei. De aici idiosincrazia dnei Merkel fata de referendum-uri (pe cel preconizat de Grecia anul trecut l-a blocat, alaturi de Sarkozy; pe cel din Romania l-a “orientat” intr-o asemenea maniera incit a devenit inutil, impunind un cvorum de prezenta, in contra recomandarilor Comisiei de la Venetia). Inca ceva : la inceputul lunii septembrie se judeca la Tribunalul Constitutional din Karlsruhe (echivalentul CCR-ului nostru) o actiune colectiva a unui numar de peste 35 mii de cetateni germani care vor, pur si simplu, ca tribunalul sa declare MES neconstitutional. Daca decizia va fi favorabila reclamantilor, toate summit-urile europene “cruciale” organizate din septembrie 2011 pina acum, pentru a rezolva criza, se vor fi dovedit nu numai inutile, ci chiar ridicole : germanul de rind, pentru care, cica, dna Merkel a batut cu pumnul in masa pentru a cere “mai multa Europa” va fi spus clar si raspicat : nu vrem “mai multa Europa”! Dincolo de uriasa palma pe care ar primi-o dna Merkel si toti cei care, din asa-zis europenism, s-au facut pres in fata dnei Merkel (il includ aici si pe marinarul nostru etern), este de observat ca tot ceea ce inseamna efort european anti-criza va pica si va trebui reluat totul de la capat. De altfel, toate mecanismele de salvare, inclusiv cea a bancilor (atentie : eu nu le pling de mila bancilor), sunt in suspensie pina la pronuntarea tribunalului german. Daca o Romanie intreaga a stat 23 de zile in pixul a 9 judecatori romani, de data aceasta o Europa intreaga (ba chiar o lume intreaga) sta in pixul a 9 judecatori germani. Inclusiv dna Merkel.

Si nu e tot : Franta lui Fr. Hollande pregateste si ea un referendum asupra MES. Daca vom avea un “nu” francez, alaturi de un “nu” al judecatorilor germani, s-a zis cu Europa. Si atunci, sa vedem ce va fi cu noi…

 

Up date : azi, 12 sept., instanta constitutionala germana a aprbat MES, dar a limitat participarea financiara a Germaniei la suma maxima de 190 mld euro; orice depasire a acestui plafon va trebui sa fie aprobata de camera inferioara a parlamentului (Bundesrat).

Lasati un raspuns

Trebuie sa fiti conectat pentru a posta un comentariu.