Legea concordatului preventiv – testul modern al insolventei

Pe data de 13 ianuarie intra in vigoare legea la care am lucrat in ultimii 5legea concordatului preventiv ani: Legea concordatului preventiv si mandatul ad-hoc. Este un semn clar de normalizare a mediului legislativ, un test modern al insolventei pentru mediul romanesc de afaceri.

Cu ocazia intrarii in vigoare a acestei legi, in calitate de autor al ei, imi face placere sa anunt organizarea unei conferinte de presa. Aceasta va avea loc marti, 12 ianuarie, la ora 13.00, la sediul Piperea si Asociatii din Bucuresti, Splaiul Unirii nr. 223, Sector 3 (cladirea Mazda). Puteti confirma prezenta Dvs. trimitand un e-mail la adresa lavinia.lukacsi@piperealaw.ro.

O descriere si seria de avantaje aduse de aceasta lege fata de insolventa, gasiti mai jos:

Mandatul ad-hoc şi concordatul preventiv dau o şansă întreprinzătorilor de a nu ajunge la insolvenţă, oferindu-le posibilitatea de a convinge statul, creditorii şi salariaţii să muncească alături de manager pentru salvarea întreprinderii.

La sfârşitul anului 2009, surprinzător, în afluxul de ordonanţe de guvern şi-a făcut locul şi o lege în adevăratul sens al cuvântului: legea concordatului preventiv şi a mandatului ad-hoc.

Acest act normativ, elaborat pe un proiect de lege realizat de prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, poate fi considerat testul civilizării oamenilor de afaceri autohtoni. Dacă legea are succes, înseamnă că s-a făcut pasul spre profesionalizarea afacerilor şi s-a realizat iniţierea unei culturi a anticipării. Întreprinzătorii trebuie să fie în permanenţă în alertă pentru a înlătura sau a atenua efectele crizei economice şi ale riscurilor inerente afacerii, în genere.

Concordatul preventiv este un contract încheiat între un întreprinzător şi creditorii săi, prin care întreprinzătorul propune un plan de redresare a afacerii sale, iar creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de a depăşi dificultăţile în care se află întreprinderea. Nu este necesar un consens al creditorilor; ar fi o utopie să pretinzi aşa ceva; o majoritate de 2/3 este suficientă pentru încheierea contractului.

Mandatul ad-hoc, a doua instituţie reglementată de lege, este acea procedură confidenţială prin care un mandatar ad-hoc, desemnat de instanţă, negociază cu creditorii în vederea realizării unei înţelegeri cu unul sau mai mulţi creditori pentru a depăşi starea de dificultate financiară în care se află întreprinderea.

Aceste două noi instrumente juridice consacră tendinţa insolvenţei moderne de a avea ca scop primordial continuarea afacerii prin restructurarea şi repunerea acesteia pe piaţă.

Concordatul preventiv/mandatul ad-hoc prezintă următoarele avantaje faţă de procedura insolvenţei:

nu presupune insolvenţa şi, deci, nici stigmatul aferent acesteia

– se declanşează numai la cererea debitorului, fiind exprimarea voinţei acestuia, nu a creditorilor,

– sunt proceduri confidenţiale sau cu un grad redus de publicitate

debitorul nu pierde controlul afacerii sale, care se continuă pe perioada celor două proceduri

întreprinzătorul este ajutat de un practician în insolvenţă să negocieze şi să-şi restructureze afacerea

– rolul judecătorului-sindic este minim

Legea este foarte actuală având în vedere că mulţi şefi de întreprindere se luptă cu şi încearcă să evite insolvenţa. Să încerci să calmezi spiritele printre creditori, să îi convingi pe furnizori să furnizeze, pe salariaţi să lucreze etc. este o provocare a managerului anului 2010. Prin mecanismele acestei legi, directorul general se va putea în sfârşit concentra asupra ceea ce ar trebui să-l intereseze – afacerile operaţionale şi nu asupra protejării afacerii împotriva creditorilor.

Comentariile cititorilor

 1. I.A. |

  In primul rand, as dori sa va felicit pentru acest proiect de lege. Sunt sigur ca va aduce un plus mediului de afaceri romanesc. Consider ca va veni si in sprijinul iesirii din contextul actualei crize economice, cand problemele societatilor comerciale sunt din ce in ce mai mari. Totusi, o societate comerciala care se afla in dificultate in momentul de fata, avand datorii etc., cam in ce perioada considerati ca se va putea prevala de institutiile acestei legi? Sau, altfel spus, cand vom vedea incheiate primele concordate preventive?

  In al doilea rand, vroiam sa va intreb cam in ce perioada se va putea vorbi si in Romania de falimentul persoanelor fizice (ma refer din punctul de vedere al unui act normativ)?
  Va multumesc si sincere felicitari.

 2. marin ingrid |

  un debitor-srl impotriva caruia s-a formulat cerere de deschidere a procedurii insolventei (incheiere de deschidere a procedurii nu exista inca)mai poate beneficia de prevederile acestei legi?multumesc.

 3. florin |

  cred ca este singura lege fiabila si buna din ultimul timp realizata in romania .felicitari

 4. D.R |

  Buna seara,
  Stimate d-le avocat va deranjez in legatura cu o situatie urgenta legata de o firma in insolventa.
  In anul 2010 am hotarat impreuna cu un amic sa ne deschidem o afacere.Prietenul meu a venit cu ideea de a lua o firma cu vechime de la altcineva,o cunostiinta de-a lui.Dupa ceva timp mi-a spus numele unei firme pentru a o verifica-o daca are datorii la stat si mi-a transmis ca daca este ok trebuie sa o iau doar pe numele meu (unic asociat)deoarece el mai are deja 2 firme pe numele sau.Am verificat numele firmei pe recom,totul parea ok,in maxim o saptamana ne-am prezentat la un notariat pentru a o prelua-o.Tot ce mi se ceruse era o copie dupa buletin si 1000 ron ,adica jumatate din plata actelor notariale.De buna credinta fiind am semnat contractul de cestiune si tot ce mi s-a dat sa semnez……peste 50 de pagini.Mi s-a arat o copie dupa un bilant si o balanta care aratau ok ,firma fara datorii.Firma era cu sediul in judetul OLT,Eu locuiesc in bucuresti.La maxim o luna de la data preluarii firmei mi-a venit acasa o instiintare sa ma prezint cu actele contabile ale firmei.Cautand acele copii pe care le vazusem la notariat intre acte am observat cu stupoate ca ele nu mai existau.Am sunat la amicul meu care m-a linistit spunandu-mi ca va discuta cu fostii administratori si le vor trimite ei prin fax.La inca o luna diferenta mi-a venit acasa o alta instiinatre cum ca firma a intrat in faliment.Am discutat din nou cu persoana care m-a asiguarat ca nu este nici o problema si ca in cel mai scurt timp posibil rezolva intreaga situatie.Dupa 6 luni ,adica acum cateva zile am primit acasa o CITATIE,PE NUMELE MEU IN CALITATE DE PARAT IN PROCES CU D.G.F.P OLTIN CALITATE DE CREDITOR PENTRU FOND-PROCEDURA INSOLVENTEI ,SOC CU RASPUNDERE LIMITATA.ODATA CU ACEASTA CITATIE A VENIT SI O CERERE DE EXTINDERE A RASPUNDERII PATRIMONIALEPRIVIND PALTA UNOR DATORII CU SUMA DE 1.210.245,00 LEI…..PRESUPUN CA INSEAMNA APROCIMATIV 12 MILIARDE DE LEI VECHI!!!!!!!!!!!!
  MENTIONEZ CA EU NU AM FACUT NIMIC CU SAU LEGAT DE ACEASTA SOCIETATE,ASA CUM AM PRIMIT ACTELE ASA AU RAMAS PANA IN MOMENTUL DE FATA DEOARECE AMICUL MEU A TOT AMANAT MICA AFACERE PE CARE VROIAM SA NE-O DESCHIDEM!!!Nu stiu cum sa procedez,Citatia era pt data de 14 02 2011 insa am timis un fax judecatoriei olt pentru amanarea procesului pentru a-mi putea angaja un aparator.In momentul de fata sunt disperat!si cautand pe internet am gasit ca aceasta practica este foarte des intalnita la noi de la un timp.Administratori care fac datorii foarte mari si predau sociatatea.In actele semnate de mine..cele muuullllttteee pagini apare un paragraf care spune ca eu stiu despre situatia firmei si preiau activele si pasivele si mi le asum inclusiv datoriile catre terti…………..repet eu am verificat aceasta firma…..insa acum privind in trecut am observat ca mie mi s-a dat un nume de firma foooarte asemanator cu cel al acestei firme,difera un cuvant de la sfasit,mi s-au aratat niste acte contabile false si nu as fi fost niciodata deacord sa preiau o datorie de 12 miliarde de lei in conditiile in care lucrez ca si conducator auto iar sotia mea ca si agent de turism cu un venit lunar impreuna de aprox 2500 ron!!!CE POT FACE ACUM?AM SEMNAT ACELE ACTE INSA AM CREZUT CA NU ESTE NICI O PROBLEMA!!!!NU SE POATE DEMONSTRA CUMVA CA NU EU AM FACUT ACELE DATORII????MOMENTAN EU,SOTIA SI FIUL MEU IN VARSTA DE 8 LUNI LOCUIM IN APARTAMENTUL PARINTILOR MEI SI NU AVEM PROPRIETATI..INSA…..NU STIU CE SA FAC???STIU CA TREBUIE SA APELEZ LA ANGAJAREA UNUI AVOCAT INSA AM NEVOIE DE CINEVA EXPERIMENTAT IN DOMENIU!VA ROG FOARTE MULT SA-MI SPUNETI CE SAU DACA SE MAI POATE FACE CEVA DEOARECE SUMA ACEASTA NU O POT STRANGE NICI INTR-O VIATA DE ACUM INCOLO!ASTEPT UN RASPUNS URGENT DE LA DVS CAT MAI REPEDE POSIBIL!IN SPERANTA UNUI SFAT URGENT SAU A UNEI EVENTUALE COLABORARI VA MULTUMESC ANTICIPAT.NR TEL 0769 629 149

 5. Gheorghe Piperea |

  @ D.R.

  Nu cred ca e cazul sa va panicati. Actiuni de acest gen nu se admit foarte des. Pe de alta parte, este f greu de dovedit ca insolventa este cauzata de fapte ale dvs de genul celor de la art. 138 din Legea insolventei (toate, fapte intentionate, comise de pe pozitia de administrator care avea in mina banii si patrimoniul firmei cind s-a instalat insolventa). In lipsa unei astfel de legaturi de cauzalitate si a unor astfel de fapte, nu vi se poate angaja raspunderea pt niciun leu, daramite pentru 1,2 mil. lei. Totusi, nu este de neglijat ceea ce vi se intimpla. Cel mai bine este sa vorbiti repede cu un avocat specialist in insolventa, pentru ca cine stie ce ciudatenii se pot intimpla la acel Tribunal. Daca vreti sa va reprezentam noi, trebuie sa sunati la noi la birou (coordonatele sunt pe http://www.piperealaw.ro), si sa cereti cu un colaborator al meu, de preferinta Alex Dimitriu. Va urez succe. Gh. P.

 6. amariei iuliana |

  un debitor-sa. impotriva caruia s-a formulat cerere de deschidere a procedurii insolventei (incheiere de deschidere a procedurii nu exista inca)mai poate beneficia de prevederile acestei legi?
  pana la pronuntarea deschiderii procedurii a fost numit un mandatar ad-hoc iar judecatorul sindic a acordat un termen mai mare de 90 de zile pentru a se putea derula procedura mandatului ad-hoc.
  multumesc

 7. a.i. |

  daca a fost depusa o cerere de deschidere a procedurii insolventei si nu s-a pronuntat o hotarare se mai poate beneficia de prevederile prezentei legi?
  pana la pronuntarea deschiderii procedurii a fost numit un mandatar ad-hoc iar judecatorul sindic a acordat un termen mai mare de 90 de zile pentru a se putea derula procedura mandatului ad-hoc.
  multumesc

Lasati un raspuns

Trebuie sa fiti conectat pentru a posta un comentariu.