Intrebari si Raspunsuri

Din respect pentru cititorii mei, mi-am propus sa raspund, in masura timpului disponibil, la intrebarile care vor ridica probleme teoretice si practice interesante.
Mentionez ca raspunsurile date reprezinta strict opiniile mele si nu pot fi impuse la cazuri concrete.
Decizia utilizarii argumentelor prezentate de mine in instantele de judecata sau in fata altor autoritati nu va garanteaza obtinerea rezultatului propus si nu creeaza in sarcina mea vreo responsabilitate.

Comentariile cititorilor

  1. Constantin |

    Buna ziua,

    As dori sa stiu daca a inceput procesul pe tema creditelor in franci elvetieni.
    Multumesc.

  2. Gheorghe Piperea |

    @Constantin

    Grupul de reclamanti este format. Mai multe informatii puteti obtine pe grupul de discutii creat in acest sens.

    Cu stima,
    Gh. Piperea

  3. ANGELA PALFFY |

    BUNA ZIUA DACA SA FINALIZAT UN DOSAR PENTRU O PENSIE ALIMENTARA,, IN CAT TIMP , TREBUIE SA VINA DECIZIA ACASA ?? VA MULTUMESC.

  4. Gheorghe Piperea |

    @ANGELA PALFFY

    Teoretic in 4, 5 saptamani. Practic poate dura si luni. Puteti depune o cerere de urgentare a redactarii hotararii la Judecatorie.

    Cu stima,
    Gh. Piperea

  5. Liviu |

    Buna ziua Domnule Piperea,

    Am auzit de initiativa Dvs. si doresc sa va multumesc si felicit ca ati reusit
    sa obtineti decizia de ilegalitate pentru ridicarea masinilor in sectorul 6.
    Mi mi-au luat masina de pe trotuar in iulie 2013, desi in 20 minute m-am intors la masina.

    Va rog sa-mi spuneti unde pot depune o cerere de inapoiere a banilor,
    la Primaria sect 6? la Politie? la Administratia Financiara sect. 6?
    Cine este legal obligat acum sa inapoieze banii luati prin ridicarea abuziva a masinii?

    Ce decizie juridica, ce suport juridic trebuie sa sustin in cererea mea?
    Care sunt deciziile obtinute la tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel?
    Care pot fi consecintele pentru primarie/financiar daca nu-mi returneaza banii inapoi?

    Va multumesc pentru atentie.

    Numai bine,
    Liviu

  6. Gheorghe Piperea |

    @Liviu

    Hotararea obtinuta de SCA Piperea & Asociatii nu are rolul de a desfiinta HCL, ci constituie un precedent judiciar foarte important. Practic, trebuie sa dati in judecata Politia Locala pentru a va recupera banii. Sunt sceptic la o eventuala returnare benevola a taxei din partea Politiei.

    Succes!
    Gh. Piperea

  7. Roxana |

    Buna ziua,
    aveti in curs, proces colectiv impotriva BRD? Mentionez ca am un credit ,, prima casa,, din noiembrie 2009. Ma intereseaza <comisionul lunar de gestionare a creditului 0.1% din soldul creditului.
    Nu stiu daca acest comision este abuziv sau nu.
    Ma puteti ajuta, va rog?

  8. Gheorghe Piperea |

    @Roxana

    Impotriva BRD, nu.

    Cu stima,
    Gh. Piperea

  9. Georgeta |

    Buna ziua,
    Sunt interesata sa ader la un proces impotriva bancii Volksbank, sucursala Mosilor Bucuresti. Am contractat un credit ipotecar in franci elvetieni in 2007, si unul de nevoi personale tot in franci elvetieni in 2007, la ambele mi se retine comision de risc. Am fost contactata de banca sa schimb datele contractuale printr-un act aditional in care mi se propunea unificarea dobanzii fixe curente si a comisionului de risc, si am refuzat. Vulnerabilitatea mea in fata bancii este ca sotul meu care era co-debitor in dosarele de credit a decedat acum 3 ani si eu nu am anuntat banca oficial, pentru ca presupun ca-mi va cere garantii materiale suplimentare pe care nu am de unde sa le aduc. In toate aceasta perioada din 2007 si pana astazi nu am avut nicio intarziere la plata lunara a creditelor. Ma puteti ajuta?
    Indiferent de raspuns va multumesc frumos ca v-ati facut timp sa cititi mesajul meu.
    Toate cele bune,
    Georgeta

  10. Gheorghe Piperea |

    @Georgeta

    Se organizeaza un al cincilea proces colectiv impotriva VBR. Mai multe informatii le puteti obtine de la secretariat@piperea.ro.

    Cu stima,
    Gh. Piperea

  11. Ioana |

    Buna seara! Incep prin a va spune, domnule Piperea, ca sunteti un adevarat model de urmat pentru viitori absolventi de Drept (cum este si cazul meu). Consider ca intr-adevar dvs reprezentati cu succes profesia de avocat.

    Am o nelamurire in legatura cu o intampinare si va rog daca puteti sa ma ajutati cu un scurt raspuns.

    Anul trecut am fost amendata pentru ca nu mi-am platit rovinieta (nu mi-am dat seama ca a expirat si era o urgenta medicala, trebuia sa ma duc la un parinte bolnav din provincie) cand am iesit din Bucuresti. Nestiind ca am fost surprinsa de camerele video destinate pentru asa ceva, la 2-3 zile dupa ce m-am intors in Bucuresti am fost sa-mi cumpar rovinieta pentru tot anul care urma.

    M-am interesat in legatura cu legalitatea taxei de rovinieta si am depus o cerere la judecatorie prin care am aratat ca pe procesul-verbal nu apare semnatura agentului constatator, ca aparatele video nu sunt omologate, etc (cam tot ce se vehiculeaza pe internet in legatura cu aceste probleme).

    Ieri, am primit de la CNADNR o intampinare de 17 pg prin care isi sustin decizia de a ma amenda, au poza masinii mele facuta cu aparatul respectiv, etc

    Pe prima pagina a Comunicarii Adresa (de la judecatorie) imi apare urmatorul text: ,,Va comunicam faptul ca in termen de 10 zile de la primirea prezentei comunicari, aveti obligatia de a depune raspun la intampinare. Depuneti documentele solicitate si inscrisurile doveditoare intr-un exemplar pentru instanta si cate un exemplar pentru fiecare parte, cf. art. 150 NCPC”.

    Intrebarea mea este: Ce documente trebuie sa depun, tinand cont ca eu am depus deja toate actele prin acea reclamatie pe care am trimis-o deja judecatoriei din Alexandria? Le trimit din nou, desi sunt exact aceleasi acte? De asemenea, in intampinarea trimisa de CNADNR nu mi se cere niciun act nou.

    Sunt obligata sa raspund la intampinare sau nu? Am citit pareri contrarii toata ziua si v-as fi recunoscatoare daca ati putea sa-mi explicati ce ar trebui sa fac.

  12. Gheorghe Piperea |

    @Ioana

    Multumesc pentru aprecier! NU exista o sanctiune de drept procesual civil pentru nedepunerea raspunsului la intampinare. Cred ca este suficienta o adresa prin care va reiterati faptul ca propuneti ma jiloace probatorii inscrisurile deja depuse odata cu plangerea contraventionala. Daca nu le-ati depus in dublu exemplar, unul pentru instanta, altul pentru comunicare, corectati neregularitate. La fel si pentru situatia in care inscrisurile propuse ca probe nu a fost conformate cu originaul.

    Mult succes in profesia de avocat!

    Cu stima,
    Gh. Piperea

  13. ANGELA PALFFY |

    STIMATE DOMN. IN LUNA IULIE 2013 AM INAINTAT UN DOSAR LA JUDECATORIE PENTRU O PENSIE ALIMENTARA.IN 13 DECEMBRIE 2013 SA INCHEAT ACEST CAZ.SI ACASA LA MINE INCA NU MI-A VENIT DECIZIA JUDECATOREASCA. AS DORI SA AFLU CAT DUREAZA CA O DECIZIE JUDECATOREASCA SA AJUNGA ACASA LA MINE ??? CE SE INTAMPLA ??JUDECATORIILE NU AU UN TERMEN PENTRU ASEMENEA SITUATII????? OARE TREBUIE SA TREACA 1 AN DE ZILE PANA SA PRIMIM O DECIZIE JUDECATOREASCA ACASA ??????? VA MULTUMESC ANTICIPAT , ANGELA PALFFY.

  14. plesea |

    buna ziua domnule profesar,

    Astazi am vazut la tv. cum amaratii ,ca si mine, care au depus bani la CEC ptr. multravnita dacia contestau la tribunal, numai ca eu i-am scos prin anul 1992 asa ca nu mai am ce cauta pe acolo.
    In schimb as dori o parere de la d-voastra in urmatoarea problema,legata tot de CEC.
    Dupa moartea bunicii am gasit niste carnete CEC facute prin anii 1984 , depunerea initiala fiind de 20 000 lei(numai pe unul dintre ele,asta la nivelul anilor 1984)plus dobanzi pina in anii 1998.
    Credeti ca as putea optine in instanta actualizarea banilor ,precum cei care au obtinut despagubiri care au avut bani la CEC ptr. masini.
    Ma refer la cei care si-au mentinut banii la CEC nu cei care si-au transerat banii la alta banca si la care m-am referit la inceput.
    MULTUMESC

  15. Ileana |

    Domnule avocat si profesor universitar,
    As dori sa stiu parerea dumneavoastra despre taxa de mediu pe care trebuie sa o plateasca cel care si-a cumparat o masina la mana a doua (am cumparat un Opel Astra, inmatriculata in noiembrie 2006, euro4, pentru care ar trebui sa platesc cam 400 de euro). Mie mi se pare ca se face o discriminare intre cetatenii proprietari de masini: daca fosta proprietara ar fi continuat sa circule inca 10 sau 15 ani cu aceasta masina, nu ar fi platit nimic… dar eu, pentru ca mi-am luat SH, trebuie sa platesc 400 de euro. Masina e aceeasi, nu polueaza mai mult doar pentru ca s-a schimbat proprietarul. Altcineva, X, care are acelasi tip de masina, cu aceeasi vechime, daca este primul proprietar nu plateste nimic.
    In locul acestei taxe ar fi trebui sa se introduca un fel de impozit progesiv – cu cat e mai veche, cu atat sa se plateasca mai mult (eventual, cumulat si cu nr. de kilometri efectuati).
    Ma gandesc sa o contest in instanta.
    Multumesc pentru atentie.

  16. cristina |

    Domnule Profesor,

    Avand in vedere ca sunteti o persoana autorizata in materie de drept civil – latura comerciala, va rog sa ma luminati(sunt in intuneric) cu o problema teoretica ce ma framanta de o vreme – dizolvarea de drept(ex. art. 2 din Legea 314/2001) a unei societati este acelasi lucru cu dizolvarea judiciara( ex. reglementarea art. 237 din Legea nr. 31/1990)? Va multumesc anticipat pentru amabilitate.

  17. Vasile Ghinea |

    Domnule Piperea

    Stiu ca timpul dumneavoastra e pretios, motiv pentru care voi fi succint. Cu ceva timp in urma am avut un credit pe o societate al carei administrator am fost.In urma lichidarii societatii creditul a ramas descoperit cu o parte de suma, iar banca a trecut la executarea conturilor, salariilor, etc.Acum sunt in situatia in care vreau sa ma angajez ,iar societatea unde intentionez sa ma angajez trece toata suma in CM, iar eu am ceea executare. Intrebarea mea este:
    Exista vreo lege care obliga societatea sa onoreze aceea executare sau ramane la libera alegere a acesteia.

    Cu multa stima si multumiri anticipate

    Marin Vasile Ghinea

  18. UNGUREANU ROMEO |

    in anul 2008 am facut un credit ipotecar in C.H.F…in conditiile in care 1 CHF era in valoare de 2 lei..va rog sa ma ajutati…cu mult respect.va multumesc

  19. Vasile |

    Buna dimineata. Am si eu o problema daca ma puteti ajuta: Am incheiat 2 contracte cu RDS, pe care din nu stiu ce motive nu le mai gasesc. M-am adresat societatii respective cu rugamintea de a-mi comunica copii dupa acele contracte, care se afla la arhiva lor, insa mi-au raspuns ca nu pot da curs favorabil cererii mele, motivand ca ei mi-au dat cate un exemplar din contracte si trebuia sa am grija de ele. Intrebarea mea ar fi daca exista vre-un text legal care sa-i oblige sa-mi comunice copii dupa contractele respective ? Multumesc daca ma puteti ajuta si va doresc toate cele bune.

Lasati un raspuns

Trebuie sa fiti conectat pentru a posta un comentariu.