Despre destepti si alti oameni

Pensiile speciale ale militarilor au fost supuse recalcularii, revizuirii si integrarii in sistemul unic de pensii. Ca masuri de austeritate, acestea ar fi trebuit sa determine o reducere a cheltuielilor bugetare. Dar Ministrul Apararii a declarat anul trecut ca nicio pensie militara mai mica de 3000 de lei nu se va reduce. Mai mult, o buna parte din pensiile mai mici de 3000 de lei si chiar unele pensii mai mari decit aceasta suma obsedanta au crescut, ca urmare a masurilor de “austeritate”. In fapt, din 160 mii de pensii militare, doar 30% au scazut (unele dintre ele cu procente care depasesc doua treimi din pensia initiala, ceea ce, practic, afecteaza insasi substanta dreptului la pensie). Daca marea majoritate a acestor pensii nu au scazut, unele dintre ele, dimpotriva, fiind chiar majorate, oare despre ce austeritate vorbim? De fapt, dupa unele calcule din „sistem”, costul suplimentar al acestor masuri de „austeritate” este in jur de 13% din totalul fondului de pensii speciale platite pina in 31 decembrie 2010 (estimat la 1,5 mld euro). Asadar, austeritatea aceasta se traduce intr-un cost suplimentar de 200 mil euro.
Dar nu aceasta fateta a austeritatii este cea care ne-ar putea da frisoane. In definitiv, un ofiter de intendenta, ca si Pristanda, ar putea sa justifice ca 5 minus 3 izmene militare fac opt, si nu doi, ca 6 steaguri de lupta minus 3 fac noua etc. Si nici nu ar asuda spunind asta cu convingere la televizor („asea sa ne ajute Dumnezeu”). O temperatura siberiana emana dinspre cealalta fateta a masurilor de austeritate : incluzind pensiile speciale militare in sistemul unitar de pensii, militarilor actualmente activi li s-a impus o sarcina fiscala pe care nu o aveau pina acum, respectiv, o contributie totala de 47% la asigurarile sociale (42% de la angajator, adica Ministerul Apararii, Ministerul de Interne, SRI etc.; 5% de la angajat, suma care provine dintr-o majorare de salariu „acordata” militarilor activi). Se presupune ca militarii activi, in plata in acest moment, sunt cam 200 de mii. La un salariu anual mediu de 50 mii lei, rezulta un fond total de salarii de 10 mld lei (cam un 2,5 mld euro). Un cost suplimentar de 47% aplicat acestui fond de salarii inseamna aproape 5 mld lei (cam 1,2 mld euro). De data aceasta nu mai pot fi acuzati de sclipitoare inteligenta intendentii de la Minister, ci fostii ministrii cu nume diabolice de la Munca si Protectie sociala.
Si acum, va rog sa faceti un calcul : 200 mil + 1,2 mld = 1,4 mld euro anual. Acesta este costul suplimentar anual al masurilor de austeritate. Nu stiu cite rectificari bugetare va mai face guvernul pina la finele lui 2011, pentru ca e clar ca recenta rectificare nu este suficienta pentru acoperirea acestui cost. Si, atentie, este vorba de costul suplimentar financiar al eroicelor masuri de austeritate, nu si de costul social si judiciar al acestora. Multi pensionari militari au iesit si vor iesi in strada pentru a protesta. Zeci de mii dintre ei au dat in judecata, intr-unul sau mai multe procese, statul, casele de pensii, ministrii actuali si trecuti, conducatorii organismelor implicate, presedintele tarii etc., blocind, practic, accesul la justitie, prin numarul enorm de dosare inregistrate la tribunale. Aceste costuri ne-financiare sunt incomensurabile si re-actiunile cauzate de masurile de austeritate au consecinte pur si simplu imprevizibile.
PS : nu sunt un om al cifrelor (de aceea, cifrele vehiculate sunt doar ipotetice, iar calculele ar putea avea erori), dar sunt un cetatean care, ca platitor de taxe, ar putea accepta masuri de austeritate care sa poata corecta mecanismele gresite care au permis instalarea atit de severei crize economice in Romania. In schimb, stau si ma minunez cit de multa cantitate de gindire eficienta si inteligenta se concentreaza sub autoritatea guvernului nostru. Ceilalti oameni din CSAT si din DIICOT nu ar putea sa cerceteze daca nu cumva acesti incredibil de destepti, inteligenti, isteti etc. decidenti au cam subminat si submineaza economia nationala? Ca in acest ritm ne indreptam voios catre faliment. Unul mai grav decit in Grecia, Irlanda, Islanda sau Portugalia.

Comentariile cititorilor

 1. daniela I. |

  am citit articolul Dvs , este f. interesant si binevenit. Singur voi fi subiectiva , dar nu credeti ca ar trebui scris sau vorbit si despre cei 900( atit cred ) de grefieri din toata tara a caror pensii au fost,, recalculate,, unora dimnuinsu-se pensia cu 70-80-90% ?

 2. daniela I. |

  am citit articolul Dvs , este f. interesant si binevenit. Singur voi fi subiectiva , dar nu credeti ca ar trebui scris sau vorbit si despre cei 900( atit cred ) de grefieri din toata tara a caror pensii au fost,, recalculate,, unora dimnuinsu-se pensia cu 70-80-90% ?

 3. daniela I. |

  probabil ca acest lucru nu intereaseaya prea multe persoana unii chiar vor fi revolati se vor intreba cine sunt acesti grefieri, niste secretari ai judecatorilor. Dvs insa sti ca face un grefier, poate nu chiar tot ce face dar am fost,, slugi,, ai magistratilor, le faceam uneori , de multe ori munca lor, nu mai aveam familii, viata sociala si acum….. Citiva , nu muti au murit de suparare ,unora viata li s+a schimbat radical iar altii ….. Cu noi care am iesit la pensie in baza unei legi valabile ce se va intimpla, instantele resping contestatiile, nu toate , desi se presupune ca ar cunoaste principiulconform caruia legea se aplica pt. viitor. Ma iertati, as putea sa scriu mult sunt suparata , deyamagita pt. ca am iesit la pensie, legea imi permitea,imi cer inca o data scuze pt. timpul rapit .

 4. daniela I. |

  azi este ziua fiicei mele, este primul an in care nu i+am luat nimic pt ca am 6 lei in buyunar si pensia de 978 ron vine pe data de 14

 5. Vasile Zarnescu |

  Doamna Daniela I.,
  Toata stima pentru munca dvs. de „grefier-sluga a magistratilor” si toata compasiunea pentru situatia in care ati ajuns din cauza diminuarii pensiilor. Dar, ca lucratoare – fie si ca auxiliar – in sistemul Magistraturii, aveti cunostinta despre modalitatile de atacare a situatiei pe calea Justitiei – doar daca nu o fi vorba de „Ju$tiţi€”!
  Apoi, cum va explicati practica si morala grefierelor care, in loc sa consemneze exact ceea ce declara justitiabilul, noteaza ceea ce dicteaza magistratul – judecatorul sau procurorul -, care nu reda exact declaratia petentuli?!
  De ce mai exista statia aia de inregistrat declaratia, daca nu functioneaza? Doar asa, de ochii lumii?!
  In articolul „Factura RADET”, publicat în Santinela, nr. 2, ianuarie 2006, pag. 7 şi 15, am propus celor saraciti de regimul postdecembrist sa dea in judecata guvernul pentru incalcarea articolului din Constitutie referitor al obligatia guvernului (a statului) de a asigura cetatenilor conditiile social-economice necesare pentru a avea un trai decent (vedeti si aici: http://.strajerii.ro/santinela002.pdf). Am reluat propunerea cu ocazia republicarii acestui articol pe Altermedia, aici: http://ro.altermedia.info/general/emblema-tranzitiei-genocidul-pensionarilor-3_20266.html#more-20266.
  Acum, multi dintre cei agresati de Guvern si de Parlament prin legile criminale ale sistemului unitar de pensii – lege-avorton, deoarece a fost validata prin falsificare votului, in loc de 80 de voturi, cite au fost in realitate, consemnindu-se 180! -, ale interdictiei cumulului pensiei cu salarial etc. , au dat in judecata guvernul, atit prin case de avocatura a d-lui Gheorghe Piperea, cit si prin altel, cum au facut rezervistii din Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate in Rezerva si in Retragere. Putei face la fel! Succes!

 6. daniela I. |

  Dnule Zarnescu , imi cer scuze dar nu stiu cine sunteti, dar va multumesc pt cele scrise. Noi, grefierii suntem constituiti intr-o asociatie , si am solicitat suspendarea respectiv anularea legii 119, deasemenea fiecare dintre noi am formulat actiuni in numepropriu. Sokutiile sunt insa diferite , desi au acelasi obiect , motivare , situatie in care sunt colegio de ai mei din tara care au reintrat in posesia pensiei ,, nesimtite ,, ( eu aveam 1900 ron -39 de ani injustitie ) iar altii primimpensiile recalculate. Se pare ca judecatorii in intelepciunea lor, interpreteaza gresit textele de lege . Este nevoie se pare de un RIL .
  Referitor la consemnarile grefierului, conform regulamentului de ordine interioara acesta trebuie sa consemneze ceea ce ii dicteaza judecatorul in caz contrar nu semneaza incheierea si solicita refacerea acesteia .Este obligatia judecatorului sa dicteze ceea ce declara justitiabilul.Conform codului deprocedura – eu am lucrat in penal- se poate solicita transcrierea dezabeterilor sau inscrierea in fals .
  Nu vreau sa par patetica dar cind am intrat in justitie si bateam la masina de scris nu la calculator si nici nu se inregistrau sedintele de judecata nu imi aduc aminte sa se fi pus problema unei redari inexacte a vreunei declaratii , dar intre timp ne-am modernizat, ceea ce este bine , si …….

 7. Gheorghe Piperea |

  @Daniela I.

  N-as fi vrut asemea dispute pe blogul meu. In orice caz, aveti aceeasi dreptate si dvs, ca grefier pensionat, ca si militarii pensionati. Din cite stiu, grefierii au niste procese pre rol la Bucuresti si chiar au cistigat, adica s-a anulat partial HG 737/2010, iar OUG 1/2011 nu se refera la aceasta HG, ci doar la HG 735/2010 (care are in vedere militarii).

Lasati un raspuns

Trebuie sa fiti conectat pentru a posta un comentariu.