Darea în plată nu va falimenta statul român

Postat de în Drept Bancar | 0 Comentarii

Av. Gheroghe Piperea

Legea dării în plată nu are cum să afecteze obligaţiile statului român rezultate din programul Prima Casă. Legea spune că de ea poate beneficia şi fideiusorul sau co-debitorul. Pentru asta, este nevoie ca respectivii să fie consumatori persoane fizice şi să notifice banca de intenţia dării în plată, a declarat miercuri avocatul Gheorghe Piperea, cel mai aprig susţinător al introducerii legii dării în plată în formula includerii programului Prima Casă şi cu aplicabilitate la creditele existente.

“Este Statul român consumator? Va formula vreodată Statul român notificare de dare în plată pe motiv că este în dificultate financiară sau pentru că vrea să dea o ţeapă onorabilei bănci? Nu. Şi, evident, nu. Programul Prima Casă nu va fi omorât de această lege. Statul român nu va da faliment din cauza acestei legi. Se aude, dlor lobby-işti? Se aude, BNR?”, a întrebat el retoric.Aceste declaraţii contrazic părerea oficialilor BNR, băncilor comericale, Comisiei Europene sau Băncii Central Europene conform cărora introducerea legii dării în plată cu programul Prima Casă şi cu aplicabilitate la creditele actuale va duce România la incapacitate de plată.

Săptămâna trecută, în timpul dezbaterilor din cadrul Comisiilor reunite Juridică şi Economică din Senat, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a sugerat un posibil default de stat. “Vom explica şi în plenul Senatului că, în momentul în care se decide anularea garanţiilor acordate deja de către stat în cazul programului Prima Casă pentru cei peste 150.000 de debitori, înseamnă că statul îşi reneagă propriile
obligaţii, deci este o formă de default de stat. Evident, acest lucru va trebui înţeles şi înlăturat din legislaţie”, a spus Olteanu. Atunci, argumentele oficialului Băncii Centrale n-au convins pe senatorii celor două comsii. Aceştia au votat introducerea programului Prima Casă în textul legii dării în plată. Numai că, la o săptămâna distanţă, aceiaşi senatori au inclus un amendament de excludere a programului Prima Casă, scor 8 la 8, iar decizia finală va fi luată de plenul Senatului.

Plenul Senatului trebuie să decidă dacă în legea dării în plată vor fi incluse şi amendamentele aduse de BNR, potrivit cărora legea ar trebui să se aplice doar persoanelor fizice şi imobilelor de reşedinţă, să nu includă creditele acordate prin programul „Prima Casă”, iar plafonul pentru credit să fie de 150.000 de euro. Cel mai probabil, dezbaterile pe această lege se vor derula săptămâna viitoare, după ce
azi propunerea PNL cu privire la introducerea proictului actului normativ numit şi “dai casa şi scapi” pe ordinea de zi a Senatului a fost respinsă cu 45 de voturi „pentru”, 58 „împotrivă” şi trei abţineri.

Sursa: Cotidianul.ro | Cosmin Pam Matei | Publicat Miercuri, 24 februarie 2016

Lasati un raspuns

Trebuie sa fiti conectat pentru a posta un comentariu.