“Curcanul si consumatorul fericit” Conferinta pe tema supraindatorarii simplilor particulari.
TNB – Sala Atelier, 23.11.2014 ora 11

Postat de în Evenimente | 0 Comentarii

“Curcanul si consumatorul fericit” Conferinta pe tema supraindatorarii simplilor particulari.Mă simt onorat de invitația domnului Caramitru de a reveni pe scena Teatrului Național București – Sala Atelier pe data de 23 noiembrie 2014, ora 11 şi de a expune audienței o nouă temă de dezbatere: “Curcanul si consumatorul fericit”. Curcanul fericit este o pildă a unui autor americano-libanez, Nassim Nicholas Taleb, dintr-o carte a sa din 2010, Lebăda Neagră (Editura Cartea Veche, 2010).

Câtă vreme curcanul are grăunțe, este fericit şi suveran în ograda proprietarului. Numai că, de Thanksgiving Day (Ziua Recunoștinței), americanii au prostul obicei de a consuma curcan. Curcanul nostru fericit nu știe ce i se pregătește si, de aceea, nu vede niciun motiv de a înceta sa fie fericit – in definitiv, de nenumărate zile, de fiecare dată, grăunțele vin cu regularitate. Este cert, însă, că bietul curcan neștiutor va fi mâncat.

Pilda e bună pentru consumatorul care s-a împrumutat pentru a consuma. Şi el este fericit cât consumă, chiar dacă, la fel ca acel curcan, se mișcă “liber” in ograda obligațiilor faţă de creditor. Până când se întâmpla ca obligațiile să nu mai poată fi plătite. Şi atunci, ca şi curcanul, consumatorul are soarta pecetluită. “Fericirea” de a consuma este înlocuită cu angoasa tragică a supra-îndatorării care, la final, îl va arunca pe consumator în stradă, alături de familia sa.

Stoicii si creștinii timpurii își fixau ca principiu eliberarea de datorii. Cel ce nu datorează nimic, este fericit (felix qui nihil debet), așa susțineau stoici cum ar fi Seneca. Trebuie sa va nașteți din nou – așa scrie in Evanghelia dupa Ioan.

In lumea de azi, insa, a nu avea nicio datorie este imposibil. Si, de altfel, angoasant.

Ceea ce este însă posibil, într-o lume a secolului XXI, este o eliberare parțială de datorii, pentru a primi a doua șansă – a fresh new start, cum zic americanii.  Ceea ce este obligatoriu este ca dreptul omului la viaţă şi la demnitate să fie respectat. Spre exemplu, locuința familială este considerată de CEDO si de CJUE cvasi-inexpugnabila, ca un castel.

În câteva rânduri, aceasta este tema de dezbatere a Conferinței ce va avea loc pe data de 23.11.2014, ora 11 la Teatrul Naţional București – Sala Atelier, declară Profesorul universitar Gheorghe Piperea, Partener Fondator SCA Piperea si Asociații.

Facebook | Detalii eveniment

Lasati un raspuns

Trebuie sa fiti conectat pentru a posta un comentariu.