Avem legislatie electorala ipocrita : cum procedam?

 

L-am votat pe Nicusor Dan la primarie si la consiliul general al Municipiului Bucuresti (cgmb). Alaturi de alti 67000 (primarie) si, respectiv, 36 947 (cgmb) de bucuresteni. Ma asteptam sa intre in cgmb. Doar are cu peste 300% mai multe voturi decit candidatii partidelor (care au intrat in cgmb cu doar 11.300 de voturi). Si aflu de ieri ca omul nu a intrat totusi in cgmb. Pentru ca onor BEM si onor BEC au aplicat asa cum le-a trecut prin minte art. 96 alin.1 din Legea alegerilor locale nr. 67/2004, fara sa aplice si alin.3 din acelasi art. Si nici principiul non-discriminarii. Si nici principiul egalitatii votului, ambele constitutionale si conventionale (deci, prioritare fata de legea ordinara). Si m-am enervat. Pentru ca legea noastra este ff ipocrita, caci discrimineaza fara sens intre candidati afiliati si candidati neafiliati politic. Daca, sa zicem, unui listac al PP-DD (aberatia otv-ista care a luat locul becalilor si vadimilor pe partea vinata a spectrului politic romanesc), ii trebuie doar 11.300 de voturi ca sa intre in cgmb, unui candidat independent ii trebuie, cel putin la prima vedere, peste 38.000 de voturi. Si m-am enervat din nou, de data asta mult mai rau, pentru ca mi-am dat seama ca votul meu si al celorlalti 36 947 de votanti ai lui Nicusor Dan valoareaza fix cit 30% din votul celor care l-au preferat pe DD, pe Oparescu si pe Pringoarna. Asta, desi eu stiam ca votul nostru este egal si ca valoare etica, legala, politica, etc. si ca pondere.

 

PS 1 Am formulat contestatie pentru Nicusor Dan. Acum e la BEM si la BEC. In curind va fi pe rolul Tribunalului.

 

PS 2 In legea alegerilor parlamantare exista o discriminare si mai aberanta : candidatilor – membri de partid le este necesara majoritatea simpla pentru a intra in parlament, in timp ce unui independent ii trebuie 50%+1 vot, adica majoritatea absoluta. In conditiile unei participari scazute la vot si a unei puzderii de candidati pe acelasi loc, aceasta majoritate simpla cu care este cadorisit din primul tur candidatul – membru al unui partid politic poate insemna si 5% din totalul voturilor exprimate. Asa ca, intr-un colegiu din Bucuresti am putea avea un senator/deputat ales cu 5%, iar un independent, chiar daca in acelasi colegiu ar lua, sa zicem, 49% din voturi, nu ar cistiga locul in parlament. Cool, nu?

Comentariile cititorilor

 1. George |

  Si eu l-am votat pe Nicusor Dan si l-am promovat intens pe net. Rezultatul este o dezamagire si trebuie sa facem ceva. Ma bucur sa vad ca ati formulat contestatie in sprijinul lui.
  Nu am renuntat sa adun grupul de pagubiti ai firmelor de ridicari. Dar cei care mi-au scris pe blog doreau in primul rand sa-i ajut cu plangerea contraventionala. Am redactat benevol peste 25 de plangeri care se judeca in toamna. Doar la sectorul 2 s-a castigat deja in 14 martie recuperarea taxei de 545 lei. Prin urmare, nu renunt.

 2. Radu Boloveschi |

  Multumesc domnule Piperea pentru explicatia succinta si pentru evidentierea deficientelor sistemului electoral autohton. Primul pas in rezolvarea unei probleme e identificarea acesteia, si de acum in colo, fiecare, cum poate, milimetru cu milimetru ne vom apropia de rezolvarea ei.

 3. Farcas Gelu Danut |

  Stimate domn, am descoperit intamplator blogul dvs., atunci cand cautam un model de site pentru un prieten avocat (locul 2 pe Google dupa dvs. „la avocat insolventa”), doream sa vad cam ce contine un website al unui avocat.
  Site-ul este tot la inceput, neterminat (pana se hotaraste prietenul meu ce scriem acolo), dar eu am ramas cu obiceiul sa revin aici pentru ca mi-a placut ce citesc.
  Ce am crezut initial ca este un alt site obisnuit de avocat a devenit un loc unde revin sa citesc lucruri interesante.
  Permiteti-mi sa va spun ca-mi pareti un om de toata isprava, un om adevarat, exact tipul de om cu care mi-ar placea sa stau la o bere (si credeti-ma, va rog, nu sunt multi in aceasta categorie) 😉
  Felicitari pentru ceea ce faceti si mult succes in continuare!

 4. Petriot |

  Un fenomen Politic – Nicusor Dan
  Vreau sa spun ca Nicusor Dan a fost dezavatajat si de faptul , ca la tragerea la sorti a ordinei pe buletinul de vot , a iesit ultimul , iar prin aranjamentul pe file a fost pe spatele penultimei file , ceeace l-a dezavasntajat chiar si la numaratoarea voturilor , adica pe unele buletine nule , l-a verificare sau gasit multe buletine valide .
  Poate s-a creat un precedent cu Nicusor D in vederea modificarii Legii Electorale si Candidatii independenti sa aibe regim special , chiar buletine de vot separate de Partidele Politice . Referitor la numarul de vot , sa se i-a in consideratie numarul de voturi al partidelor impartit la numarul de candidati validati . Candidatii independenti nu trebuie sa indeplineasca pragul , ci numarul de voturi comparabil cu cu numarul de voturi al partidului impartit la numarul candidatilor validati .

Lasati un raspuns

Trebuie sa fiti conectat pentru a posta un comentariu.