Am infrint

Am infrint BCR. Intr-un proces colectiv. Cei care nu mai aveau incredere in procesele colective, sa sa gindeasca de doua ori. Iata ca s-a dovedit ca ele sunt o solutie de lupta contra abuzului de putere economica.

Tribunalul Bucuresti ne-a admis in parte actiunea formulata de Grupul de clienti BCR (denumit de noi G1). Comisionul de administrare si cel de monitorizare a riscului (acesta din urma este prezent doar in contractele de nevoi personale) au fost declarate abuzive. Clauzele care le reglementau au fost declarate nule, banca fiind obligata sa le inlature din contract si urmind a emite un nou grapic de rambursare din care sa fie eliminate aceste comisioane. Banca a fost obligata sa restituie toate sumele incasate cu acest titlu, de la semnarea contractului pina la momentul executarii hotaririi. In fine, banca a fost obligata sa ne achite cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces (70.000 RON).

Cazul acesta (dosar nr.51316/3/2010, Tribunalul Bucuresti) va intra probabil in istoria dreptului cu numele G1 vs BCR. G1 este numele dat de noi primului grup de clienti care au dat in judecata BCR.

Dupa mai mult de un an de zile de la declansarea procesului, precum si dupa un proces de ordonanta presedintiala “cistigat” de banca (o “victorie” care acum i s-a intors impotriva, intrucit va trebui sa plateasca si sumele incasate cu titlu de comision pe perioada de un an si doua luni de la respingerea cererii de OP), putem spune, cu o anumita doza de bucurie ca, in sfirsit, am cistigat.

S-a demonstrat in sfirsit, pe fondul dreptului, ca in contractele BCR cu clientii sai de retail, sunt ascunse clauze abuzive. Comisioanele considerate de Tribunalul Bucuresti drept abuzive nu sunt nimic altceva decit dobinzi ascunse de banca sub denumirea de “comisioane” pentru care banca mama a BCR, Erste, a fost sanctionata cu amenda de CE si de CJUE si cu interzicerea praticarii de asemenea comisioane in intreaga Europa.

Ca si procesul de care vorbesc, si speta Clubul Lombard este publica, deci pot vorbi despre acestea.

Vom urmari cu totii reactia (sau, mai degraba, lipsa de reactie) a BNR in aceasta privinta. Dincolo de asta, avem acum, cu totii, confirmarea faptului ca, in aceste contracte, BCR a introdus virusii clauzelor abuzive, bombe biologice care, iata, i-au explodat in brate fabricantului.

Daca aveti unul sau mai multe contracte de tipul celui folosit de BCR, va invit sa faceti fiecare un calcul concret al impactului sentintei.

In cazul cu numarul 51316/3/2010, din graficele de rambursare rezulta ca cei mai multi dintre debitorii – reclamanti aveau de achitat un minim de 50 de euro lunar (cu exceptia celor care aveau credite de nevoi personale, care aveau in plus si un comision de urmarire a riscului, cifrat la 0,35% lunar din valoarea initiala a creditului).

Intr-un an, acesti debitori ai BCR au platit bancii minim 600 de euro cu acest titlu. Au platit aceasta suma minim 3 ani, de unde un minim per persoana de 1800 de euro. Acesti bani trebuie sa fie restituiti de banca, fiecaruia dintre acesti reclamanti.

Pe de alta parte, fiecare dintre debitori mai au de plata catre banca, in virtutea contractului, cel putin 10 ani (pentru unii dintre ei, perioada ramasa este chiar si de 20 de ani). Cumulat, pt acesti 10-20 de ani, acesti debitori vor fi facut o economie de 18.000-36.000 euro. Nu este o suma enorma raportata la fiecare dintre debitor, dar nici neglijabila. Imultiti, va rog, aceste sume de bani cu 600 de persoane (citi reclamanti sunt inca implicati in cele doua procese colective contra BCR). Veti ajunge usor la 10 milioane de euro. Din acest punct de vedere, cred ca alianta procesuala pe care am construit-o, parteneriatul meu cu clientii BCR, a dat roade. Procesele colective sunt eficiente.

Pentru cei care se indoiesc, ii invit sa vada ca banca a fost obligata chiar si la cheltuieli de judecata de 70 de mii de lei.

A descoperi adevarul si a-l spune este complicat pentru ca inseamna a fi responsabil. Cu cit adevarul e mai greu de descoperit sau mai surprinzator, cu atit mai apasatoare este responsabilitatea detinerii si divulgarii acestuia.

Opusul adevarului este minciuna. A spune adevarul inseamna a demonta minciuna si a-l arata cu degetul pe cel care a mintit. Raspunderea pentru divulgarea adevarului inseamna raspunderea pentru identificarea minciunii si a celor vinovati pentru ca au mintit.

Cu cit cei care au ignorat adevarul cu buna credinta sunt mai multi, cu atit e mai greu sa spui adevarul.

Cu cit cei care au stiut adevarul sau macar l-au banuit, dar s-au complacut in pasivitate, sunt mai multi, cu atit este mai apasator sa spui adevarul.

Cu cit cei care au ascuns adevarul (minciuna prin omisiune) sau l-au disimulat sunt mai multi si mai puternici, cu atit raspunderea de a spune adevarul este mai mare.

Dar a spune adevarul in atari conditii este modul in care se construiesc oamenii cu adevarat mari si numele care ramin in istorie.

In definitiv, si atributia judecatorului de a spune dreptul (jurisdictio) este tot un fel de a spune adevarul. Dreptul este, la nivelul sau cel mai profund, echitate. A spune dreptul inseamna a face dreptate, iar dreptatea este echitatea care corespunde adevarului. Iar adevarul este ceea ce face hotarirea judecatorului sa fie credibila : res judicata pro veritate habetur.  Ceea ce s-a judecat corespunde adevarului si, de aceea, hotarirea definitiva a judecatorului beneficiaza de autoritate de lucru judecat.

In litigiul dintre reclamanti (clientii BCR) si pirita (BCR) exista adevaruri de netagaduit. Unele adevaruri ale acestui proces sunt notorii. Alte adevaruri ale acestui proces sunt prezumate de lege. BCR nu a reusit nici macar sa tinteasca aceste prezumtii, daramite sa le mai si rastoarne. In fine, alte adevaruri ale acestui proces sunt probate cu actele de la dosar.

Astfel :

-in contracte sunt inserate, in contra vointei consumatorului si, de cele mai multe ori, in mod insidios, clauze abuzive;

-banca s-a folosit de aceste clauze abuzive, trecind toate riscurile asupra clientilor;

-costurile platibile de clienti s-au majorat treptat, cu mult deasupra oricarei asteptari rezonabile a acestora, in baza acestor clauze abuzive, prin modificari unilaterale ale contractului;

-reclamantii vor sa continue contractul cu banca si vor sa plateasca ratele, dar in limitele rezonabile pe care le-au putut concepe la momentul contractarii.

Introducerea in contract si utilizarea clauzelor abuzive sunt bombe biologice care pot oricind exploda in curtea fabricantului, ruinind increderea clientilor in banca si in sistemul bancar, in totalitatea sa; restaurarea acestei increderi nu este posibila fara eliminarea din contract a clauzelor abuzive si inlocuirea lor cu clauze legale si echilibrate.

Benjamin Franklin este, alaturi de Thomas Jefferson, autorul Declaratiei de Independenta a Statelor Unite ale Americii (Philadelphia, 4 iulie 1776). Una dintre cele mai importante afirmatii ale acestei Declaratii este :

Consideram adevarurile urmatoare drept evidente prin ele insele : toti oamenii au fost creati egali ; Creatorul le-a conferit drepturi inalienabile, printre primele numarindu-se : dreptul la viata, dreptul la libertate, dreptul la fericire (pursuit of happiness)”…

Aflat la Paris in 1776, B. Franklin a fost intrebat de cel ce va fi unul din principalii actori ai Revolutiei franceze din 1789, Danton : “unde este sanctiunea? declaratia voastra nu are nicio putere juridica”. B. Franklin i-a replicat : ”in spatele acestei Declaratii se afla o putere considerabila, eterna : puterea rusinii (the power of shame)”.

Sentimentul rusinii este unul din elementele constitutive ale moralei, indisolubil legat de constiinta identitatii, fiind ea insasi un element constitutiv al fiintei umane (Jean Ziegler, Imperiul rusinii, ed Antet, 2006, p.11). Fara sentimentul rusinii, nu mai ai certitudinea propriei identitati si, deci, nu mai ai certitudinea apartenentei la comunitatea oamenilor. Cel ce sufera, cel ce este umilit sau asuprit, resimte durere. Prin empatie, cel ce este spectator la suferinta, umilirea si asuprirea semenului, simte compasiune pentru acesta, simte o parte din durerea acestuia. Sau macar rusinea de a nu reactiona. Rusinea te face sa (re)-actionezi sau, in caz contrar, sa iti asumi remuscarea de a nu fi reactionat.

Rusinea (dezonoarea) te opreste sa ascunzi sau sa disimulezi adevarul. Te obliga sa iai atitudine daca poti si atunci cind poti, pentru a le facilita celorlalti dreptul la fericire.

Alaturi de foamete, datoria (mai ales cea pe termen lung) este o arma de distrugere in masa utilizata de marile corporatii financiare impotriva celor slabi.

Legislatia protectiei consumatorilor este facuta pentru a neutraliza acest risc. Rolul judecatorului este acela de a face ca acest risc sa fie neutralizat, atunci cind este cazul.

Or, noi consideram ca acest proces a fost unul in care judecatorul a trebuit sa ia masuri pentru ca acest risc sa fie neutralizat.

Dupa admiterea actiunii, banca si orice alta corporatie va sti, ulterior, ca puterea financiara nu e totul. Increderea e totul. Aceasta poate fi recladita pornind de la acest proces.

Comentariile cititorilor

 1. Primul succes al maestrului Piperea in procesele colective impotriva bancilor | Blog al clientilor Volksbank Romania |

  […] Piperea in procesele colective impotriva bancilor Posted on martie 6, 2012 by clientivb http://www.piperea.ro/2012/03/06/am-infrint/ Am infrint BCR. Intr-un proces colectiv. Cei care nu mai aveau incredere in procesele colective, […]

 2. Sorin |

  Mai faceti grupuri pt a da in judecata Bcr in vederea eliminarii comisionului de administrare?

 3. Gheorghe Piperea |

  @Sorin
  Daca se vor constiuti grupuri, evident ca voi organiza si alte procese colective. Estimez ca, de data asta, bcr sau orice alta banca nu va mai fi atit de prost-orgolioasa incit sa refuze negocierea contractelor.

 4. Valentin Aldea |

  Felicitari pentru o reusita admirabila, Dle Piperea!
  Mai astept inca de la Dvs. si modelul de actiune pentru restituirea taxelor auto.

 5. Gheorghe Piperea |

  @Valentin Aldea
  Din cite stiu, pe acest blog s-au pus si actiuni, si hotariri judecatoresti irevocabile de restituire a taxelor auto. Daca s-au pierdut in gramada de posturi, le voi mai pune odata

 6. Andrea |

  Huh! Sa speram ca si la apel judecatorii vor tine cont de argumentele Dvs!!!!!! Felicitari!!!!Suntem clienti ai Vb, care nu ne-am alaturat grupului constituit de Dvs in 2010, in primul rand din prudenta. (adica eu mi-as fi asumat riscul, dar sotul meu a spus sa mai asteptam, ca in Romania nu se stie niciodaata…:)Asa ca platim…
  Asteptand deznodamantul, ma uitam cum fratele meu in Ungaria, el are contract cu Raiffeisen pe CHF, este sprijinit de statul maghiar, caruia ii plateste impozit, sa aleaga intre diferite constructii, cu scopul de a scapa de datoria exorbitanta…..Aici, in tara mie mi se pare ca Dvs jucati acest rol, in mod laudabil. Desigur, guvernul maghiar a incurcat-o putin pe pietele internationale si la Comisie (tot ceea ce scrieti in articolole Dvs despre corporatii a fost simtit pe propria piele de V. Orban, din pacate) dar sa speram, ca nic Dvs si nici judecatorii care vor decide impotriva bancilor nu vor avea aceasta soarta :). Glumesc, desigur!
  Felicitari inca odata si multumim!!!!!

 7. Gheorghe Piperea |

  @Andreea

  Multumesc, poate ca vecinii nostri unguri vor decide si ei sa isi curete contractele de clauze abuzive. Au acum un model de urmat, bazat pe o directiva eu din 1993. Sunt convins ca au si ei o lege interna care sa fi implementat aceasta directiva, similara cu Legea 193/2000.

 8. Ciprian |

  Felicitari. Am o rugaminte, daca puteti sa fiti putin mai explicit in decizia Tribunalului. Sunt declarate abuzive toate comisioanele de administrare sau doar cele calculate la soldul initial al creditului (adica fixa pe toata durata creditului). In cazul meu comisionul de administrare e 0.15% din soldul curent si scade de la o luna la alta, dar si asa e destul de mare… peste 100 de euro lunar.

  Va multumesc pentru raspuns!

 9. Gheorghe Piperea |

  @Ciprian

  Sentinta nu ridica niciun dubiu – sunt declarate nule toate dispozitiile din contract relative la comision. De asemenea, sumele incasatre cu acest titlu sunt supuse restituirii. In consecinta, si comisionul dvs este abuziv. Succes in procesul contra bcr.

 10. George |

  Sincere felicitari pentru acest succes rasunator, domnule Piperea!
  Sper sa fie un imbold pentru strangerea grupului meu de proces colectiv contra firmelor de ridicari din Bucuresti.
  Caci de cateva ori mi s-a raspuns cu exemplul negativ al BCR, in care reclamantii au fost obligati la plata cheltuielilor de judecata de 100.000 lei.

  Vad ca la BCR nr reclamantilor a fost de 600.
  Care credeti ca este nr necesar de reclamanti contra firmelor de ridicari, incat cheltuiala individuala sa fie cat mai mica?
  Ma gandesc la faptul ca, in general, lumea nu e dispusa sa achite pt proces o suma mai mare decat cea pe care vrea sa o recupereze de la firma de ridicari (taxa de ridicare obisnuita fiind intre 500 – 700 RON).
  Caci exista riscul pierderii procesului colectiv si unii se tem ca, in plus, vor plati si cheltuieli mari de judecata partii adverse.

  Motivul legal in procesul colectiv inteleg ca ar fi plata nedatorata, ca firmele de ridicari nu au contract cu noi pentru serviciile facturate cu sume enorme.
  Am aflat ca ele incalca si legea 31/1990 privind societatile comerciale, caci au voie sa faca acte de comert, nu sa perceapa taxe in numele autoritatilor.
  Stiu ca si contractele firmelor de ridicari cu primariile locale sunt incheiate in mod ilicit.
  Ce sanse de castig credeti ca avem contra firmelor de ridicari?
  Profit de aceasta ocazie ca sa va cer clarificari ce mi-ar fi de folos in scopul adunarii acestui grup.
  Speram sa mearga mult mai repede dar nu am de gand sa renunt.

 11. Gheorghe Piperea |

  @George

  Trebuie sa fie minim 150 de petenti pt ca onorariul sa poata fi suportat per capita. Acesta este numarul minim pe care l-am stabilit in cazul proceselor colective. Sun sigur ca oamenii isi vor recapata acum increderea in procesele colective. Iar ideea cu incalcarea Legii 31 este buna. Eu am spus pe tv si pe internet ca nu poti avea ca obiect de activitate stringerea de amenzi. E ca si cind ai privatiza atributia statului de a aplica pedepse. Succes in demersul dvs.

 12. Ciprian |

  Va multumesc foarte mult. Eu am credit la Credit Europe Bank, dar, in mod normal, ar trebui ca aceasta decizie sa intre in jurisprudenta si astept publicarea ei ca sa pot sa merg mai intai la o discutie cu banca, poate imi anuleaza comisionul fara un proces. Daca nu… „La Tribunal birjar!”

  Mult succes in continuare, maestre!

 13. Sorin |

  Am avut 2 procese cu BCR (contracte 2008). Daca la prima instanta am pierdut fara cheltuieli de judecata, la recurs mi s-a cerut 10.000 ron/proces cheltuieli de judecata. Acum incerc sa le resping, motivand ca au fost apel. Instanta timisoreana a apreciat in ambele spete ca nu este de competenta ei sa intervina intre parti in contract (Sic!). BCR a incercat sa legalizeze marja de 9%, iar instanta nu le-a dat dreptate nici lor.
  Asadar, cu cine pot lua legatura din personalul Dvs., in eventualitatea constituirii unui nou grup? Sa ma aveti in vedere…

 14. Gheorghe Piperea |

  Va invit a ascultati acest interviu. Desi are 30 de minute, cred ca merita efortul.
  http://www.europafm.ro/europa-fm/emisiuni/grila-de-programe/interviurile-europa-fm/avocatul-gheorghe-piperea-la-interviurile-europa-fm~n56962/

 15. Cristi |

  Felicitari pentru curajul si pentru puterea Dvs de a duce lucrurile pana la capat! Sunteti un roman cladit pe alte tipare decat oamenii acestor pamanturi care se bucura zi de zi de Miorita lor…
  Stim cu totii cu cine ati luptat, ce forte si ce strategii necurate au fost aruncate in piata astfel incat sa va infranga.
  Din pacate izbanda partiala trebuie sa va mobilizeze si trebuie sa demonstrati ca justitia nu apartine doar celor puternici ci e un concept si un drept ce trebuie aparat.
  Felicitari inca o data si sper ca in anii care vin sa va vedem macar la carma Ministerului Justitiei pentru ca Romania are nevoie de oameni ca DVS.

 16. Maria |

  A crede ca in urma castigarii acestui proces, bancile vor elimina de buna voie aceste comisioane, este o naivitate. Sunt foarte multi bani la mijloc. Probabil ca vor avea de castigat doar cei care au o hotarare judecatoreasca, atat. Restul? Mila lui Dumnezeu!
  Totusi, domnule Piperea, eu nu inteleg cum instanta poate hotara, ca trecerea de la dobanda de referinta a bancii la euribor + 9% (cazul de mai sus) nu este un abuz. Firesc ar fi fost sa fie chemati clientii la negociere la o asmenea trecere, sau cel mult sa fie implementata marja care era in vigoare pe piata in acel moment – adica o marja de 6%. Mie mi se pare asta normalul. ANPC-ul poate recomanda orice, si bombe atomce si marji, dar contractele sunt intre parti, in care ANPC-ul este absolut un nimeni. Gresesc?
  Pe acest rationament ar fi putut implementa, vrei nu vrei, o marja de… 20 %, sa zicem. Aici Isarescu putea sa vina si sa zica: „marja de maxim 7 procente”. Si cred ca era destul pt bani, pt Dumnezeu!
  Am citit multe, dar asta ma nedumereste.
  Felicitari si cinste Dvs.!

 17. Ciprian |

  PS. Domnule Piperea, sper sa faceti ca si in alte situatii si sa publicati motivarea hotararii din acest dosar pentru a putea lucra punctual, iar daca ajung instanta cu banca mea promit sa va tin la curent cu parcursul procesului, nu de alta, dar poate ajuta si pe alti oameni prejudiciati de banci…

  Va multumesc anticipat!

 18. Mihaela Irimia |

  Am auzit de Dvs la Romania Actualitati si nu pot decat sa laud determinarea si consecventa Dvs in a „dezarma” bancile care joaca incorect… si cred ca o sa aveti f mult de lucru pe tema asta. Parerea mea ca aceste „strategii” murdare au devenit politica de afaceri pentru 99% din bancile din Romania si din spatiul extern. Spuneti-mi daca ati identificat acele banci care se incadreaza in acel 1%?! E retorica intrebarea… cred.

  Eu va solicit un sfat legat de ultima situatie de „constrangere” pe care am trait-o sau pe care o experimentez.. in legatura cu BCR Banca pentru locuinte.
  Am decis deschiderea unui cont la BCR pentru a-mi fi virati indemnizatiile de crestere a copiilor si suplimentul pt reintoarcerea anticipata la locul de munca.

  Intrucat nu demult fusesem contactata de o cunostinta „buna” (si ea, la randul sau, mama) pentru a-mi propune sa fac economii la banca pentru locuinte cu avantajul primei 25% din partea statului (MDRT) oferiti la finele fiecarui an pt suma acumulata in cont (pt nu mai mult de echiv in lei a 1000Euro economisiti), am luat legatura cu ea, pentru a cere detalii si i-am solicitat sa-mi transmita ceva scris ca sa pot analiza singura.. (eu nu am cunostinte elementare in domeniul finaciar si am nevoie efectiv sa „buchisesc”). Dna in cauza mi-a spus ca e dispusa sa ne intalnim pt a-mi oferi toate detaliile si ca „tipizatele” bancii nu se instraineaza (am constatat prea tarziu ca asta e strategia generala .. sa nu ti se dea nimic scris si sa ti se vanda beneficiile intr-o intalnire face to face). OK .. am inghitit galusca si ne-am intalnit.. intalnire la care mi-a vandut beneficiile psihologice, fara sa mentioneze nici cel mai mic risc.. Drept pt care am si semnat 2 cereri pt deschiderea a doua conturi de economisire, prin care m-am angajat sa cotizez timp de 5 ani si am depus in cele doua conturi suma de deschidere de 500 ron/cont/cerere. Am facut acestea fara sa am habar despre riscuri, decat in momentul in care am ajuns acasa si am citit cele cateva file format A4, cu scris marunt.. din care am realizat ca e vba de un fond colectiv, ca banca nu-si asuma nici un risc pt sit de cadere a fondului.. ca totul se face in lei prin paritate la Euro si ca devalorizarea leului nu este luata in calcul in nici un fel, ca ma pot atinge de sumele respective numai dupa o perioada min de cotizare de 1,5 ani si numai cu justificarea retragerii banilor prin doc de investitii in scop locativ, ca voi pierde primele de la stat daca retrag bani mai devreme de 2 ani. Drept urmare, am luat legatura cu Dna agent bancar si i-am spus ca vreau sa renunt. Raspunsul a fost ca pot sa o fac, dar voi pierde cei 1000 ron ce au fost depusi pt deschiderea celor doua conturi de economisire… desi doar dupa aprox 1 luna am primit de la banca aprobarea cererilor de deschidere a conturilor de economisire. Dezolata, am solicitat sa-mi transmita in scris raspunsul la o serie de nelamuriri si sa-mi clarifice cum pot fi evitate riscurile, etc. Raspunsul ei a fost acelasi, ca trebuie sa ne intalnim sa imi explice, lucru pe care l-am aflat si de la managerul filialei, care, personal m-a contactat si m-a invitat la o intalnire de clarificare. Consider in continuare, ca pt a putea ramane cu ceva util in urma unei astfel de discutii, am nevoie sa citesc raspunsurile la intrebarile puse de mine, dar nu imi mai raspunde nimeni la aceasta solicitare formulata verbal.

  Va rog sa-mi spuneti care sunt etapele si demersurile prin care eu pot anula acele contracte de economisire si prin care sa redobandesc banii depusi in cele 2 conturi.

  Va multumesc. Cu consideratie, Mihaela

 19. Gheorghe Piperea |

  @Mihaela Irimia
  Acesta e un caz pe care l-as prelua pt a-l duce in instanta. Pare o inselatorie. Trebuie sa imi aratati insa documentele si corespondenta. Puteti face o vizita la birou. Aveti coordonatele pe http://www.piperealaw.ro.

 20. Kizi |

  Felicitari pentru succes, este mare lucru as zice eu, insa e cam aiurea ca iai infrant… felicitari inca o data.

 21. Iulian T |

  Felicitari, domnule Piperea!
  La aceasta ora s-a pronuntat si hotararea legata de GVBR, pentru care, de asemenea, doresc sa va felicit.
  Astept cu interes si deznodamantul in cazul celorlalte procese colective, dar mai increzator ca pana acum. Parca lucrurile arata altfel atunci cand Justitia chiar isi face treaba.

 22. Nisip |

  Am un credit de nevoi personale cu ipoteca,primul an am avut o dobinda fixa, deci am avut o rata de 150 euro, iar in 4 ani rata mea a crescut pina la 270 euro cit am in prezent, va rog sa ma anuntati si pe mine cind infintati un nou grup pentru a da in judecata aceasta banca-B C R , VA MULTUMESC

 23. Gheorghe Piperea |

  @Nisip

  Veti fi contactat de o colega de la mine de la birou pentru detalii.

  Succes!

 24. Gabi RBS |

  D.le Piperea FELICITARI

  Despre procesul cu RBS care are si el clauze abuzive ce puteti sa ne spuneti.
  poate asa reusim sa mai constituim inca un grup de proce impotriva lor.

  O zi buna

 25. Gheorghe Piperea |

  @ Patrasu Cristina

  Consider ca aveti sanse foarte mari. Veti fi contactata de un avocat de la mine de la birou.

  Succes!

 26. Gheorghe Piperea |

  Pentru constituirea altui grup impotriva RBS, scrieti la office@piperealaw.ro

  Gh. Piperea

 27. adam ioan |

  Scuze ca am postat acest text la subiectul anterior.

  D-le av. Piperea,

  In primul rind vreau sa va felicit, nu atit pentru victoria asupra BCR, cit pentru curajul de a aborda astfel de procese intr-o tara in care Justita este Cenusareasa in loc sa fie regina balului.
  Si eu am fost client al BCR si, daca stiam de demersul dvs., poate ma raliam si eu. Dar am preferat o refinantare in conditii mai bune, la alta banca, solutie insa mai proasta in comparatie cu ceea ce ati obtinut dvs.

  Dar nu despre asta vreau sa va vorbesc ci de problemele pe care le am in legatura cu rovinieta, probleme in care am intrat aproape nevinovat – imi recunosc o parte din vina si sint gata sa platesc pentru ea ! – si din care nu vad nici o iesire.

  Dincolo de paguba materiala, mi se pare revoltator ca o companie privata a statului sa fie si pagubit, si agent constatator, si judecator, si executor iar eu sa fiu silit sa deschid nenumarate procese prin tara pentru a-mi dovedi nevinovatia in una si aceeasi spetza. E si mai revoltator modul cum CNADNR CESTRIN speculeaza prevederile legale si termenele pentru diferite proceduri astfel ca sa nu avem nici o sansa in a ne cauta dreptatea in Justitie.

  Dar cel mai revoltator abuz se afla in insusi textul ordonantei dupa care isi desfasoara ei activitatea, fapt ce ma face sa cred ca nu o simpla actiune de anulare a proceselor verbale de constatare a contraventiilor este solutia ci o actiune de mai larga amploare pentru anularea anumitor prevederi si modificarea altora prin exceptii de neconstitutionalitate si alte actiuni pe care le cunoasteti mai bine ca mine.

  Din informatiile mele zeci de mii de cetateni isi cauta dreptatea in astfel de spete iar Guvernul pe care l-am sesizat – Primul Ministru, Ministerul Transporturilor si Ministerul Justitiei in speta – precum si Parlamentul se misca prea incet.

  De aceea va rog sa-mi dati posibilitatea sa va explic mai pe larg cazul meu si sa va rog sa preluati “ostilitatile” in justitie astfel ca acest gen de abuzuri sa nu mai fie posibil pe viitor. Desi nu pare o cauza cu mize materiale consistente, faptul ca nu avem cum sa iesim din clenciurile legii si ale CNADNR-CESTRIN nu ne da de ales decit sa bagam mina la chimir. Prefer sa o fac pentru o cauza dreapta decit ca ss cotizez la mentinerea abuzului si a bunului plac. Si cred ca sint multi care gindesc ca si mine …

  Un bonus: Daca va uitati mai atent la Ord. 15/2002, in anexa unde sint stabilite tarifele pentru roviniete o sa vedeti ca la “autoturisme” si “1 zi”, pretul rovinietei este “-” si nu evorba de o eroare materiala !
  Va veti convinge de acest lucru analizind forma anterioara a acelei anexe precum si faptul ca la alte categorii de vehicole nu e prevazuta rovinieta de “1 zi” nici in forma actuala si nici in cea modificata.
  Nota : Nu am la dispozitie inca formele originale publicate in M.O. dar sint pe cale sa le obtin. Cred ca dvs. puteti verifica mai operativ aceasta informatie.
  Consecintele unei asemenea “scapari” cred ca sint evidente si la fel de evident este ca ne trebuie o Justitie mai riguroasa.

  Cu consideratie si in speranta ca ma veti contacta pentru detalii,

  ing. Adam Ioan,
  Brasov, Romania

 28. adam ioan |

  As dori sa stiu daca aveti o procedura sau macar sfaturi pentru constituirea acestor grupuri in vederea proceselor colective.
  Banuiesc ca este destul de dificila agregarea lor spontana si putin ajutor in circulatia informatiei nu ar strica.

 29. Andrea |

  Pt. Mihaela Irimia!
  Probabil ca nu sunteti singura care ati patit asa. Ieri am fost la o sucursala BCR din Cluj pentru un banal extras de cont, si domnisoara sau doamna la care am nimerit, in timp ce imi pregatea de listat extrasul a incercat sa ma convinga sa inchei cu ei un constract de economisire exact ca Dvs, daca tot primesc indemnizatia pe cont bancar, si daca tot am doi copii de crescut.
  Am refuzat sa intram in detalii, pt ca ma grabeam, si oricum, nu ma interesa subiectul, dar ea era foarte insistenta si oarecum obraznica, incercand sa insinueze ca dau dovada de iresponsabilitate, daca nu ma gandesc la viitorul copiilor mei. Recunosc, la un moment dat mi-am pierdut calmul (avem doua contracte cu Volksbank pline cu caluze abuzive, asteptam o jurisprudenta clara la instantele din Cluj, ca sa-i putem da in judecata, deci nu ne numaram printre fanii bancilor austriece) si i-am zis doua fraze cu care i-am inchis gura. Am fost foarte revoltata toata ziua, pentru ca eu ii invat pe copiii mei ca este interzis sa trisezi, sa inseli, sa minti, si nu ma pot schimba. Aceeasi lectie de viata le voi da, si nu stiu cum se vor descurca cand vor fi mari, daca lumea o tine tot asa….
  In fine, ceea ce am vrut sa zic este ca probabil la inceputul anului ofiterii de cerdite de la BCR au fost la un training intensiv la Bucuresti, si urmatoarea tinta suntem noi, mamicile care primim salariile sau indemnizatiile pe card bancar…..

 30. Andrea |

  Spun asta pt ca sotul meu saptamana trecuta a fost la o alta agentie BCR, tot face to face cu un oficer de credit, deci nu la platit facturi, si pe el nu l-au abordat….

 31. miron |

  domnule piperea, sa inteleg ca ati obtinut in instanta eliminarea comisioanelor de administrare credit, ca fiind abuyive? as fi interesat daca si cu banc post aveti o actiune similara..sau constituiti un grup..?! sotia are un credit ipotecar in CHF luat in nov 2007 pentru 34000 CHF si plateste rata pe 30 ani 260 CHF/luna (avand aces comision de administrare credit de 0,2% respectiv 60 CHF/luna), pe cand eu la un credit din mai 2008 pentru 54000 CHF pe 30 ani platesc rata de 290 CHF/luna, fara comosion de administrare credit (ambele credite la banc post). considerati ca avem vreo sansa pentru eliminarea acestui comision de administrare credit? (sa nu-mi mai administreye creditul.. e problema bancii..nu?)
  va multumesc.

 32. Gheorghe Piperea |

  Scriet un mail la office@piperealaw.ro

  Gh. Piperea

 33. ana costin |

  Stimate domn Ghe.Piperea,
  In primul rand vreau sa va multumesc pentru toate sfaturile acordate celor cu probleme.Pentru ca la Cluj situatia este total diferita va rugam sa ne dati un sfat.Se poate verifica ca toate procesele sunt suspendate indiferent de intampinarile depuse pentru a astepta raspunsul CJUE(cauzaC-571/2011) la intrebarea depusa de Tribunalul comercial Cluj.Intrebarea este ceva de genul>>.. din pretul creditului ipotecar poate face parte un comision de risc de 0.22%platibil lunar pe toata perioada creditului..<<.Dupa parerea mea raspunsul se afla in legea 34/2006 care modifica legea 190/1999(legea creditului ipotecar pentru investitii imobiliare)si care la art.15 spune ca in sarcina imprumutatului vor fi puse NUMAI cheltuielile aferente intocmirii documentatiei de credit si constituirii ipotecii si altor garantii,dupa caz).Mi se pare ceva foarte clar si nu inteleg atitudinea tribunalului comercial Cluj.Va rog sa ne sfatuiti ce putem face in acest caz,cum putem schimba aceasta hotarare deoarece indiferent de intampinarile depuse trib.com Cluj suspenda toate procesele?Raspunsul CJUE poate dura ani de zile,iar noi abia mai putem plati ratele istovitoare.Lupta cu Volksbank am inceput-o in iunie 2010,trecand prin toate etapele ,inclusiv OPC si conciliere directa).

 34. Eliza |

  Buna ziua,
  sunt si eu interesata in a face parte dintr-un viitor grup nemultumit de bcr,
  am inceput un astfel de proces la bacau din aprilie 2011, insa de 5 luni se dau termene pt ca nu e gata expertiza. e vorba de un credit cu ipoteca in care marja fixa semnata in contract a fost 1,5 iar dupa aparitia OG50/2010 BCR a binevoit sa o faca 9,26. va rog mult daca imi puteti lasa ceva date de contact.
  multumesc

 35. Gheorghe Piperea |

  Buna ziua, ne puteti contacta la office@piperealaw.ro.

 36. Luiza |

  Buna seara.
  As vrea sa stiu daca pentru doua credite pentru nevoi personale la care am platit comision de administrare de 0,25% lunar din valoarea soldului creditului la unul si 2% anual aplicat la valoarea creditului la celelalt si comision de risc de 192 eur ,respectiv 192eur pot avea o sansa de recuperare retroactiva si de anulare pentru ratele ce urmeaza si daca faceti si reprezentari individuale,deoarece nu cunosc sa se mai fi sesizat si alte persoane de la aceasta banca.
  Va multumesc.
  Cu stima ,
  Luiza F.

 37. Gheorghe Piperea |

  @Luiza
  Nu am reusit sa vad nicaieri banca cu care ati incheiat contractul de credit. Apreciez ca trebuie sa analizam documentele pentru a va da un raspuns. Ne puteti contacta la office@piperealaw.ro

 38. Marian G |

  Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca exista vre-un grup constituit, sau amatori pentru un nou proces cu banca Volskbank pentru inlaturarea comisionului de risc. As merge si singur in acest proces dar cu un venit cca 5000/luna si o rata de cca 4500/luna, nu am posibilitate sa economisesc pentru un astfel de proces. Am inteles ca prin asociere, se poate ajunge si la o taxa de doar 200 euro. Nu zic 200, pOT face un efort de pana la 1000, dar pana la cateva mii sau zeci de mii cat e posibil sa coste, chiar nu am nici o sansa. Deaceea astept de foarte multa vreme o ocazie prin care sa pot participa ca parte vatamata la un proces impotriva Volskbank. Va multumesc si astept cu infrigurare un raspuns la problema mea.

 39. Gheorghe Piperea |

  @ Marian G
  Va rugam sa ne contactati la office@piperealaw.ro

 40. Carmen |

  Buna ziua. S-a obtinut si restituirea comisionului de acordare a creditului? Multumesc

 41. Gheorghe Piperea |

  @ Carmen – nu, nu s-a obtinut si rambursarea comisionului de acordare.

 42. Sica |

  Domnule Profesor,
  O clauza prin care banca isi obliga salariatul sa semneze un act aditional pentru modificarea dobanzii la nivelul dobanzii acordate clientilor, in momentul in care inceteaza contractul de munca, este o clauza abuziva? Precizez ca nu este prevazuta in contractul initial niciun nivel al dobanzii ce va fi aplicata la incetarea contractului de munca. Nu este in niciun fel circumstantiata aceasta dobanda, fiind lasata doar la libera apreciere a bancii .

  Multumesc,

 43. Gheorghe Piperea |

  @ sica
  Salariatul bancii nu trebuie si nu poate fi fortat din punct de vedere legal sa accepte astfel de conditii. Actul aditional poate fi desfiintat in eventualitatea in care angajatul, ulterior semnarii actului, dovedeste faptul ca a fost constrans sa semneze inscrisul (de exemplu sub amenintarea pierderii locului de munca)

 44. Simona Brylynskei |

  Va rog sa imi comunicati pe care dinte raspunderi v-ati intemeiat actiunea in pretentii : delictuala sau contractuala .

 45. Gheorghe Piperea |

  @Simona Brylynskei

  Ce e cu tonul asta? Sunteti procuror si m-ati pus sub acuzare? Cum adica sa va comunic pe care dintre raspunderi mi-am intemeiat actiunea? Eu incerc sa ajut oamenii care au nevoie de ajutor, nu arogantii si orgoliosii!

 46. Sica |

  Domnule Profesor,
  O clauza prin care banca isi obliga salariatul sa semneze un act aditional pentru modificarea dobanzii la nivelul dobanzii acordate clientilor, in momentul in care inceteaza contractul de munca, este o clauza abuziva? Precizez ca nu este prevazuta in contractul initial niciun nivel al dobanzii ce va fi aplicata la incetarea contractului de munca. Nu este in niciun fel circumstantiata aceasta dobanda, se mentioneaza ca va fi dobanda bancii de la momentul incetarii contractului de munca,fiind lasata doar la libera apreciere a bancii .

  Multumesc,

 47. Gheorghe Piperea |

  @ Sica
  In opinia mea nu trebuie sa semnati un astfel de act aditional. In eventualitatea semnarii acestuia trebuie sa aveti in vedere faptul ca veti avea dificultati in ceea ce priveste dovedirea constrangerii in fata judecatorului.

 48. marinescu catalina |

  Buna seara,va rog sa-mi spuneti daca aveti vreun proces colectiv contra bancpost si daca da cum pot face sa iau legatura cu dvs?

 49. Gheorghe Piperea |

  Puteti trimite un mail la office@piperealaw.ro

  Gh. Piperea

 50. marinescu catalina |

  va rog sa-mi spuneti daca considerati ca am vreo sansa macar de a miscsora suma totala de rambursat in urmatoarea situatie:in 2005 am luat un credit de nevoi personale de la bancpost pe 10 ani.dupa 5 ani jumate am intrat in imposibilitatea de a mai achita ratele lunare si le-am cerut o amanare a platii ratelor pentru macar 6 luni,lucru care nu l-au acceptat si cand am intrebat cat mai am de platit ca si suma am aflat cu stupoare ca aveam de returnat aceeasi suma care o contractasem initial. de atunci nu am mai reusit sa achit ratele lunare si drept pentru care anul acesta m-am trezit fata in fata cu un executor bancar care mi-a notat o somatie in cartea funciara a imobilului in care locuiesc parintii mei si sora mea dar care este pe numele meu si al surorii mele iar parintii au drept de habitatie viagera.desi mi-am luat un angajament de plata fata de executorul care este destul de agresiv,penalizarile creditului meu cresc in continuare si nu pot sa platesc asa lunar toata viata pentru ca nu voi scapa in veci de credit.mentionez ca am 3 copii minori iar sngurul venit care a mai ramas in familia noastra este indemnizatia de crestere copii pe numele sotului meu si alocatiile copiilor.ajutati-ma va rog ca nu stiu cum sa fac sa scap de litigiul asta.va multumesc anticipat

 51. Gheorghe Piperea |

  Trimiteti un mail la office@piperealaw.ro

  Gh. Piperea

 52. Gheorghe Piperea |

  @Marinescu Catalina

  Nu dezarmati. Dati-ii in judecata. Puteti cistiga. Daca veti considera util, faceti-ne o vizita, pentru a va da citeva sugestii. Gh. P.

 53. Adrian |

  Buna ziua!Aveti constituit un grup contra raiffaisen la care pot adera pentru proces colectiv?Multumesc

 54. Gheorghe Piperea |

  @Adrian

  Exista un grup, numai ca deja s-a judecat actiunea in fond. Nu mai puteti adera la acest grup. Puteti, insa, formula actiune individuala, precum si sa initiati propriul grup.

 55. Ramona |

  Am urmarit emisiunea Ora de business din care am aflat ca ati obtinut rezultate remarcabile impotriva BCR. Am si eu un credit obtinut in 2008, cred ca in aceleasi conditii despre care vorbeati d-voastra si sunt interesata daca mai aveti in vedere constituirea vreunui grup de acest gen la care sa ma alatur.
  Multumesc.

 56. Gheorghe Piperea |

  @Ramona

  Se pot constitui astfel de grupuri, dar initiativa nu imi apartine. Aliati-va cu altii si dati-i in judecata. Integrati-va intr-o asociatie de protectie a consumatorilor, dar una serioasa. Puteti, din aceasta postura, sa obtineti anulare clauzelor abuzive, pe baza precedentului judiciar creat de noi. Succes si nu dezarmati! Gh. P.

 57. alexandru |

  servus ,

  Sunt in executare silita de BCR ,prin SUPORT COLECT ,urmeaza evaluarea apartamentului.
  mMi pot face ceva ?
  Am platit lunar mai mult de cat rata de la bcr
  Sunt la S.COLECT DE APROAPE 3 ANI , SI NU STIU CAND incepe dreptul lor de a cere executarea silita . cred ca ar putea fi prescrisa .

  Multumesc !

 58. Gheorghe Piperea |

  @alexandru
  Exista solutii. Suport collect poate fi atacat in instanta cu actiune in nulitatea personalitatii sale juridice. De asemenea, cesiunea creantei poate fi atacata cu actiune in nulitate pentru motivul ca va transforma din consumator de credite in debitor neperformant care nu are drept de protectie. Aceste motive pot fi invocate si in contestatia la executare. Nu stati degeaba. Actionati. Daca credeti ca e util, veniti la noi la sediu sa va dam niste sugestii. Gh. P.

 59. ADRIANA STANCIU |

  Buna seara.
  Solicit sa ma raliez unui grup care da in judecata Raiffeisen Bank Romania pentru
  abuzuri in derularea unui credit de nevoi personale si practici frizand penalul.
  Va rog sa ma contactati in acest scop pentru a pune la dispozitie datele si probele necesare.
  Va multumesc.
  Adriana Stanciu.

 60. Gheorghe Piperea |

  @ ADRIANA STANCIU

  Ne puteti scrie mai detaliat situatia dvs. la office@piperealaw.ro.

  Cu stima,
  Gh. Piperea

 61. Adrian |

  Anuntam pe aceasta cale constituirea unui nou grup pentru un proces impotriva abuzurilor Raiffeisen Bank.Cei interesati sunt rugati sa se ralieze.Detalii pe Forumul Avocatnet.ro, la sectiunea pentru Banci.Anuntati pe cat mai multi interesati!

 62. Miclea Bogdan |

  Buna ziua,
  Domnule avocat Piperea, ma aflu in aceeasi situatie, prin contractul de credit de nevoi personale luat de la BCR in 2008. La data incheieri contractului cu BCR comisionul meu de administrarea era de 36 ron, iar in preyent estye de 204 ron. Cei de la Banca in urma ordonantei 50 au inclus in comisionul de administrare si comisionul de risc. Cum pot proceda ? As dori sa ii dau in judecata !
  Cu stima
  MICLEA BOGDAN 0746167590

 63. Gheorghe Piperea |

  @Miclea Bogdan

  Trimiteti un mail la office@piperealaw.ro si cazul dvs. va fi repartizat unui avocat.

  Gh. Piperea

Lasati un raspuns

Trebuie sa fiti conectat pentru a posta un comentariu.