SCA Piperea si Asociatii | Echipa

Echipa

Gheorghe Piperea

Partener Fondator

Gheorghe Piperea este fondatorul SCA „Piperea & Asociații”.

Experienta profesională a fondatorului SCA „Piperea & Asociații” are la baza o solidă pregatire teoretică. Este doctor în drept al Universității din București și al Universității Sorbonne I – Pantheon din Paris, teza sa de doctorat „Acquis-ul comunitar european în domeniul societăților comerciale și al pieței de capital”, fiind punctata cu calificativ maxim de cele două universități.

Gheorghe Piperea este profesor de drept la Facultatea de Drept din Bucuresti, conducator de doctorate in domeniul dreptului si autor sau co-autor al unor lucrari de referinta in doctrina legala si judiciara romaneasca, publicind mai multe cursuri, comentarii, monografii si articole de specialitate pe domenii cum sunt societatile comerciale, piata de capital, insolventa, dreptul transporturilor, codul civil si de procedura civila, fiind prezent in calitate de analist si comentator si in paginile publicatiilor mass-media curente.

Gheorghe Piperea a contribuit Pro Bono in mod considerabil la evolutia si perfectionarea sistemului legal roman prin elaborarea unui numar mare de proiecte de acte normative privitoare la afaceri : societati comerciale, intreprinderi individuale si familiale, clauze abuzive in contractele comerciantilor cu simplii particulari, concordat preventiv, insolventa, faliment personal, organizarea profesiei de practician in insolventa si mediere.

Cu o experiență profesională de peste 20 ani în domeniul juridic, Gheorghe Piperea este creator de curente si de modele de practica legala si jurisprudentiala, inovatiile si solutiile gindite si aplicate impreuna cu echipa sa de la Piperea si asociatii fiind un motor al dezvoltarii dreptului afacerilor in Romania ultimilor 10 ani.

Gheorghe Piperea si echipa sa sunt creatorii conceptului de proces colectiv de tip class action in Romania, fiind si cei care au pus in lucru acest concept, cu rezultate remarcabile in planul jurisprudentei si al contractelor-tip sau al operei de legiferare. In urmarea proceselor colective privind tva-ul pe veniturile din drepturile de autor, a celor relative la pensiille speciale ale militarilor si ale aviatorilor, a celor relative la indemnizatiile de sarcina sau de ingrijire a copilului mic si, mai ales, in urmarea proceselor colective ale consumatorilor aliati contra profesionistilor care au abuzat de puterea lor economica, s-au creat precedente judiciare, s-au modificat legi si acte normative ale guvernului, s-au modificat substantial contractele – tip utilizate de profesionisti. In domenii precum radarele fixe, taxa de prima inmatriculare, rovinieta, ridicarile abuzive de masini, reglementarile si practicile in domeniu s-au schimbat in mod fundamental in urmarea proceselor derulate si cistigate de echipa Piperea si asociatii, care a facut publice toate aceste rezultate, pro bono, in asa fel incit si alti practicieni ai dreptului sa le poata prelua si valorifica.

De altfel, toate aceste curente si inovatii au fost sustinute timp de 10 ani, intre 2004 – 2014, de Conferintele de Dreptul afacerilor, organizate de Piperea si asociatii si Facultatea de drept din Bucuresti, dupa conceptul si cu implicarea directa si personala a fondatorului Piperea si asociatii, Gheorghe Piperea. Aceste conferinte s-au transformat, de-a lungul timpului, intr-un eveniment anual de referinta in domeniul dreptului afacerilor, avind toate premisele consolidarii ca atare pe urmatorii ani.

Pe langa activitatile practice si numeroasele proiecte academice in care este implicat, Gheorghe Piperea a pus bazele Asociatiei Parakletos, o asociatie pentru protectia consumatorilor care isi propune sa devina un centru national de consiliere, un laborator de procese colective ale consumatorilor, dar si o sursa de reglementari si practici oneste, recomandate profesionistilor care ar putea avea tentatia de abuza de puterea lor economica. De asemenea, Asociatia Parakletos vizeaza proiecte de educatie civica la nivel national in randul elevilor si studentilor si urmareste extinderea acestora catre institutiile din stat.

În calitate de coordonator și împreună cu o parte din echipa sa este coautor al lucrării “Codul insolvenței. Note. Corelații. Explicații” publicate în anul 2017 la Editura C.H. Beck.