Articole

„Cine rezista si da scantei e vrednic sa intre in confraternitatea Universitatii nationale. Cine e un simplu pietroi brut e dat inapoi la gramada, spre a servi ca pavaj de sosea pentru construirea drumului nou catre sferele cele de sus”, scria Vasile Parvan in 1919. Confraternitatea era vazuta ca un deziderat si ramane o valoare si in prezent. In ce masura este insa ea respectata de avocati, cu atat mai mult cu cat Statutul profesiei de avocat reglementeaza sentimentul de confraternitate ca fiind o indatorire? Dupa ce a prezentat opinia unei avocate individuale pe marginea temei, Avocatura.com va propune sa aflam cum este vazuta aceasta valoare de casele de avocatura. Astazi va prezentam opiniile avocatilor de la Voicu Filipescu si Piperea si Asociatii.

Confraternitatea prin ochii seniorilor

Avocatura.com: Cat de importanta este confraternitatea pentru Dvs. si cum se manifesta in casa Dvs. de avocatura?

Avocat Diana Condurache, managing associate Voicu & Filipescu: Etimologia cuvantului confraternitate (con- / -frater), respectiv cea de frati aflati impreuna, de familie, tradeaza chintesenta relatiilor care trebuie sa existe intre persoanele care decid sa aiba aceeasi profesie. Nu in mod intamplator suntem astazi avocati in Baroul Bucuresti, ci pentru ca impartasim atat un anumit nivel intelectual, cat si valori morale si principii de viata. Profesia te schimba intrucat o perioada importanta din zi o petreci implicat in anumite proiecte pe care le dezvolti cot la cot cu toti cei din birou, indiferent de ierarhie.

Avocat Catalin Antonache, partener fondator SCPA Piperea si Asociatii: Inainte de toate, consider ca despre confraternitate se poate discuta doar prin raportare la profesie, respectiv la respectul pe care fiecare dintre noi il are fata de activitatea pe care o desfasoara cu acest titlu. Totodata, in opinia mea, respectul fata de profesie implica, printre altele, modalitatea efectiva in care acesta este exercitata, inclusiv prin raportare la persoanele cu care, in mod inevitabil, se interactioneaza in desfasurarea activitatii.  Specificul profesiei de avocat include, cu precadere fata de alte profesii, interactiunea repetata cu persoane apartinand aceluiasi corp profesional, indiferent daca acestea fac sau nu parte din cadrul aceleiasi firme de avocatura.

Av. Diana Condurache managing-associate-Voicu--Filipescu

„Nu in mod intamplator suntem astazi avocati in Baroul Bucuresti, ci pentru ca impartasim atat un anumit nivel intelectual, cat si valori morale si principii de viata.”
Av. Diana Condurache, managing associate Voicu & Filipescu

Cu siguranta confraternitatea trebuie sa fie importanta. Si, in ce ma priveste, chiar reprezinta un principiu esential al desfasurarii activitatii de avocat. Insa, chiar daca Statutul profesiei de avocat reglementeaza sentimentul de confraternitate drept o indatorire a profesiei de avocat, cred ca respectarea acestui principiu ar trebui analizata nuantat. Astfel, cred ca intr-un fel se va pune problema confraternitatii pentru avocatii care fac parte din aceeasi casa de avocatura, si altminteri petru cei care isi desfasoara activitatea in birouri diferite.

As incepe cu cea din urma categorie, aceea a avocatilor care, sa spunem, nu sunt colegi de birou. In atare situatii, componenta concurentiala a profesiei de avocat face aparent iluzorie respectarea principiului confraternitatii, daca ne raportam la sensul propriu al termenului. Asta nu inseamna insa ca nu trebuie si nu poate sa existe o anumita forma de confraternitate inclusiv intre avocatii care nu isi desfasoara activitatea in cadrul aceleiasi case de avocatura.

Bunaoara, o minima forma de confraternitate poate fi reprezentata inclusiv de comunicarea care trebuie sa existe intre colegii avocati, chiar si in situatia in care clientii acestora au interese vadit contrare. O asemenea comunicare, bazata pe onestitate si respect reciproc, nu poate fi decat benefica pentru avocati (de cele mai multe ori sub aspectul timpului castigat), uneori efectele pozitive fiind resimtite in mod direct si de catre partile implicate. Cu privire la acest din urma aspect, imi vin in minte doua cazuri concrete relativ recente in care diferende aparent nerezolvabile s-au finalizat prin tranzactii benefice ambelor parti implicate, in principal datorita relatiilor de reala confraternitate dintre avocatii acestora.

De asemenea, tot o modalitate de respectare a principiului confraternitatii este, in opinia mea, respectarea obligatiei pe care o au avocatii care accepta sa succeada unui confrate intr-o anumita cauza, de a-i comunica acestuia din urma imprejurarea survenita. In acelasi sens, in lipsa unei autorizari exprese a avocatului partii adverse, avocatul nu are dreptul sa divulge o propunere de solutionare a cauzei facuta de partea adversa. Cu toate ca astfel de obligatii sunt in mod expres prevazute de Statutul profesiei de avocat ca si componenta a principiului confraternitatii, am convingerea ca ele sunt de cele mai multe ori incalcate.

Cu referire la acea categoria avocatilor care isi desfasoara activitatea in cadrul aceluiasi birou, cred ca lucrurile ar trebui sa stea putin altfel.

Si as pleca de la ipoteza in care sentimentul de confraternitate in cadrul unui birou de avocatura lipseste sau se regaseste accidental, fie cu titlu de exceptie, fie doar la anumiti avocati din cadrul biroului. Intr-o atare situatie, am convingerea ca nu putem vorbi de o echipa de avocati in adevaratul sens al cuvantului. In niciun caz nu afirm ca nu trebuie sa existe un anumit nivel de concurenta intre avocatii din cadrul aceluiasi birou. Insa am in vedere acea concurenta ce se constituie intr-un adversar al plafonarii, respectiv intr-un sprijin al progresului pe care un avocat, pentru a fi (si a ramane) profesionist, trebuie permanent sa il urmareasca.

Asadar, desi in cadrul societatii noastre incurajam acest tip constructiv de concurenta, dezavuam categoric acele atitudini care ar dauna in vreun fel spiritului de confraternitate. Si facem asta, convinsi fiind ca pentru a putea fi creativ, pentru a putea lucra eficient, pentru a furniza idei castigatoare trebuie ca, inainte de toate, sa te simti confortabil la locul de munca.

De asemenea, ideea de echipa, in acceptiunea noastra, are in vedere, printre altele, punerea in practica a celor mai bune idei rezultate din dezbateri in cadrul grupului de avocati, sprijin reciproc si decizii concertate, toate destinate sa convearga spre oferirea unor servicii juridice de un inalt nivel.

Procedand in acest mod am reusit sa construim nu numai o echipa profesionista formata din oameni demni si independenti dar, in acelasi timp, am contribuit la crearea unui grup de prieteni, fapt care, cred eu, aduce un plus important in exercitarea profesiei noastre.

Avocatura.com: Care este ierarhia functionala din interiorul casei de avocatura pe care o reprezentati?

Condurache: Ierarhie exista si aceasta este data de gradul de dezvoltare profesionala a fiecarui membru al echipei. Ne place insa sa credem ca indiferent de pozitie, exista o admiratie si un respect reciproc pentru profesionalismul membrilor echipei noastre, inclusiv al celor de pe un prim palier ierarhic.

Antonache: Ca in marea majoritate a societatilor de avocatura, si in cadrul Piperea si Asociatii exista parteneri fondatori, avocati care au dobandit calitatea de partener ulterior infiintarii societatii, avocati definitivi si avocati stagiari. Inclusiv intre avocatii definitivi exista o anumita ierarhie, rezultata in principal din experienta suplimentara acumulata si de calitatile profesionale demonstrate.

Nu trebuie nicidecum neglijat personalul auxiliar, al carui rol in exercitarea profesiei de avocat este de maxima importanta si care contribuie intr-o mare masura, cel putin sub aspect organizatoric, la desfasurarea activitatii noastre.

Exista in cadrul Piperea si Asociatii echipe formate din 3 sau 4 avocati, organizate in principal pe criterii de specializare, in scopul repartizarii cazurilor intr-un mod care sa asigure cel mai inalt grad de eficienta. Insa, fiind o societate cu un numar mediu de avocati, echipele prestabilite sunt in egala masura flexibile, fapt ce ofera posibilitatea ca, in functie fie de gradul de incarcare al fiecarui avocat fie de complexitatea/specificul cazului incredintat, sa se asigure formula cea mai potrivita rezolvarii acestuia.

Sarcinile sunt foarte bine puse la punct sub aspectul coordonarii si verificarii lucrarilor realizate de catre avocatii nostri, astfel incat lucrarile care poarta marca Piperea si Asociatii sa fi fost parcurse de cel putin doi avocati  prealabil transmiterii lor catre destinatar. Ca sa va faceti o idee in privinta rigurozitatii care sta la baza desfasurarii activitatii noastre va pot spune ca, in functie de complexitatea lor, inclusiv e-mail-urile redactate de catre un avocat mai putin experimentat sunt verificate, anterior expedierii lor, de catre un avocat senior.

Totodata, modificarile legislative intervenite prin intrarea in vigoare a noilor coduri (civil si de procedura civila) si, recent, a Legii nr. 85/2014, ne-au determinat sa organizam, in cadrul societatii, intrevederi saptamanale in cadrul carora am dezbatut respectivele reglementari la nivel de detaliu.

Toate aceste masuri au rolul a asigura in permanenta acumularea de cunostinte noi si dobandirea de informatii esentiale desfasurari activitatii de avocat, astfel incat sa putem asigura un nivel optim al  lucrarilor realizate in cadrul Piperea si Asociatii.

Avocatura.com: Care este relatia dintre avocatii indrumatori si cei stagiari la casa Dvs. de avocatura? Cum sunt perceputi stagiarii?

Condurache: Imi place sa dau un exemplu dupa care ma ghidez. Candva intr-un proiect de multe milioane de Euro, un partener din firma mi-a zis: „Eu nu biciuiesc oamenii. Totul tine de motivatia intrinseca a fiecaruia. Proiectele se pot face mult mai bine cand sunt facute cu drag. Oamenii isi vor aminti mereu de proiecte in care au stat nopti, au baut cafea multa, au plans, au ras, iar la sfarsit au baut un whisky si au avut sentimentul invingatorului la Marathon, cu marea diferenta ca ei au supravietuit”. Acestea sunt proiectele care trezesc confraternitatea.

Antonache: Indiferent daca primirea in profesie s-a realizat cu sau fara scutire de stagiu, cu totii am fost, la un moment dat, la inceput de drum. De aceea, avocatii indrumatori cunosc indeaproape problemele pe care le au avocatii debutanti, acestea fiind, mai mult sau mai putin, aceleasi probleme cu care s-au confruntat si ei la inceputul carieirei, aceleasi emotii si aceleasi temeri. Din aceasta perspectiva consider ca relatia dintre avocatii indrumatori si cei stagiari trebuie sa fie cat se poate de apropiata, bazata in primul rand pe seriozitate si respect.

Av. Cătălin Antonache

“Relatia dintre avocatii indrumatori si cei stagiari trebuie sa fie cat se poate de apropiata, bazata in primul rand pe seriozitate si respect. […] Principalul adversar al dezvoltarii profesionale a avocatilor stagiari este reprezentat de superficialitate.”
Avocat Catalin Antonache, partener fondator SCPA Piperea si Asociatii

Noi incercam sa insuflam stagiarilor, printre altele, bucuria de a profesa, satisfactia ideilor castigatoare, tenacitatea si nu in ultimul rand, curajul. Si nu ma refer la acel curaj pe care il da ignoranta, ci la indrazneala de a-si exprime deschis opiniile documentate, de a veni cu solutii proprii chiar daca acestea nu coincid cu rezolvarile propuse de indrumator, de a pune intrebari fara sa se teama ca va fi catalogat intr-un anumit fel, etc.

In ceea ce priveste perceptia asupra stagiarilor, o sa spun un sigur lucru pe care eu il consider, din aceasta perspectiva, edificator: de foarte multe ori, rezolvarile complexe propuse de acestia cazurilor la care colaboreaza ne fac sa uitam ca avem de-a face cu avocati stagiari.

Avocatura.com: Cum se adapteaza avocatii stagiari mediului profesional? Isi gasesc acestia modele in generatiile vechi sau observati o atitudine revolutionara care se desprinde de cutume?

Condurache: Vorba „pe vremea mea” exista si va exista intotdeauna. Toti ne raportam la o epoca de aur si consideram ca generatia noastra era mai asezata. Cu adevarat e doar o chestiune de adaptare intre generatii. Avocatii sunt si sa speram ca vor fi mereu ghidati de anumite personalitati marcante, fiind in egala masura revolutionari, fiindca asa le sta bine tinerilor, fiindca in tineri si cu ajutorul tinerilor se naste progresul.

Antonache: Cred ca mediul de lucru despre care am vorbit pe larg in cele ce preced ajuta avocatii stagiari sa se integreze rapid in echipa Piperea si Asociatii.

In ceea ce priveste ce-a de-a doua intrebare, nu pot decat sa constat ca avocatii stagiari, fiind mai tineri, vin de multe ori cu o viziune noua in ceea ce priveste exercitarea profesiei de avocat. Pentru reusita lor in profesie cred insa ca, la inceput de drum fiind, au nevoie inclusiv de recursul la modele, si aici ma refer la acei profesionisti care si-au pus amprenta intr-un mod pozitiv asupra mediului juridic.

Avocatura.com: Care sunt ambitiile avocatilor aflati la inceput de drum?

Condurache: Ambitiile sunt mari, multi dintre acestia au si potentialul necesar sa-si vada visul cu ochii. Cei mai multi aspira la proiecte care sa-i scoata din anonimat, la o pozitie de senioritate in cadrul societatii de avocatura sau poate chiar la propriul business. Toate se realizeaza insa odata cu varsta, cu experienta profesionala si de viata.

Antonache: Demersurile facute pe parcursul anilor in scopul recrutarii avocatilor stagiari ne-au demonstrat ca, din pacate, o mare parte din tinerii avocati porneste la drum cu principalul scop de a castiga, inca de la inceput, foarte multi bani. Nu spun ca motivatia legata de aspectul financiar trebuie neglijata, insa nu cred ca aceasta ar trebuie sa fie pe primul loc ca si argument in alegerea profesiei. Si, in nici un caz nu cred ca aspectul financiar trebuie sa fie principala preocupare a unui avocat aflat la inceputul de drum.

Cu referire la acest aspect am citit, relativ recent, un interviu acordat www.avocatura.com de catre domnul avocat Calin-Andrei Zamfirescu, din cuprinsul caruia imi permit sa citez o fraza elocventa: „Avocatura iti ofera, nu insa de la inceput, asa cum, din pacate, multi cred, un confort financiar, desigur mai putin decat comertul sau productia, domenii pe care le recomand tuturor celor care isi propun, mai intai de toate, sa faca bani„.

Din fericire, exista in continuare tineri avocati care isi doresc in primul rand sa invete, sa dobandeasca experienta necesara, sa se implice in proiecte importante, lasand macar pentru inceput castigurile materiale pe un plan secundar.

Avocatura.com: Cum ar trebui sa fie avocatii stagiari, in viziunea Dvs.? Ce cunostinte trebuie sa aiba, de drept si conexe, si ce personalitate?

Condurache: Avocatii stagiari trebuie sa fie manati de un imbold foarte mare de a realiza lucruri pe toate planurile, trebuie sa aiba cunostinte temeinice la nivel teoretic, dorinta de a se implica in cat mai multe proiecte si o personalitate complexa. Se apreciaza totodata maturitatea relationala, precum si nivelul de cunoastere si intelegere a mediului de afaceri romanesc.

Antonache: Cred ca principala calitate a unui avocat (si aici nu ma refer exclusiv la stagiari) trebuie sa fie seriozitatea, ca si componenta a respectului fata de profesie. Am convingerea ca multe defecte ori lipsuri pot fi corectate respectiv complinite ca efect al seriozitatii in exercitarea profesiei.

In egala masura consider ca principalul adversar al dezvoltarii profesionale a avocatilor stagiari este reprezentat de superficialitate. Astfel, daca personalitatea unui avocat stagiar poate fi modelata inclusiv prin valorile insuflate de indrumatorii sai,  superficialitatea ori lipsa pasiunii in exercitarea profesiei sunt piedici care pot face ca un avocat, chiar bine pregatit,  sa nu poate depasi niciodata un anumit nivel de performanta.

In mod cert,  pentru ca un avocat stagiar sa aiba toate premisele unei dezvoltari profesionale complete acesta trebuie sa faca dovada atat a unor solide cunostinte de drept cat si a unui grad de cultura generala cel putin peste medie.

 

Confraternitatea prin ochii stagiarilor

Avocatura.com: Cum va simtiti perceput(a), ca stagiar, la casa de avocatura la care activati in acest moment?

Avocat Ciprian Frandes, stagiar Voicu & Filipescu: Exista o perceptie publica potrivit careia stagiarii din societatile de avocatura doar plimba hartii dintr-o parte in alta si stau la rand pe la instante sau institutii, fara insa a se implica activ in solutionarea dosarelor. Nu stiu cum este in alte societati de avocati, insa in ceea ce priveste Voicu & Filipescu, stagiatura inseamna mult mai mult. Nu doar ca putem sa ne exprimam punctul de vedere pe problemele ridicate de clienti, ci suntem chiar incurajati sa venim cu idei si solutii la aceste probleme. Altfel spus, suntem implicati inca de la inceput in oferirea de consultanta clientilor.

In ceea ce priveste statul la rand pe la instante sau pe la diverse institutii, in fond face si asta parte din activitatea de zi cu zi a unui avocat. Insa cel mai important lucru atunci cand astepti la rand, e sa stii si de ce astepti, iar pentru asta trebuie sa fii implicat activ in procesul de consiliere a clientilor.

Avocat Iulia Golgojan, stagiar SCPA Piperea si Asociatii: In opinia mea, stagiatura este o etapa foarte importanta in formarea profesionala a unui avocat. Consider ca, daca un avocat stagiar este corect si complet indrumat pe perioada stagiaturii, activitatea sa ulterioara se va desfasura in conditii foarte bune.

av_0017_iulia-golgojan@2x

„Mentorul meu ma consulta inainte de a lua o decizie cu privire la strategia de aplicat in diverse litigii, aspect care imi confera incredere in activitatea si cunostintele mele. […] In profesia noastra, varsta nu este neaparat un element care sa faca diferenta intre avocati.”
Avocat Iulia Golgojan, stagiar SCPA Piperea si Asociatii

In ceea ce priveste societatea civila de avocati in cadrul careia imi desfasor activitatea, m-am integrat perfect in echipa respectiva, de la care am foarte mult de invatat. Apreciez faptul ca in birou se discuta, in prezenta tuturor, despre diverse aspecte si astfel noi, stagiarii, invatam foarte mult pentru eventualele situatii in care ne vom gasi cu siguranta in viitor. De asemenea, suntem implicati in proiecte variate, ceea ce ne permite sa dobandim cunostinte complexe.

Mai mult, ceea ce este de asemenea foarte important este faptul ca mentorul meu ma consulta inainte de a lua o decizie cu privire la strategia de aplicat in diverse litigii, aspect care imi confera incredere in activitatea si cunostintele mele.

Avocatura.com: Ce parere aveti despre avocatii mai varstnici? Cat va ajuta experienta lor si cum va este transmisa?

Frandes: Trebuie sa recunosc faptul ca uneori ma declar uimit de rabdarea de care dau dovada avocatii mai experimentati. Si, cand vorbesc despre rabdare, ma refer atat la momentele in care primesc o sarcina importanta, dar si la momentele cand mai gresesc. De cand lucrez aici, in putine situatii mi s-a intamplat sa primesc o sarcina si sa nu inteleg pe deplin problema ridicata, contextul, interesul urmarit de client. Acest lucru cred ca se datoreaza modului de abordare, de prezentare a problemei de catre colegii de pe pozitii de senioritate si relatiei de colegialitate existente intre avocatii din cadrul societatii.

Si, fiindca orice om mai greseste din cand in cand, in acele situatii cand s-a intamplat sa gresesc, accentul nu s-a pus pe greseala, cat pe modalitatea de remediere a acelei greseli. In aceste situatii, adesea remediul il gasesc tot eu, lucru care imi da o satisfactie aparte.

Golgojan: In primul rand, nu m-as referi neaparat la avocati mai varstnici, deoarece, astfel cum am putut observa din activitatea mea de pana acum la judecatoriile din Bucuresti, exista o serie de avocati tineri cu foarte multa experienta si avocati mai in varsta, cu mai putina experienta sau lipsiti de interes in exercitarea profesiei. Ceea ce vreau sa spun este faptul ca, in profesia noastra, varsta nu este neaparat un element care sa faca diferenta intre avocati. Echipa SCA „Piperea si Asociatii” este o echipa tanara dar cu multa experienta.

Astfel, pentru un avocat stagiar este foarte important sa aiba acces la experienta unui avocat care practica aceasta profesie de o anumita perioada de timp si care a fost implicat in cazuri importante. De la mentorul meu am invatat cum sa gestionez un dosar, de la activitatile administrative de tipul organizarii documentelor pana la identificarea celei mai bune strategii intr-o cauza, pentru a avea cele mai mari sanse de a obtine un rezultat pozitiv pentru client.

De asemenea, am invatat cum sa structurez si sa sustin o pledoarie, dar si cum sa lucrez cat mai eficient intr-o echipa si sa ma descurc in anumite situatii neprevazute pe care le poate intalni, in fata instantelor judecatoresti, un avocat pledant.

Experienta se transmite prin asistarea avocatului stagiar pe toata durata activitatii sale.  Astfel, particip impreuna cu mentorul meu la intalniri cu diversi clienti, acesta imi raspunde la orice intrebare pe care o am in legatura cu un anumit dosar sau cu o anumita problema de drept. De asemenea, documentele pe care le redactez sunt revizuite intotdeauna de catre mentor si acesta ma ajuta la pregatirea dosarelor pentru termenele de judecata, consultandu-ne inainte de fiecare dintre acestea.

Avocatura.com: Ce este mai importanta pentru Dvs., transmiterea cunostintelor sau a valorilor?

Frandes: Imi este greu sa aleg intre cele doua, motiv pentru care nu pot sa raspund transant intr-un sens sau altul. Valorile si cunostintele se intrepatrund. Cert este ca, in lipsa uneia, orice sansa de a fi un om de succes si implicit un avocat de succes, e sortita esecului.

Av. Ciprian Frandes stagiar Voicu Filipescu

„Valorile si cunostintele se intrepatrund. Cert este ca, in lipsa uneia, orice sansa de a fi un om de succes si implicit un avocat de succes, e sortita esecului.”
Avocat Ciprian Frandes, stagiar Voicu & Filipescu

Golgojan: Dupa parerea mea, conteaza foarte mult atat transmiterea cunostintelor, cat si a valorilor. Astfel cum am mentionat anterior, un avocat stagiar are nevoie de cunostintele si experienta mentorului sau. De asemenea, intr-o astfel de profesie, este necesar sa se tina cont de o serie de valori, atat in relatia cu instantele de judecata, cat si cu ceilalti avocati si clienti.

Mai ales in aceasta etapa incipienta a carierei, transmiterea valorilor este foarte importanta. Daca in ceea ce priveste cunostintele, acestea mai pot fi dobandite si pe parcursul exercitarii profesiei, nu acelasi lucru se poate spune si despre valori.

Avocatura.com: Ce face un bun mentor, in viziunea Dvs.?

Frandes: Un bun mentor isi mustra stagiarii cand gresesc (cu riscul ca acestia sa se supere pe el) si ii incurajeaza sa dea tot ce au mai bun din ei pentru a obtine performante din ce in ce mai bune. Pe de alta parte, un bun mentor ramane mereu aproape de framantarile stagiarilor si incearca sa ii ajute, chiar si cu un simplu sfat.

Golgojan: In opinia mea, un bun mentor are rabdare pentru a ii permite avocatului stagiar sa aiba acces la cunostintele si experienta sa si pentru a-l calauzi in aceasta profesie, dar si incredere pentru a ii incredinta stagiarului sau diverse activitati, implicand un grad mai mare de complexitate si, implicit, de responsabilitate.

 

Confraternitatea prin ochii sefilor de departamente

Avocatura.com: Ce inseamna sa fii sef? Ce responsabilitate aveti fata de cei pe care ii conduceti?

Avocat Roxana Negutu, partener Voicu & Filipescu: Responsabilitatea este maxima. Imprimi asupra unor persoane aspiratii, asteptari chiar, metoda de lucru si, de ce nu, incredere in sine. Multi stagiari se valorifica prin feedback-ul pe care il primesc de la avocatul coordonator si prin urmare, misiunea unui coordonator este complexa atingand atat valente in plan profesional, cat si in plan personal legate de aprecierea de sine a persoanei cu care colaborezi.

Avocat Mirela Piperea, partener SCPA Piperea si Asociatii: Este o intrebare care, in general, ar comporta o multitudine de raspunsuri. Insa, in cazul Piperea si Asociatii, raspunsul la aceasta intrebare este cat se poate de simplu. In primul rand, preferam sa folosim notiunea de coordonator, iar nu pe cea de sef.  Noi suntem colegi cu membrii echipei noastre si ne comportam ca atare. In mod evident, ca in orice organizatie, si in cadrul societatii noastre de avocatura exista departamente specializate, precum cele de  insolventa, drept societar, contencios administrativ si fiscal, piata  de capital, dreptul muncii, achizitii si proiecte de infrastructura, protectia consumatorului care sunt coordonate de avocati cu experienta.

Un coordonator de echipa este ca un mentor care, pe de o parte, indruma si motiveaza, iar pe de alta parte verifica lucrarile aflate in derulare. Aceasta pentru ca avocatura implica multa responsabilitate fata de colegi, fata de clienti si fata de cazurile incredintate.

Consideram ca pentru a coordona cu succes o echipa este important sa cunosti asteptarile fiecarui membru si sa identifici factorul care l-ar ajuta sa lucreze cu mai mult spor si, bineinteles, cu mai multa placere.

Piperea si Asociatii are echipa extrem de bine pregatita, fiind una dintre putinele case de avocatura din Romania care au avut viziunea, curajul si expertiza de a infrunta sistemul bancar, precum si institutiile statului reprezentand mii de persoane in procese colective care s-au incheiat cu un real succes, respectiv cu hotarari judecatoresti irevocabile in favoarea beneficiarilor.

Avocatura.com: Cum gestionati conflictele / ambitiile / progresul unui neofit fata de un avocat mai experimentat, dar care stagneaza?

„Suntem si ramanem in primul rand oameni si intelegem circumstantele care pot crea situatii sensibile. […] Migrarea avocatilor intre diferite case de avocatura este un proces natural.”
Avocat Roxana Negutu, partener Voicu & Filipescu

Negutu: Realizarile profesionale vorbesc de la sine si ii propulseaza in mod nediscriminatoriu pe avocatii nostri. In cazul in care un coleg avocat are o perioada mai putin buna, incercam sa-l sustinem astfel incat sa poata egala performantele sale trecute si, de ce nu, sa si le depaseasca. Suntem si ramanem in primul rand oameni si intelegem circumstantele care pot crea situatii sensibile.

Mirela Piperea: In echipa noastra nu am sesizat niciodata astfel de ostilitati pentru ca in societatea noastra de avocatura lucreaza numai persoane dinamice, echilibrate si spiritul nostru competitiv este unul pozitiv care se traduce in succes pentru clienti. Noi invatam mereu unii de la altii si ne reunim ori de cate ori simtim nevoia sa ne consultam. Putem spune ca ne mandrim cu acest spirit care s-a instalat pe parcursul anilor. La noi atmosfera este calda si prietenoasa si o transmitem mai departe catre noii membri ai echipei.

Avocatura.com: Care sunt relatiile cu avocatii din celelalte case de avocatura? In afara mediului profesional exista relatii amicale cu „tabara adversa”?

Negutu: Imi aduc aminte de un judecator care, confruntat cu cererea unui avocat de amendare a colegului care reprezenta partea adversa pentru tergiversarea cauzei, i-a raspuns acestuia „nu se amendeaza in aceasta curte avocatii, fiindca astazi in fata mea va balacariti si maine beti o cafea si schimbati impresii despre instanta”. Exista in mod categoric relatii amicale cu „tabara adversa” si exista in mod categoric respectul fata de profesionalismul altor colegi de breasla.

Mirela Piperea: Ne place sa pastram relatii colegiale  cu avocatii din alte case de avocatura care dau dovada la randul lor de colegialitate si isi exercita meseria cu profesionalism. Mai mult chiar, avem relatii amicale cu avocatii din alte societati de avocatura pe care ii avem adversari in anumite cazuri, insa relatiile amicale se manifesta in afara mediului profesional si nu interfereaza cu acesta.

Avocatura.com: Daca un avocat de la casa Dvs. de avocatura se transfera la o alta casa, calificati asta drept tradare?

Negutu: Migrarea avocatilor intre diferite case de avocatura este un proces natural. Avocatii sunt liberi sa decida in ce masura o alta societate de avocatura le poate servi mai bine interesele in anumite circumstante. Exista avocati care au plecat dintr-o casa de avocatura pentru ca mai apoi sa se reintoarca in ea.

Mirela Piperea: Nu am putem cataloga acest lucru ca fiind o tradare, dimpotriva este o alegere ce apartine fiecaruia. In cazul nostru, ne-am confruntat cu o rata mica de „migrare” catre competitie pentru ca la Piperea si Asociatii atmosfera este una speciala, in care respectul fata de cei din jur primeaza si toti avocatii din cadrul echipei noastre au sansa de a-si exprima propriile convingeri juridice, de a-si expune si aplica baza teoretica, de a pleda in instanta, de a evolua profesional intr-un mediu propice. Credem ca fiecare dintre noi se confrunta cu dorinta de a evolua in plan profesional si, pentru ca, intelegem foarte bine acest aspect, incurajam dezvoltarea personala, sustinem si motivam membrii echipei noastre.

Avocatura.com: Sesizati preocupare, din partea organelor de conducere, pentru confraternitate si, daca da, cum se manifesta ea?

Negutu: Exista preocupare in sensul in care respectul si concurenta loiala intre avocati trebuie sa existe. Ca in orice familie, pater familias, care in cazul nostru este reprezentat de organele de conducere ale fiecarui Barou si ale Uniunii Barourilor, trebuie sa se preocupe ca toti membrii familiei sa respecte valorile si regulile la care au aderat odata cu primirea in profesie.

Av. Mirela Piperea

„Seriozitatea, profesionalismul, respectul reciproc sunt valori pretuite de casa noastra de avocatura.”
Avocat Mirela Piperea, partener SCPA Piperea si Asociatii

Negutu: Suntem o echipa si suntem puternici tocmai pentru ca suntem o echipa. Fiecare dintre noi are ceva de oferit si trebuie sa ne sustinem unii pe ceilalti, pentru ca munca aocatului senior este mult usurata de avocatii cu un nivel de senioritate mai mic, care la randul lor au nevoie de experienta avocatului senior pentru a duce la bun sfarsit un proiect si pentru a evolua inclusiv la nivel individual. Seriozitate, profesionalism si munca de echipa – toate acestea se transmit prin puterea exemplului pe care il dam celor din jurul nostru in fiecare zi. Valorile sunt ca o dieta sanatoasa de viata, trebuie sa le aplici in mod constant si vei avea o organizatie sanatoasa.

Mirela Piperea: Regula noastra de baza este corectitudinea in multitudinea de aspecte: fata de noi insine, fata de colegi, fata de clienti, fata de institutii. Este o regula de la care nu ne abatem si este prima valoare pe care o transmitem catre toti membrii din echipa,.

Valorile SCA Piperea si Asociatii, pe care le transmitem intregii echipe, indiferent de etapa profesionala in care se afla acestia, sunt legate de etica, de principii solide si deontologie profesionala, de respect reciproc, de diligenta, de transparenta fata de client si sistemul judiciar, de atentie pentru cele mai mici detalii care pot face diferenta intr-un proces. De asemenea, seriozitatea, profesionalismul, respectul reciproc sunt alte valori pretuite de casa noastra de avocatura.

Cu totii suntem preocupati de o derulare impecabila a cazurilor care ne sunt incredintate. Tocmai de aceea am reusit sa facem performanta, concretizata in castigarea unor procese colective fara precedent. Toate aceste valori, la care se adauga viziune, daruire si multa munca, au facut sa fim recunoscuti pe piata drept profesionisti.

Avocatura.com: Au existat cazuri cand stagiarii pe care i-ati avut in firma nu s-au adaptat?

Negutu: Exista un firesc al lucrurilor. In orice organizatie mare sunt situatii in care anumite persoane urca in ierarhie si altele nu. Au existat asadar cazuri cand stagiarii pe care i-am avut in firma au devenit parteneri in aceasta firma, au existat cazuri in care stagiarii pe care i-am avut in firma au devenit parteneri in alte firme de avocatura, au existat cazuri in care stagiarii au decis sa urmeze o alta cale si au existat cazuri in care stagiarii au plecat din societatea noastra de avocatura pentru ca ulterior sa se reintoarca la noi cu mult mai multa experienta. Toti au avut o sansa si chiar mai multe sanse si ne place sa credem ca stagiarii plecati din societatea noastra au pastrat amintiri frumoase si au acumulat o experienta semnificativa pentru cariera lor.

Mirela Piperea: Dupa cum spuneam, la noi nu au existat astfel de situatii pentru ca ne preocupam de dezvoltarea debutantilor in profesia de avocat, ii implicam in etapele  importante dintr-un proces, ii incurajam sa aiba opinii proprii, le oferim posibilitatea de a evolua profesional, asadar oferim tot suportul pentru ca ei sa invete intr-un mediu profesionist, de la o echipa cu experienta. Acest lucru ii motiveaza si, de regula, doresc sa ramana la Piperea si Asociatii, nu sa plece.

Sursa: Avocatura.com