Articole

continuarea articolului

(1/8) Sincope legislative și dificultăți de aplicare a legislației tratamentului supraîndatorării persoanelor fizice – Lege nr. 151/2015

Banca centrală a Franței are un departament care se ocupă cu supraîndatorarea particularilor. Este necesară înființarea unui departament în cadrul infrastructurii statele românești care să se ocupe de problema supraîndatorării, întrucât înainte de ivirea pandemiei COVID-19, existau mai mult de 500.000 de persoane supraîndatorate, iar după finalizarea acesteia, probabil că numărul acestora va depăși 1.000.000.

Drept consecință a sistării ajutoarelor de stat și a facilităților bancare, vom întâmpina o dublare sau chiar o triplare a acestui număr, iar România nu este pregătită nici instituțional și nici legislativ pentru o asemenea situație catastrofală.

Domnul prof. univ. Gheorghe Piperea i-a adresat doamnei Dana Munteanu întrebarea „Cine credeți că ar trebui să se ocupe de acest departament de supraîndatorare, dacă ar trebui să existe așa ceva?”

Răspunsul doamnei Dana Munteanu a fost în sensul că Banca Națională nu a fost deschisă către înființarea unui astfel de departament, însă aceasta a fost deschisă la un dialog și crede că Banca Națională va face parte și ea parte din acest grup de studiu.