Rovinieta

Rovinieta este un tarif platit companiei nationale de drumuri pentru finantarea constructiei si reparatiei drumurilor. Daca nu platesti rovinieta, esti amendat cu citeva sute de lei si esti sanctionat, in plus, cu inca o suma ce reprezinta rovinieta pe 12 luni. Sanctiunea se mentine chiar si daca, intre timp, ai platit rovinieta. Mai mult, ori de cite ori treci prin dreptul aparatului care te scaneaza pentru a vedea ca nu ai rovinieta, esti sanctionat inca odata si inca odata. Sunt cazuri in care s-au primit zeci sau chiar sute de sanctiuni pentru una si aceeasi „fapta”, constind in omisiunea de a purta rovinieta pe drumurile patriei. Ca sa nu mai vorbesc de cazuri de-a dreptul hilare sau tragice in care politisti ori soferi pe ambulante au fost sanctionati si ei pentru lipsa rovinietei.
Sanctiunea, aplicata de un departament al companiei de drumuri, iti vine acasa, in plic. Daca nu platesti amenda si suma complementara impusa si nu faci dovada platii, ti se blocheaza contul bancar fara ca macar sa fii anuntat de propriul bancher. Mai mult chiar, contul se blocheaza si eventual banii iti sunt trasi din cont chiar daca ai platit amenda si suma complementara intre timp. Interesant este ca „autoritatea” care constata si aplica amenda este compania de drumuri, care este o societate comerciala, adica un particular ca si tine. Si sanctiunea ti se aplica pentru ca nu ai achitat un tarif (care nu este nici taxa, nici impozit, nici contributie sociala, ci pretul unui serviciu). Ma intreb cind vom fi amendati si cu conturile blocate pentru ca nu platim gazele, apa, energia electrica, semnalul tv, telefonul, calatoriile doamnei Udrea etc.
Dar ma intreb si daca nu cumva plata unui tarif (care presupune prestarea unui serviciu) ne intreptateste pe noi, platitorii, sa pretindem ca serviciul respectiv sa fie prestat corect, complet si la timp. Adica, sa avem drumuri si, daca se poate, drumuri sigure. Caci, daca platim un tarif, inseamna ca avem dreptul la o contraprestatie, in calitate de consumatori ai serviciului respectiv. Iar in cazul in care ne sunt incalcate drepturile de consumatori, putem sa reclamam prestatorul la ANPC, precum si in justitie. Spre exemplu, pentru ca intirziem din cauza drumurilor proaste, pentru ca suferim accidente din cauza gropilor din asfalt sau a lipsei ori necorespunzatoarei marcari si balizari a drumurilor, pentru ca ne reparam masina de 4-5 ori mai des decit normal din cauza starii proaste a drumurilor, pentru ca platim prime de asigurare mai mari din cauza deselor accidente si reparatii, pentru ca cheltuim nervi si energie vazind cum se repara drumuri odata pe luna sau cum se fac drumuri in virf de munte doar pentru ca regii asfaltului sa prospere etc., etc. Putem sa dam in judecata compania de drumuri pentru toate aceste prejudicii materiale sau morale?
Desigur ca putem! Ar fi chiar necesar, pentru ca aceasta companie si autoritatile care o sustin ar putea fi mai scrupuloase cu banii noastrii daca o suta, o mie, zece mii de posesori de masini si platitori de roviniete ar declansa procese (colective sau nu) contra acestei companii pentru despagubiri. Ca, vorba aceea, aici sunt banii dumneavoastra, nu?

Comentariile cititorilor

 1. micutzu |

  Uite 200 de pretendenti…
  http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1-13/circa-200-de-soferi-au-protestat-impotriva-drumurilor-sparte-94300.html

 2. ionut huma |

  rovinieta este o taxa. daca nu o platim cu totii nu putem cere drumuri mai bune. cu ce drept cerem sa dispara gropile si sa apara autostrazi noi?
  e foarte adevarat ca banii destinati autostrazilor se volatilizeaza in conturile regilor asfaltului dar nu putem cere fara sa platim. se vor indrepta lucrurile ince-incet si la noi. am gasit pe net ca rovinieta se poate cumpara online si comod pe http://www.roviniete.ro. servicii de colectare bune avem, mai ramane sa vedem si autostrazile …

 3. Gheorghe Piperea |

  @Ionut huma

  Rovinieta nu e o taxa, ci un tarif. Cititi legea si veti intelege. Iar eu nu am spus ca nu trebuie sa o platim ci ca trebuie ca incasatorul sa ne presteze serivicul pe care i-l platim. Toti platim apa, energia electrica sau termica, gazele, telefonul, primele de asigurare, dar incasatorii au niste obligatii pe care, daca nu le respecta, se expun sanctiunii din partea ANPC sau a sistemului judiciar. Asa si cu incasatorul rovinetei. Succes in asteptarea repararii drumurilor nationale.

 4. marian |

  Nu era o exceptie de la plata rovignetei pentru o zi ???
  Asa ca daca plec si ma intorc in aceeasi zi, si circul pe drumuri nationale, nu ar trebui sa platesc….

 5. Gheorghe Piperea |

  @marian

  Banuiesc ca va referiti la roviniet pentru o zi (echivalenta cu taxa de filosire a autostrazii A2). Nu stiu daca mai exista. Este clar ca celor care au primit zeci de amenzi nu li s-a aplicat nicio exceptie

 6. marian |

  Am intrat pe site-ul oficial CNADR (http://www.cnadnr.ro/docs/pagini/OG-15-04.01.2011.pdf) si in anexa 1 la OG 15/2002 prima categorie, adica autoturismele , pentru o zi nu platesc taxa. Eu asa am interpretat, daca plec si ma intorc in aceeasi zi nu platesc. …sau…

 7. Gheorghe Piperea |

  @marian

  Nu veti fi mirat sa stiti ca, si in prezenta unei astfel de antetionari, veti primi, totusi, acasa, plicul cu surpriza …

 8. ionut huma |

  @ Gheorghe Piperea

  Aveti dreptate, rovinieta este definita ca si un serviciu. De aceea trebuie tratata ca atare.

 9. laurentiu |

  Tocmai am descoperit ieri, 25 Mai 2011, in urma primirii unui pachet de 3 PV contraventionale a cate 250Ron+28Euro/buc, ca nu am rovinieta din Octombrie 2010. Tinand cont ca am iestit destul de des in afara localitatii ma astept ca numarul PV sa creasca destul de mult in conditiile in care cateva luni de zile am circulat fara rovinieta valabila.

  Masina este inregistrata pe firma alaturi de alte cateva automobile care au actele la zi. Bineinteles ca primul lucru pe care l-am facut a fost sa imi cumpar si eu respectivul document de la prima benzinarie. Nu sunt un rau platnic si mi se pare corect sa achit o amenda + o despagubire pentru greseala facuta. Cu siguranta daca eram amendat in mod conventional de un politist sau daca eram instiintat la o zi doua dupa ce contraventia era inregistrata de sistemul automat lucrurile erau foarte simple. In conditiile de fata insa mi se pare insa absurd sa ma astept la catva zeci sau sute de PV-uri pe care sa trebuiasca sa le platesc pentru simplul fapt ca am fost instiintat cu intarziere de cateva luni asupra situatiei in care ma aflu.

  In concluzie…ce este de facut pentru a achita doar amenda fireasca + eventuala despagubire si a nu fi jegmanit printr-o lege buna aplicata gresit, in cel mai pur stil romanesc?!?

  Va multumesc anticipat pentru orice sfat care mi-ar putea fi de ajutor. Exista precedente solutionate in instanta?

 10. Remus Serban |

  Stimate domn,

  Sunt in aceeasi situatie cu a lui Laurentiu, cel care a postat ultimul mesaj. Puteti va rog raspunde mesajului acestuia? Va multumesc anticipat.

  Cu stima,

  Remus Serban

 11. Gheorghe Piperea |

  @Remus Serban

  In general, i-am raspuns dlui Laurentiu. Nu stiu la ce va referiti. Daca va referiti la intrebarea daca exista precedent, atunci rapsunul meu este : nu, inca nu exista preedent, cel putin la cunostinta mea.

 12. Remus Serban |

  Va multumesc frumos pentru raspuns. Laurentiu v-a adresat doua intrebari, pe mine m-ar fi interesat in special parerea dvs. cu privire la prima intrebare, citez: „In concluzie…ce este de facut pentru a achita doar amenda fireasca + eventuala despagubire si a nu fi jegmanit printr-o lege buna aplicata gresit, in cel mai pur stil romanesc?!?”.
  Mai concret, ce poate face cineva care in cele 6 luni pana la primirea primului proces verbal a fost depistat de cateva zeci de ori circuland fara rovigneta?

 13. Adrian |

  Io semnez…si contribui la plata avocatului care sa puna odata la punct treaba asta. Problema este ca se vor gasi mult prea multi…mioritici carora sa nu le pese ca isi rup masina in bucati, ca de, baietii de la CNADNR trebuie sa traiasca si ei. Pe banii nostri! Si pe nervii nostri!

 14. Sorin |

  Eu imi luam rovigneta in general doar pe termen scurt si nu o afisam niciodata in geam. Parbrizul meu e crapat si daca o lipesc, la schimbarea parbrizului ramin fara ea. Cine imi elibereaza alta ?
  @laurentiu: in sarcina cui intra verificarea actelor masinii si conexe ? a firmei sau a persoanei desemnate sa o conduca ? Cit priveste intirzierea instiintarii, sa nu-ti faci iluzii ca se va rezolva. Am primit notificare pentru depasirea vitezei la Cosereni dupa mai mult de 3 luni de la data faptei.
  Cred ca e doar rea vointa, chiar daca personalul e putin in institutiile statului.

 15. Mihai |

  Daca tot se baga milioane de euro in aceste softuri, de ce nu se adauga si ceva functii simple care sa impiedice emiterea unor amenzi multiple pentru aceeasi infractiune, este o treaba de 2-3 ore pentru un programator bun.
  De asemenea e foarte simplu de facut in soft modificarile necesare astfel incat sa numai fie amendati soferii de pe masini ce nu trebuie sa plateasca asa ceva

 16. Razvan |

  Si eu sunt in aceeasi situatie. Tocmai am primit un pv pentru o contraventie constata in data de 12 decembrie si ma astept sa primesc multe altele. Valoarea totala a amenzilor va depasi 1000 de euro. Exista o cale de a comasa aceste amenzi?

 17. Gheorghe Piperea |

  @Razvan

  Nu exista. Doar in instanta se poate dispune plata doar a unei singure amenzi.

 18. Remus |

  Si parerea dvs. care este d-le Piperea, sunt sanse sa se obtina in instanta plata unei singure amenzi, dat fiind ca CNDAR se face totusi vinovat de intarzierea foarte mare cu care trimite procesele verbale de constatare?

 19. Gheorghe Piperea |

  @Remus

  Eu cred chiar mai mult, ca toate sumele pot fi sterse, nu numai cele care depasesc amenda pentru o singura trecere pe drumul national fara rovinieta. Pt motivele pe care le-am expus, cred ca modul in sine in care se aplica sanctiunea este ilegal, cu consecinta nulitatii pv.

 20. Alin |

  Trebuie sa platim pentru ce folosim, dar totusi as dori sa existe un site unde se poate vedea verifica cand expira rovinieta, astfel incat sa nu ne trezim fara sa vrem ca am ramas fara rovinieta si sa primim amenda. Se pare ca si in acest domeniu statul este un prost administrator

 21. Gheorghe Piperea |

  @Alin

  De acord, nimeni nu spune sa nu platim. Mai ramine ca si cei ce primesc plata sa faca dovada ca folosc cum trebuie banii

 22. Zefirel |

  As dori sa va intreb un lucru care ma chinuie de ceva vreme si nimeni nu stie sa imi dea un raspuns. Pe drumurile nationale, dar care se afla in plin proces de modernizare (in concluzie ai parte pe drup de cratere, camioane, excavatoare, semafoare, ocoliri, etc) ai nevoie de rovineta?

 23. Gheorghe Piperea |

  @zefirel

  Eu cred ca stiti raspunsul, doar vreti sa fiti sarcastic sau autoironic. In mod normal, nu ar trebui sa platesti rovinieta in astfel de cazuri, mai ales ca rovinieta nu este o taxa, ci tarifiul unui serviciu. Daca serviciul nu este prestat corespunzator, nu platesti. Ca la frizer. Numai ca frizerul nu e protejat de stat pt recuperarea sumei reprezntind tariful, in timp ce CNADNR este protejata. Ba, mai mult, i se permite sa iti aplice o amenda daca nu platesti, amenda care se aplica ori de cite ori treci pe drumul cu gropi si nu ai afisata rovinieta.
  Apreciind ironia, ma intreb cind se vor trezi cei ca dvs pt a face un proces de mare amploare care sa ii puna pe acesti baieti destepti la respect. Eu sunt aici, va sustin. Doar ca trebui un pic de vointa si solidaritate fata de o idee.

 24. Mihaela |

  As dori sa stiu daca pentru o masina cu numere temporare trebuie rovinieta, pt. ca azi am fost la o benzinarie si mi s-a spus ca nu trebuie, insa pe site-ul http://www.e-rovinieta.ro scrie ca da.

 25. Gheorghe Piperea |

  @Mihaela

  Din cite stiu eu, rovinieta se plateste pt accesul la drumul public, deci si dvs trebuie sa o platiti. Dar probabil ca e vorba de o suma mai mica.

 26. Stanciu Alexandru |

  Inteleg ca rovinieta este plata pentru un serviciu. In acest caz amenda este aplicata pentru utilizarea respectivului serviciu fara a-l fi platit. Bine. Atunci despagubirea de ce este atat de mare? Daca fapta poate fi sanctionata zilnic de ce despagubirea are valoarea ( in cazul meu: autoturism ) utilizarii serviciului pe o perioada de un an? Despagubirea ar trebui sa fie tot pe o zi(respectiv plata utilizarii serviciului pe ziua constatarii) .
  In fapt se dau doua amenzi (mascat) : 1)amenda propriu-zisa 2)despagubirea, pentru aceesai fapta

 27. Gheorghe Piperea |

  @Stanciu Alexandru

  Amenda se poate cumula cu despagubirea. Ceea ce este contestabil este ca pt aceeasi fapta (contraventie continua) sa fii sanctionat de atitea ori cit treci prin dreptul scanerului. Si, de asemenea, desi omul utilizeaza fara a plati drumul public o data, CNADNR il pun sa plateasca despagubire pe un an.

 28. Bogdan Simaciu |

  Parerea mea este ca legea este data gresit, sau poate este data tocmai pentru a produce cu japca bani pentru buget.
  In loc de despagubire trebuia mentionata obligativitatea platii rovinietei pe perioada de un an. Platirea acestei roviniete obligatorii putea duce la anularea unor amenzi ce puteau surveni datei respective. In acest fel Compania Nationala de drumuri isi putea recupera prejudiciul fara a pune in situatii extreme persoane care folosesc drumurile publice frecvent si care din varii motive au uitat sa plateasca sau nu pot face dovada platii rovinietelor de tip vechi.
  Intr-o tara civilizata cred ca astfel de scapari ale legilor nu exista.
  Trebuia macar sa existe o limitare a cuantumului despagubirii/amenzii pe care o persoana sau o societate comerciala o are de platit.

  Eu fac naveta Ploiesti-Bucuresti zilnic. Astept in acest moment 80 de amenzi pentru rovinieta (pana in mai cand intra in vigoare cea noua).

 29. Gheorghe Piperea |

  @Bogdan Simaciu

  80 de amenzi, asta da „noroc”. E clar ca veti avea de tras in instante. Succes.

 30. Bogdan Simaciu |

  Deocamdata m-am apucat sa le platesc si sa fac contestatii. In situatia mea nu cred ca am alta sansa decat sa cer dovada si sa am norocul ca aceasta sa nu mai existe – desi ma indoiesc.
  „Norocul” meu este unul mare: am cumparat noua rovinieta pe 2.05.2011 si am aruncat-o pe cea veche (nici maca nu-mi amintesc cand expira sau de unde am cumparat-o); din pacate nu am gasit bonul nici in contabilitate (masina este pe companie; la vremea respectiva probabil ca am omis sa fac o copie pentru contabilitate; din e-mi amintesc bonul trebuia pastrat in original impreuna cu rovinieta); in baza de date a CNADNR nu apare decat rovinieta noua –> sunt mai multe posibilitati: cine a completat datele masinii pentru rovinieta a gresit ceva litere si la numar si la seria sasiului, fie la importarea bazelor de date cu vechea rovinieta ceva nu a mers bine pentru aceasta inregistrare.
  Sansele de a dovedi ca aveam rovinieta sunt aproape 0.
  Ce mi se pare strigator la cer este faptul ca pentru „neplata” unei taxe de 28EUR voi ajunge sa platesc echivalentul a aproximativ 166 de ani de rovinieta.
  Banuiesc ca vor fi destule persoane in situatii si mai grele. Se pot sesiza aceste situatii unui organism care poate sa faca demersurile pentru a schimba aceasta aberatie legislativa?
  Si in viitor daca cineva va uita sa plateasca taxa 10 zile de exemplu si va circula in afara localitatii va plati echivalentul taxei pe 20 de ani.
  Exista oare astfel de cazuri in alte tari civilizate?

 31. Roxana |

  Dle Piperea, as vrea sa va adresez 2 intrebari: in cazul in care masina cu care s-a sarvarsit contraventia este o masina de firma, contestia trebuie facuta de firma (ca si subcrisa) sau o pot face eu cu o imputernicire din partea firmei avand in vedere ca eu conduc masina? Iar a doua intrebare: unde se depune contestia,la judecatoria Prahova pt ca in Romanesti s-a semnalizat contraventia sau la judecatoria Bucuresti? Va multumesc

 32. George David |

  Am patit-o si eu cu rovinieta.
  Am uitat ca e valoabila pana in 2 iulie si am fost pe a2 dus intors deci 2,
  la munte dus intors DN1 inca 2 si iar pe a1 dus intors inca 2.. plus alte drumuri nationale din tara. Din pacate acum pentru mine si pentru multi altii este si timpul concediilor.
  Pot sa ma interesez undeva daca imi vor veni aceste amenzi si sa fac cumva contestatie. Nu are rost sa mai astept 6 luni. Sa nu mai spun ca masina deja are probleme din cauza drumurilor pe care am mers.
  Cum ar fi sa se trezeasca cei de la CNADNR cu procese pentru fiecare reparatie la masini din cauza drumurilor si cu pericolele care pot decurge din starea precara a drumurilor ducand la extrem cu tentativa de omor.
  Putem strange undeva semnaturi pentru modificarea legii ?
  Si cate semnaturi trebuiesc ?
  Eu cred ca se poate… Sa incercam sa mai taiem din abuzurile pilelor de la guvern.

 33. Gheorghe Piperea |

  @Bogdan Simaciu

  Pt ca rovinieta nu este o taxa, ci plata unui serviciu, cred ca se poate sesiza si Protectia Consumatorilor, dar demersul ce trebuie facut este in primul rind judiciar (actiunea in instanta). Desigur ca, avind in vedere ca CNADNR este o companie a Ministerului Transporturilor, ar putea fi sesiat si acest minister (nu va face insa nimic, pt ca altfel ar insemna sa reduca o sursa de venit – chiar daca e ilicit – al companiei). Nu stiu cum e in alte tari, dar eu am vazut ca taxa de acces pe autostrada se plateste pe loc sau cu titlu de abonament. Va urez succes in litigiu.

 34. Gheorghe Piperea |

  @George David

  Eu nu m-am gindit la un astfel de demers (stringerea de semnaturi pt modificarea legii), care ar fi inutil. Eu m-am gindit la un proces colectiv contra CNDNR si a Ministerului Transporturilor, care sa duca la corectarea acestor abuzuri. Deocamdata nu s-a constituit un astfel de grup, desi eu militez pt el. Poate se implica toti soferii aflati in asemenea situatii si sesizam ANPC (rovinieta este plata a unui serviciu, deci noi suntem consumatori si avem dreptul la protectie din partea organismelor statale) si tribunalele cu un proces colectiv.

 35. Gheorghe Piperea |

  @Roxana

  Cel sanctionat este soferul si nu firma, deci dvs sunteti cea care va face contestatia/plingerea contraventionala. Plingerea se face la locul „savirsirii” contraventiei, adica la judecatoria Ploiesti (daca Romanesti nu tine de alta judecatorie).

 36. adrian |

  Domnule Piperea,

  De la inceputul lunii august am primit primele 3 ,,cadouri,, pentru neplata rovinetei(29.01; 09.02; 14.02) si abia la sfarsitul lunii iunie mi-am cumparat celebra rovinieta.
  Avand in vedere ca am mers aproape saptamanal la Bucuresti iar ruta era prin localitatea Romanesti, unde se afla un punct de control electronic al rovinetei, ma astept sa contribui serios la reabilitarea soselelor patriei.
  In acest sens fac apel la toti cei care se afla in aceasta situatie sa ne constituim intr-un grup si sa initiem un proces colectiv pentru contestarea proceselor verbale.

  P.S.
  Am obsevat ca d-vostra chiar ne si indemnati sa constiuim un astfel de grup, insa am putea beneficia de ajutorul d-voastra intr-un astfel de demers (pro bono)?
  Multumesc.

  Avand in vedere ca am inceput de la inceputul lunii august sa primesc ,,cadouri,, datorita neplatii rovignet

 37. Gheorghe Piperea |

  @Adrian

  Sunt convins ca singura solutie reala este un proces colectiv. In legatura cu sprijinul, am facut deja multe demersuri pro bono in cazuri individuale. Un caz colectiv este mult prea complicat pentru a fi demarat pro bono. Dar avantajul unui proces colectiv este ca, per capita, costul legal este cu mult mai mult decit individual.

 38. adrian |

  Domnule Piperea,

  Va multumesc mult pentru rasunsul oferit si va rog sa-mi permiteti cateva consideratii:
  1. Din punctul meu de vedere complicatia unui asemenea caz colectiv ar consta in faptul ca d-voastra ar trebui la un moment dat sa fiti in posesia copiilor de pe cartile de identitate ale tuturor reclamantilor, pe care, totodata trebuie sa le si certificati…in rest toti vom solicita acelasi lucru, marturie fiind chiar formularul tip prin care suntem ajutati sa formulam contestatia;
  2. Sprijinul solicitat l-am facut in baza numeroaselor cazuri individuale carora d-voastra le-ati dat curs, insa inteleg (poate gresit si daca da, va rog sa ma iertati) ca ,,tolba,, cu acte de caritate s-a cam golit.
  Personal, stimate domnule Piperea, sunt de acord cu o suma per capita insa propunerea mea a fost facuta in spiritul actiunilor d-voastra din trecut.
  3. La ultima propozitie din raspunsul d-voastra cred ca ati dorit sa spuneti ca ,,..avantajul unui proces colectiv este ca, per capita, costul legal este cu mult mai MIC decat CEL individual.

  In final, lasand la o parte aceste circumstante, ii rog pe toti cei care doresc demararea unui asemenea proces sa isi manifeste optiunea…personal doresc sa ma ocup (pro bono) de lista cu solicitanti.
  Multumesc.

 39. Gheorghe Piperea |

  @Adrian

  Din graba, am scris mult in loc de mic. Da, costurile unui proces colectiv sunt, per capita, mult mai mici decit cele ale unui proces colectiv.
  In legatura cu complicatiile, credeti-ma ca stiu de spun – este complicat, dar nu imposibil. Cel mai greu este sa se urneasca un grup intr-un scop comun. Dupa aceea, sunt proceduri pe care le-am invatat in ultimul an in care m-am ocupat de litigiile a peste 4000 de persoane si care au devenit, prin reptabilitate, din complicate, simple. De aceea, cred ca ar fi bine sa dati o fuga pe la mine la birou, ca sa va „instructeze” cineva (puteti lua deja legatura cu Daniel Andrei, pe care l-am imputernicit sa se ocupe de aceste cazuri). In fine, nu am termina cu cauzrile pro bono, voi mai prelua si in viitor, dar aceste cazuri presupun situatii dificile ale relcmantilor care nu cred ca se intrunesc la toti cei care au masini si li s-au ridicat abuziv sau, respectiv, au platit rovinieta impusa ilegal. Ideea este ca aceste cazuri pro bono sa fie concentrate pe cei care realmente au nevoie de ajutor si sa nu se piarda bani si energie cu cei care nu au aceeasi nevoie. Succes, Gh. P.

 40. iulian |

  @Adrian
  As dori sa ma inscriu intr-un astfel de grup care sa deschida un proces colectiv impotriva cnadnr. Va rog sa-mi spuneti cum pot lua legatura cu dumneavoastra.
  Multumesc
  Iulian

 41. Gheorghe Piperea |

  @ Iulian

  Nu exista inca un grup constitui, ci doar intentia unui mare numar de persoane de a se inscrie in grup. Puteti sa sunati la mine la biroiu, in orice caz. Gasiti coordonatele pe http://www.piperealaw.ro. De asemenea, puteti lua chiar dvs initiativa constiturii grupului.

 42. Daniela SANDU |

  Domnule Piperea,

  S-a castigat vreo plangere pe subiectul dezbatut?
  Multe amenzi (+despagubiri) pentru aceeasi masina care a circulat o perioada fara rovigneta (motivul: soferul a scapat din vedere faptul ca nu mai are rovigneta platita; si-a dat seama odata cu prima amenda!)
  Daca aveti cunostinta ca exista vreo hotarare in acest sens,imi pot permite sa va rog sa mi-o indicati?

  Va multumesc mult

  Daniela

 43. Gheorghe Piperea |

  @ Daniela Sandu

  Va rog sa vedeti mai sus ca deja exista un reclamant care a cistigat in baza modelului publicat de mine.

 44. adrian |

  Domnule Piperea,

  Ce se intampla in situatia in care mi-as schimba legal domiciliul (preluare in spatiu de catre un prieten) si in acest timp imi soseste, printre altele, si o amenda de neplata a rovinetei? Poate sotia sa semneze de primire in locul meu?
  Dar ce se intampla daca ne schimbam legal domiciliul toata familia tot prin preluare in spatiu?
  Va consult in aceste cazuri ipotetice avand in vedere art.14 din O.G.2/2001 in care se prevede ca daca procesul verbal de contraventie nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii, acesta se prescrie.
  Ar putea fi aceasta o posibilitate de evitarea numeroaselor amenzi pe care le tot primesc?
  Multumesc.

 45. nechita |

  buna ziua/ as vrea sa intru in legatura cu suferinzii din cauza amenzilor multiple, in cazul lipsei rovinietei/
  sunt un caz serios, am mers 6 luni, uitand ca nu platisem decat pe o perioada de 6 luni…/
  la fel ca multi altii, observ, cred ca va trebui sa-mi vand acoperisul sau niste organe/
  as vrea, cumva sa particip activ la solutionarea unei astfel de incurcaturi…/
  nu stiu cum se procedeaza, daca e ok,dar din disperare de cauza imi las si adresa de e mail : nechitah@yahoomail.com
  va multumesc!

 46. nechita |

  ma scuzati, am uitat sa precizez, am fost reperat, prima data, fara rovinieta, pe 12 04 2011/ procesul verbal a fost intocmit pe 3.10.2011/ sosirea plicului a fost pe 12.10.2011/
  am omis sa spun ca as avea nevoie de un specislist in domeniu, pentru a incepe primele proceduri de aparare/contestare, sau cum s-or mai numi…/
  mentionez ca locuiesc in bucuresti, si mi-ar fi mai usor sa vizitez un birou de aici/
  fiind primul din cele, cate oare, procese verbale, vor veni, sunt cam nou/
  va multumesc!

 47. Gheorghe Piperea |

  @Valentin Coman

  Stimate domn, eu nu fac publicitate aici ci incerc sa ajut niste oameni cu idei. Cei care s-au luat dupa sfaturile mele in general au cistigat, fara a apela la avocati. Pe de alta parte, atit rovinieta ilegal aplicata, cit si ridicarile ilegale de masini pot fi neutralizate doar prin mari procese colective. Eu am tot spus acest lucru. Daca vreti sa va implicati, aveti urarile mele de succes, precum si suportul meu daca veti fi in masura sa adunati un numar suficient de potentiali reclamanti. In acest proces veti putea invoca si faptul ca cei de la cnadnr trebuie sa probeze culpa, si nu dvs. In rest, sa stiti ca eu nu fac bani din aceste procese. Am altele, pt firme, mult mai complexe si mai scumpe.

 48. Constantin Laurentiu |

  Buna seara domnule Pipera,
  la fel ca si precedentii interlocutori am primit si eu o serie de amenzi pentru ca nu am avut rovinieta. Cu toate acestea nu m-am lasat intimidat, am contactat diferiti juristi si avocati toti sfatuindu-ma sa contest amenzile, fapt la care am si procedat. Actualmente am in instanta programate trei procese urmand si altele. As dori sa stiu ca daca pentru un serviciu pe care o companie il presteaza exista posibiliatea acordarii unor amenzi. Din cate stiu amenda contraventionala nu o poate acorda oricine. Daca acest lucru constituie un abuz, de ce Protectia Consumatorului nu se autosesizeza si sa intervina pentru solutionare, in fond dupa cum ati explicat rovinieta este plata unui serviciu prestat de CNDNR. As dori sa va intreb, care este acea persoana care a castigat procesul, care a fost motivul pentru care a contestat amenda in vederea introducerii a jurisprudentei necesare castigarii proceselor, daca am depus contestatie, conturile bancare personale se blocheaza sau nu? Totodata as dori sa ma pot inscrie in grupul pe care cred ca il veti reprezenta in instanta.
  Cu deosebit respect,
  Laurentiu Dan CONSTANTIN

 49. chrIS |

  Sunt, din pacate, ca si ceilalti, in situatia neplacuta de a face fata sarabandei de amenzi generate de neplata rovinietei… Am aflat ca nu am platit-o abia la sosirea primului PV (ca multi din ceilalti). Daca va fi pusa pe roate o initiativa colectiva impotriva acestei aberatii legislative, va rog sa ma anuntati si pe mine – mail_dcl@yahoo.com.

 50. neagu folrentina |

  Ce acte sunt necesare pentru inscrierea , sau formarea unui grup cu scop comun, infruntarea cu CNADR? Cati suntem dispusi sa numai induram jecmanirea, umilirea si batjocorirea venita din partea unor astfel de companii protejate de stat? Pai daca suntem multi atunci haideti la domnul av. Piperea cu ce este necesar si sa depasim starea de amorteala in care doar ne deplangem soarta!ncf24@yahoo.com–este mail-ul meu.

 51. alex |

  Buna ziua. Ma confrunt si eu cu aceasta problema am uitat sa cumpar rovigneta cca. 1 luna apoi cand am controlat actele am observat eroarea si am luat iar pe 1 an. Astazi am primit prima scrisoare, ideea este ca din calculul meu urmeaza sa platesc alte 9 amenzi. Dupa cum am zis si mai sus a fost o perioada de 1 luna in care nu am fost acoperit de rovigneta, apoi am cumparat imediat ce am vazut. Ce am de facut? As vrea si eu sa ma alatur colectivului. P.S. Fratele meu a primit si el o amenda dupa 6 luni si 2 zile! Este legal? Va multumesc

 52. Victor |

  Buna ziua, domnule Piperea. Am un autoturism inregistrat la activitatea din care imi castig existenta, adica ca Persoana Fizica Autorizata. Am primit un proces verbal de contraventie de la CNADNR pentru lipsa rovinieta ca „PFA Nume Prenume”, adica ca proprietar al autoturismului respectiv, asa cum apare in certificatul de inmatriculare. Eu nu am condus acest autoturism pe drumul mentionat in PV (in speta DNl – la Romanesti) la data inscrisa acolo, ci o cunostiinta de-a mea careia ii incredintasem autoturismul sa faca cateva drumuri in Bucuresti pentru treburile sale care nu aveau legatura cu activitatea mea. Omul recunoste ca a condus auto in locul indicat si la data indicate in procesul verbal, insa amenda si despagubirea mi-au fost trimise mie ca PFA, desi eu nu sunt subiectul activ al acestei eventuale contraventii. In conditiile astea, va rog, este temeinic din punct de vedere legal ca eu sa fiu tinut responsabil pentru ceva ce nu am facut, in speta o contraventie? As vrea sa va rog pentru un raspuns rapid, pentru a ma putea incadra in termenul de contestare de 15 zile.

 53. Chris |

  Buna ziua, am vazut modelul de cerere gata in „word” va multumesc, ideea e plata unei amenzi si a rovinetei si contestarea urmatoarelor. Cred ca e o idee geniala.

  (dar fiind intr-o situatie asemanatoare cu dl. Victor: „persoana juridica” as indrazni sa va intreb, s-au sa imni dau cu parerea… daca nu ar trebui sa sustin ca PV este intocmit gresit eu „utilizatorul” nu pot fi amendat conform art 8 al.1, ca nu societatea a condus masina, as putea fi amendat conforma art 8 al 5… ca „utilizator”) sau nu?

 54. Florian |

  Buna ziua.
  Lucrez la o firma de termopane ca sofer. Saptamana asta am constatat, din intamplare, ca trebuia sa inchei rovinieta din data de 11.10.2011. Pur si simplu eu nu stiam, oarecum aceasta grija am lasat-o in sarcinile celor de la birourile firmei, pentru ca si eu am destule pe cap. Avand in vedere ca eu sunt din Ploiesti, si ca la km 48 +800 intre Bucuresti Ploiesti se afla un cititor electronic de roviniete, inseamna ca cel putin de 2 ori pe zi am trecut pe acolo, timp de o luna si ceva.Cu siguranta amenzile vor veni la firma si bineinteles ca nu voi avea banii necesari sa platesc tot ce va veni.Am facut un calcul estimativ: am trecut de 2 ori/zi x 45 zile. Ar trece de 25000 – 35000.
  Cum as putea sa procedez pentru ca nu a fost un act voit.Eu am lasat ca face firma, firma probabil a lasat ca ii atentionez eu. Ma poate obliga firma sa platesc suma aia?Are vreo baza legala? Pentru ca eu nu am o fisa a postului in care sa scrie responsabilitatea asta si nici nu am semnat vreun document cu referire la obligatia asta?
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat mai clar.
  Va multumesc!

 55. Florian |

  Imi cer scuze am uitat sa specific faptul ca, imediat cum am semnalat, din intamplare ca nu e rovinieta incheiata, am cumparat-o imediat.Adica in data de 21.11.2011.

 56. Florian |

  As dori sa fac si eu parte din acel grup si sa initiem un proces colectiv pentru contestarea proceselor verbale.Care sunt demersurile?

 57. Gheorghe Piperea |

  @Florian

  Trebuie sa asteptati ca CNADNR sa va trimita procesele verbale de constatare a contraventiilor. Este imperativ ca acestea sa fie contestate in termen de 15 zile de la comunicare. In avantajul dvs exista deja o practica judiciara unitara pe care o puteti gasi la sectiunea dedicata modelelor de plangeri contraventionale. Aceasta jurisprudenta trebuie atasata plangerilor pe care le veti formula.

  Cu stima,
  Gh. P.

 58. Victor |

  Va sta la indemana, domnule Piperea, un raspuns la speta cu rovinieta despre care v-am scris luni, pe 21 noiembrie si care apare aici ceva mai sus? Va intreb pentru ca se apropie termenul limita de contestare si as vrea sa stiu ce am de facut.

 59. Dima Octavian |

  Stimate Domnule Profesor ,

  Am o problema prin faptul ca am circulat 6 luni fara rovinieta , platind-o imediat ce am primit primele procese verbale , la 16.11.2011 .
  Problema este ca Procesul verbal de constatare contraventiei a fost intocmit pe societatea proprietara a masinii , societate la care lucrez . Societatea m-a obligat sa platesc amenzile si despagubirile , ceea ce am si facut ( am fost amenintat cu luarea masinii de serviciu si alte sanctiuni). Dar am fost si cercetat si urmeaza sa fiu sanctionat disciplinar ca am circulat fara rovinieta , desi era obligatia salariatului de la Administrativ ( prin fisa postului ) sa tina evidenta rovinietelor si sa se ingrijeasca de achizitia lor , de asigurari , etc.
  Am incercat sa platesc amenda in nume propriu ( prin virament din contul propriu ) pentru ca apoi sa-mi recuperez banii , dand in judecata societatea ). Din pacate , din contul unde am virat mi-au fost returnati banii pe motiv ca trebuie achitati de societate/angajator .
  Ma voi duce sa platesc amenda , dar va trebui sa o achit PE SOCIETATE si nu stiu daca imi voi mai recupera banii , neavand dovada ca am platit personal amenzile .
  Mentionez ca societatea mi-a refuzat , verbal , sa depuna contestatie la a doua amenda si probabil asa va fi si la urmatoarele .
  Ce ma sfatuiti sa fac ? Eu vreau sa-mi recuperez banii , chiar daca trebuie sa-mi dau angajatorul in judecata .

  Multumesc
  Octavian Dima

 60. Dima Octavian |

  Scuze , o completare .
  Vreau sa-mi recuperez banii pe care ii platesc incepand cu a doua amenda+despagubire , recunosc faptul ca am gresit si trebuie sa platesc , dar nu toate amenzile pentru cele 6 luni cat am circulat fara rovinieta .

  Multumesc
  Octavian Dima

 61. Gheorghe Piperea |

  @ Victor

  Puteti indica instantei faptul ca nu dumneavoastra ati fost cel care a circulat la acel moment cu respectivul autoturism, dar avand in vedere modul in care este definit utilizatorul ca si contravenient in sensul art. 1 lit. b) din Ordonantei 15/2002, nu va acord sanse prea mari de reusita. Recomandarea noastra ar fi sa discutati cu respectivul sa plateasca prima amenda ca mai apoi sa le contestati pe urmatoarele, in termen de 15 zile conform modelului nostru. Mai jos gasiti cateva articole de interes din Ord. 15/2002.

  art. 1 lit. b) utilizatori – persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România, denumite în continuare utilizatori români, respectiv persoanele fizice ori juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în alte state, denumite în continuare utilizatori străini;
  art. 8 pct (5) Utilizatorilor li se pot aplica amenzi contravenţionale atât pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cât şi în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, la ieşirea din România.

  Cu stima,
  Gh.P.

 62. Gheorghe Piperea |

  @Dima Octavian

  Trebuie avut in vedere ca „utilizatorul” in sensul art. 1 lit b) din Ord. 15/2002 este proprietarul autovehiculului, in speta firma la care lucrati. Astfel, firma este singura entitate care are calitate procesual activa in vederea demararii unei plangeri contraventionale impotriva CNADNR. Trebuie sa ii convingeti ca este in interesul lor sa conteste aceste amenzi pentru ca vor mai fi, cu siguranta, si altele.

  Cu stima,
  Gh.P.

 63. Victor |

  Va multumesc pentru raspuns, domnule Piperea.

 64. Leonard |

  Buna ziua Dle Piperea,

  Incepand de vineri ma numar si eu printre cei care primesc recomandate prin posta.
  13.05.2011 la romanesti DN1, pe buna dreptate, imi asum vina.
  Voi plati amenda contraventionala, voi plati si tariful de despagubire, dar voi cere ulterior sa mi se returneze banii dati pe rovignete in anul 2011 – aproximativ 120 ron (am considerat ca daca iau de fiecare data rovigneta cand ies pe nationale tot nu ajung la valoarea de 120 – pentru un an, dar m-am inselat).
  Consider ca, daca platesc rovigneta pt 1 an, odata cu plata despagubirii, pot solicita returnarea banilor de pe celelalte rovignete.
  Pai platim de 2 ori acelasi serviciu? Eu am inteles ca CNADNR prin aceasta despagubire ne trage de urechi si ne arata cum sa facem, ca unor copii neascultatori, dar trebuie apreciat si ce am platit in anul 2011, nu?

  Multumesc,
  CU respect

 65. Laura |

  Buna D-le Piperea
  Am primit si eu acasa dupa 6 luni amenda pentru neplata rovinetei . 1 pe luna februarie si una pe luna Martie tot in zona Romanesti. Faza e ca eu nu sunt in tara ca sa platesc amenzile ambele de 250 de ron plus plata de despagubire de 28 de euro. Si nici nu as vrea sa platesc amenzile acum in pragul sarbatorilor. Are ceva daca aman plata lor pana in luna ianuarie sau februarie? Auzisem de la un prieten ca daca nu platesc amenzile si ma duc acasa ma iau direct de la aeroport in primire. Este adevarat? Nu prea am informatii privind amenzile rutiere .
  Va multumesc frumos!

 66. LAURENTIA |

  Eu nu am primit recomandata prin posta si azi m-am trezit cu executare de la impozite si taxe cu plata a 250 lei amenda si 38 euro. Ce ma sfatuiti sa fac pentru ca nu am fost informat la timp ca sa platesc numai 125 lei plus 38 euro?
  Multumesc.

 67. LAURENTIA |

  Am uitat sa mentionez ca „infractiunea ” a fost la data de 01.11.2010, iar pe data de 24.11.2011 am primit plicul de la impozite si taxe de executare a platii. Unde trebie sa platesc amenzile ca nu mi s-a atasat macar o copie a PV.Ulterior am aflat de la un coleg pagubit ca trebuie sa platesc si 28 euro, dar unde si cui habar nu am ce am de facut.
  Multumesc.

 68. LAURENTIA |

  Cum sa justific eu ca intradevar nu am primit plicul prin posta, printr-un pv ei zic ca mi-au afisat pe usa blocului instiintarea de plata in prezenta unui martor care culmea are adresa in alt cartier decat al meu.Chiar sunt in ceata ce am de facut.

 69. Gheorghe Piperea |

  @ Laura

  Nu apreciez ca ar putea sa apara vreo problema daca achitati in ianuarie sau februarie anul viitor. Este adevarat ca acesti indivizi au inceput sa faca presiuni pentru plata mai rapida a amenzilor, dar nu ma astept sa va „ridice” de la aeroport.
  In alta ordine de idei, va recomand sa achitati prima amenda si sa o contestati pe cea de-a doua, conform modelului nostru.

  Cu stima,
  Gh.P.

 70. Gheorghe Piperea |

  @ Laurentia

  Ne-am confruntat si noi cu asemenea cazuri. Nu se poate trage alta concluzie decat ca domnii de la CNADNR completeaza in birourile lor procesele verbale de afisare, care mai apoi sunt semnate de martori asistenti obscuri.
  Contactati pe colaboratorul meu, Dan Andrei pentru a va furniza mai multe informatii. 0724.. 166. 036.

  Cu stima,
  Gh.P.

 71. Gelu |

  Am achizitionat in leasing un autoturism. Plata ultimei rate – august ac. Acum autoturismul este inmatriculat pe numele meu. In fiecare an pe 23.10 cumparam rovinieta pe cate un an. Anul trecut fiind in strainatate am uitat achizitionand ultima pe 23.10.ac. Pe 13.12.2011 am primit o notificare de la firma de leasing (cu care nu mai am relatii contractuale) prin care sunt anuntat ca in baza PV din 21.11 anexat (constatare pe 27.05 -Maracineni- inregistrat de firma de leasing pe 06.12)amenda pentru rovinieta a fost achitata de ei urmand sa-mi fie facturata contravaloarea amenzii.
  Va rog sa-mi dati un sfat.

 72. Gelu |

  Mi-am pastrat numarul de inmatriculare

 73. Gheorghe Piperea |

  @Gelu

  Aveti deja solutia – faceti plingere contraventionala cf modelului postat aici.

 74. Gelu |

  Multumesc pentru raspuns.
  Amenda a fost achitata de firma de leasing care la data redactarii PV noiembrie ac nu mai era proprietara si cu care eu nu mai am relatii contractuale din august ac. Factura primita de la firma de leasing are mentionata ca baza contractul de leasing expirat in august ac.
  Intrebari:
  1. Este legala plata amenzii de catre firma de leasing din moment ce la data redactarii PV nu mai era proprietara ?
  2. Este legal ca firma de leasing sa-mi trimita factura din moment ce nu mai am relatii contractuale cu aceasta.
  3. Trebuie sa platesc cuiva ceva si in ce baza ?

 75. dan |

  as dori sa stiu daca exista vreun site sau ceva de genul in care sa verific data expirarii rovinietei…k nu mai gasesc actele care fac dovada ei…ms

 76. Catalin |

  Am uitat de rovinieta complet timp de 6 luni . Au inceput sa curga amenzile. Am platit prima amenda si despagubirea catre cnadnr. Mi-am cumparat rovinieta. Cu tot restul de amenzi ( 67 buc) le-am dus la un avocat din oras. Cum soseau la posta le ridicam si mergeam la avocat. deoarece au fost multe mi-a facut si reducere. Taxa avocatului este de 150lei/amenda. Vreau sa va spun ca le-a castigat pe toate fara probleme. Ii dati imputernicire si nu trebuie sa mergeti la proces. Acum ca sa terminat am deschis proces pentru recuperarea cheltuielilor de judecata si a timpului meu pierdut. va tin la curent daca castig. Oricum cnadnr-ul profita de naivitatea unora dintre noi si ne fura pe fata. Sunt niste hoti. dar traim in tara hotilor asa ca trebuie sa ne adaptam. Sa nu aveti impresia ca ne va ajuta vre-un avocat sa contestam legea asta data de un „copil handicapat” de prin parlament. Este o lege de pe urma careia fac bani si avocati dar mai ales statul roman, sleahta de hoti care e la puterea tarii. Este o lege aberanta care nu face decat sa ne pierdem din timpul nostru in rest nu au nimic de castigat…poate doar de pierdut. Asta o sa vad prin februarie daca „ma imbogatesc” de pe urma acestei legi stupide.

 77. Costinel Dragoi |

  Am circulatcirca 3 luni cu rovinieta expirata, datorita unei confuzii (vina mea si nu o contest). Acum cateva zile am achizitionat o noua rovinieta. Nu am primit inca niciun proces verbal dar ma astept sa vina cateva zeci, avand n vedere calatoriile facute.
  Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: data constatarii contraventiei este data la care a fost facuta fotografia sau data la care a fost intocmit procesul verbal ?

  Multumesc

 78. Lia |

  Buna seara,

  Am primit si eu acum 2 zile (21.12.2011) 2 recomandate, astazi inca una.

  Din ce am inteles dupa ce am citit postarile de mai sus, trebuie sa platesc prima amenda plus cei 28 de euro iar pe celelalte sa le contest, cei 28 de euro constituind contravaloarea rovinietei pe un an incepand cu data constatarii contraventiei. Deci daca o platesc pe prima se considera ca de la acea data am avut rovinieta platita?
  Cand am avut drumuri mai lungi am cumparat roviniete pe o saptamana. Doua dintre amenzi sunt luate pe drumuri de o zi Bucuresti Calugareni, pentru a 3-a sunt sigura ca am avut rovinieta dar nu gasesc bonul.
  Pot afecta aceste roviniete pe o saptamana contestatiile?
  Daca platesc toate amenzile, mai pot face vreo contestatie?
  In procesul verbal este mentionat ca dovada savarsirii contraventiei se gaseste la CESTRIN 6 luni de la data constatarii. Data constatarii este 29.05.2011, data intocmirii procesului verbal este 28.11.2011 iar eu am ridicat plicurile de la posta pe 21.12.2011 (ele au venit pe 19 si nu m-au gasit acasa). In acest caz, inteleg ca acum nu mai exista acea dovada la CESTRIN pentru ca pv este intocmit in ultima zi din cele 6 luni in care dovada se afla acolo. Poate constitui si acest lucru un motiv pentru a contesta amenzile?

  Va multumesc

 79. MADALINA |

  In data de 20.12.2011 am primit 2 procese verbale de contraventie emise de Cestrin pe motiv ca una dintre masinile noastre inmatriculata pe firma ,a circulat fara rovinieta in luna a 6-a.Am verificat rovinetele emise una in Covasna si una in Afumati(le am in original).Ambele au numarul de inmatriculare si nr.de identificare trecute gresit.In loc de CT50FOR a fost trecut CT50POR si CT50FUR.Problema este ca nr.de identificare este complet gresit in ambele cazurisi nu inteleg cum a fost posibil o astfel de greseala.Inteleg ca au mai fost erori de tastare la nr.de inmatriculare dar nr.de identificare a fost corect.Credeti ca daca solicit anularea PV in instanta,voi avea sanse de reusita?Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Multumesc.

 80. Gheorghe Piperea |

  @ Madalina

  La reinceperea sezonului, va rog sa incercati sa il contactati pe Daniel Andrei, colaboratorul meu.

 81. Gheorghe Piperea |

  @ Lia

  La reinceperea sezonului, va rog sa incercati sa il contactati pe Daniel Andrei, colaboratorul meu.

 82. Gheorghe Piperea |

  @ Catalin
  La reinceperea sezonului, va rog sa incercati sa il contactati pe Daniel Andrei, colaboratorul meu.

 83. Ileana |

  L-as ruga pe domnul Catalin care a postat mesajul din decembrie sa-mi dea cateva detalii despre avocatul dansului. Sunt in aceeasi situatie si vreau sa dau in judecata hotii de la drumuri. Unde sa platesc prima amenda si apoi vreau sa le contest pe celelalte in instanta. Multumesc.

 84. RAUL |

  Buna ziua,
  In aprilie anul trecut am facut rovinieta pe un an (am extrasul bancii), din pacate mi-a fost redactata gresit (difera o cifra) si nu am sesizat asta.
  Dupa 6 luni fara o zi am primit prima amenda pe care am contestat-o.
  Am aflat de la ei ca mai am 11 amenzi pe drum.
  Pana acum am primit acasa 4 dintre ele, doua deja contestate la Cornetu, celelalte 2 in curs de contestare la Giurgiu.
  Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?

 85. Florin O. |

  Buna dimineata,

  Va rog sa-mi comunicati link-ul modelului de contestatie pentru amenzile multiple. Nu am reusit sa-l gasesc pe site.

  Multumesc.

  Florin

 86. Gheorghe Piperea |

  @ Florin O.
  Linkul este aici http://www.piperea.ro/2011/05/18/ridicari-abuzive-de-masini-amenzi-ilegale-multiple-rovinieta/
  Pentru alte probleme legate de amenzi multiple pentru lipsa rovinietei puteti sa luati legatura cu colaboratorul meu Daniel Andrei (0744 566 609).

  Cu stima,
  Gh.P.

 87. Romeo |

  Stimate Domn Pipera,
  vad ca in majoritatea cazurilor de mai sus, cititorii Dumneavoastra nu au avut rovinieta valabila in momentul in care au fost surprinsi de camerele de luat vederi, si chiar ei recunosc lucrul acesta. Eu, in schimb, sunt in urmatoarea situatie: am primit 4 procese verbale de contraventie (si cele 4 instiintari de plata ferente, bineinteles), in care mi se spune ca nu as fi avut rovinieta valabila in perioada iunie-iulie 2011, dar eu stiu sigur ca am platit o asemenea rovinieta. E adevarat, chitanta nu o mai am (am vandut masina undeva in octombrie 2011, cu tot cu chitanta, iar noul proprietar „nu isi mai aduce aminte de ea, el nu plateste asa ceva”, etc.), cert este ca acum nu pot sa fac dovada ca la momentul respectiv aveam rovinieta. Am acel folie autocolanta cu numarul de masina si cu 2 coduri de bare pe ea, cu suma de 28 euro si valabilitate de 12 luni, scrisa in romana si engleza (la momentul acela se dadeau si aceste autocolante), insa nu are nici o data inscrisa pe ea. Cum si de unde as putea face rost de dovada (copie dupa chitanta sau orice altceva oficial) ca sa dovedesc ca am avut rovinieta valabila? Daca obtinerea unei asemenea dovezi dureaza mai mult de 48 de ore, ce ma sfatuiti sa fac?

  PS: poate si alti cititori v-au mai cerut parerea in aceeasi problema, insa imi este foarte greu (tehnic) sa parcurg acum toate comentariile de mai sus. Multumesc.

 88. Gheorghe Piperea |

  @ Romeo
  Primul pas este sa formulati in termenul de 15 zile de la comunicare cate o plangere contraventionala pentru fiecare PVC in parte. Puteti mentiona in fiecare dintre plangeri faptul ca aveti rovinieta valabila si depuneti cate o copie a autocolantului. Trebuie sa solicitati, in eventualitatea in care instanta nu va considera intemeiata aceasta proba, inlocuirea sanctiunii cu avertisment pentru lipsa de pericol social plus restul de motive pe care le enumeram noi in modelul nostru.
  Este foarte important ca pana la primul termen de judecata sa faceti toate demersurile sa obtineti o dovada ca ati avut rovinieta valabila. Apreciez ca singura institutie care va poate ajuta este (din pacate) tot CNADNR.

  Cu stima,
  Gh.P.

 89. ovidiu |

  din motive financiare am avut rovinieta valavila 7zile(03.03.-09.03),am fost depistat pe 26.03 pe A1km70…,procesul verbal fiind intocmit pe 19.09.2011 trimis prin posta ,am omis sa ridic de la posta recomandata ,in speranta sa pot contesta pe motiv de neinstiintare,au trimis in debit la circa financiara pe data de 29.12.2011 unde am constatat ca la dosar au pus :un proces verbal de constatare a contraventiei+proces verbal de afisare cu data de 16.10.2011,procesul verbal sint sigur ca este facut din birou ,ceea ce noi nu avem cum sa demonstram in instanta ,nu sint obligati sa aiba poza de afisare,acuma am rovinieta loata din luna 07 pe un an de zile ,…din ce am citit mai sus nu pot contesta p.v. pe motiv ca am contract de comodat pe masina si nu am conduso eu ,utilizatoru fiind persoana din actul de comodat si talonul fiin pe numele meu…….ce motiv pot invoca pentru contestarea p.v. in instanta–––nevoia te indeamna la orice ,,,,multumesc anticipat

 90. cornel |

  Buna ziua si La multi ani! Am primit un PVCC intocmit la 19 dec. 2011 pentru o contraventie savarsita in 24 iunie 2011 – nu aveam rovinieta. In iulie 2011 circuland pe un alt drum national, am fost oprit de politie pentru depasirea limitei de viteza legala in localitate. Agentul a constatat in momentul respectiv ca nu am nici rovinieta platita si am primit amenda si pentru acel lucru. Ajuns acasa, am platit amenzile (pentru viteza si rovinieta) si ca sa nu mai am probleme am achitat si rovinieta pe 3 luni si apoi pe alte 12 luni. Deci din luna iulie 2011 sunt in regula cu rovinieta. Intrebarea este ce fac cu amenda pe care am primit-o conform PVCC din decembrie 2011 mai sus amintit? Sa fac plangere la Judecatorie si sa cer schimbarea amenzii in avertisment?
  Daca da, pot trimite plangerea intr-un plic prin posta pe adresa judecatoriei respective? Nu am timp si bani sa ma deplasez personal. Cu respect, C.

 91. Gheorghe Piperea |

  @ Cornel
  Puteti contesta acea amenda dar sansele de reusita sunt reduse avand in vedere ca in 24 iunie nu aveati rovinieta. Solicitati in plangere ca doriti judecarea in lipsa si nu va fi nicio problema.

 92. Rodica |

  Buna ziua si La Multi ani!

  Va rog sa-mi spuneti, daca cele 15 zile (termenul de depunere al plangerii impotriva PVCC) le-am considerat gresit lucratoare si nu calendaristice, mai am vreo sansa sa castig? Trebuie sa le platesc iar si iar alti bani, chiar daca ei mi-au trimis PVCC intr-o perioada mai mare de 6 luni de la data constatarii contraventiei. Am platit o prima amenda, deci as avea achitata rovinieta, au urmat altele pe care le-am contestat(intr-un termen de 15 zile lucratoare).
  Multumesc ,
  R I

 93. Gheorghe Piperea |

  @ Rodica
  Daca ati calculat termenul gresit din nefericire nu mai puteti face nimic. Aveti in vedere pt viitor ca termenul de 15 zile se calculeaza pe zile libere calendaristice. De exemplu, daca vi s-a comunicat plangerea contraventionala pe data de 1 februarie, numaratoarea celor 15 zile incepe din data de 2 februarie (nu se va lua in calcul ziua comunicarii si ziua in care se implineste termenul limita). In acest exemplu, ultima zi cand puteti depune plangere contraventionala este 17 februarie. In plus, daca 17 februarie este zi nelucratoare (sambata, duminica, sarbatoare legala), ultima zi cand puteti depune va fi prima zi lucratoare dupa data de 17 februarie. Depunerea plangerii este considerata in termen daca pana la sfarsitul zilei de 17 februarie ati fost la un oficiu postal si ati expediat documentele catre judecatorie.

 94. lavinia |

  Stimate domn,
  am intrat si noi intr-o situatie neplacuta. In 2006 am vandut o masina unei persoane cu care nu am reusit sa ajungem la o intelegere pana la final privind radierea masinii. Din terte motive personale, am tot amanta sa dam in judecata respectiva persoana si biroul de inmatriculari pentru a se radia masina prin hotarare judecatoreasca. Evident ca avem o multime de martori ca masina a fost vanduta de atatia ani. Aceasta persoana a instrainat masina unei alte persoane, spune el cu act de vanzare cumparare pe care nu il mai gaseste.
  Noul „proprietar” sta undeva in hunedoara si lucreaza undeva in Lipova.
  In luna noiembrie, acesta s-a prezentat la noi, deoarece politia l-a oprit si i-a ridicat talonul si l-a trimis in localitatea unde locuim noi, spre a fi ridicat de persoana care apare pe acte respectiv de noi. Am ridicat talonul, si am facut un alt contract de vanzare cumparare cu prietena acestui ultim „proprietar”, contract inregistrat de aceasta data, bucurandu-ne ca putem in sfarsit sa scapam de masina aceasta. Problema este ca dupa ce am facut aceste hartii, ne-am trezit acum cateva zile cu amenda de rovinieta pe luna iunie, a anului trecut. Nu vreau sa ma gandesc cate este posibil sa mai fi luat pana in luna decembrie cand s-au facut actele.
  Va rog dati-mi un sfat ce este de facut. Prima amenda am platit-o. Inca nu au venit altele dar nu vreau sa fiu luata prin surprindere. Am incercat sa vorbim cu respectiva persoana sa plateasca amenda, dar nu am avut cu cine. Ma gandesc ca acesta nici nu va mai inmatricula masina datorita taxei de poluare. Noi inca avem contractul initial prin care am vandut masina in 2006, doar ca nu a fost inregistrat. Ne putem folosi de el? Chiar daca in dec apare un alt ctr?
  dati-mi va rog un sfat.

 95. Gheorghe Piperea |

  @Lavinia
  Din pacate nu puteti opune contractul de vanzare cumparare intr-un proces impotriva CNADNR atata vreme cat nu ati perfectat si documentele de radiere/inmatriculare pe numele noului proprietar.
  Tot ce puteti face este sa contestati urmatoarele amenzi si sa mentionati cele explicate de dvs. pe langa motivele invocate de noi in cererea model.

  Cu stima

 96. Jan |

  Stimate domnule Piperea,
  astazi mi s-a comunicat un proces verbal de contraventie pentru rovinieta, in care s earata ca in 13.08.2011 am circulat pe DN 1- Romanesti fara a detine o rovinieta valabila. Eu stiu sigur ca am avut rovinieta valabila in acea perioada, din pacate nu mai chitanta. Am luat legatura cu cei de unde am achizitionat-o dar va mai dura pana vor gasi documentul. Intrebarea mea est eurmatoarea: Daca achit amenda+despagubirea pot sa contest in instanta si sa imi recuperez suma? Va multumesc

 97. viorel soferiot |

  ce ne facem cu rovineta platita daca drumul este blocat ?nu mai furati chiar asa hotilor si datine bani inapoi pentru zilele in care nu neati dat voie sa circulam pe dn si autostrazi ar trebui sa ne strangem toti platitori de taxe sa cerem daune morale si materiale hoooooooo hotilor

 98. Claudia |

  Buna dimineata.
  Sunt si eu intr-o situatie neplacuta ca toti care va solicita ajutorul aici.Acum doua saptamani am primit acasa un proces verbal de constatare a contraventiei(intamplate in 27.06.2011) cu o amenda de 250 lei cu posibilitatea reducerii la jumatate daca plata se va efectua in 48 de ore.Am platit amenda si am crezut ca problema e rezolvata.Joi((9 feb)primesc prin posta de la Administratia financiara somatie de plata ,cu un alt proces verbal atasat cu data de 26.05.2011)cu binecunoscuta amenintare cu executarea silita.As vrea sa va rog sa-mi spuneti ce se intampla cu executarea silita daca eu depun contestatie la judecatorie impotriva CNADNR,isi urmeaza cursul?Ar trebui sa o platesc si apoi sa incerc sa mi-i recuperez?Va multumesc anticipat.

 99. bogdan barbu |

  Buna ziua,

  Domnule Piperea, am citit toate raspunsurile de mai sus dar nu am inteles un aspect: eu ma astept sa primesc zilele urmatoare 4 astfel de amenzi. O sa va urmez sfatul si o sa le contest pe ultimele 3 dar intrebarea mea este: aceste 3 amenzi pe care le contest le pot plati in termenul de 48 ore? (astfel incat daca nu castig sa platesc doar jumatate din suma)
  Si intrebarea legata de aceasta: daca le platesc si castig procesul, imi vor fi returnati banii?

  Multumesc anticipat.
  Bogdan B

 100. nica |

  VA ROG! daca am primit 2 PVCC acum pe 22 02.2012 pentru ca nu as fi avut rovinieta platita asta vara cand am fost la mare si la dus si la intors fiind observat electronic in acelasi punct din localitatea X iar eu domiciliez in Slatina,unde am si primit cele 2 PVCC,, LA CARE INSTANTA DE JUDECATA INAINTEZ PLANGEREA? la instanta localitatii X sau la instanta de domiciliu????
  Multumesc pentru rabdare…

 101. Cristi |

  Buna ziua,
  In perioada Ianuarie-Februarie 2012, am primit 5 PV pt. rovigneta, toate pe DN1, Romanesti. Dupa ce am achitat-o pe prima, am contestat urmatoarele 4 PV folosind formularul de pe site-ul Dv., in 2 dosare separate. Primul terment de judecata este in Ianuarie 2013. Puteti sa imi spuneti daca se poate face o cerere care sa aibe ca urmare o preschimbare a termenului/termenelor ( primul termen ) la o data rezonabila ?
  Va multumesc pt. suportul acordat.

 102. Gheorghe Piperea |

  @ Cristi
  Recomandarea mea este sa faceti o cerere de preschimbare a termenului. Puteti invoca si art. 6 CEDO.

  Succes!

 103. Elena |

  Buna seara !

  Am citit cu mare interes acest topic fiind si eu posesoarea unui p v de contraventie pentru lipsa rovinieta . In urma celor citite aici , mi-am facut lectiile si am trimis prin posta catre Judecatorie o plangere contraventionala .Acum nu stiu cat de complet este ceea ce am facut , dar m-am grabit ca sa ma incadrez in termenul legal .
  Intrebarea mea este :
  Trebuie sa trimit cumva si la CNADNR SA plangerea ( dosarul )sau nu ?
  In procesul verbal se specifica faptul ca plangerea se depune la Judecatorie , insa art. 32(1) spune ca ”Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.”
  La Judecatorie am trimis doua exemplare ale plagerii plus copiile aferente ( proces verbal contraventie , proces verbal de comunicare , buletin ). Este corect sau trebuia sa trimit mai multe exemplare ?
  Pt acest tip de plangere am constatat ca nu se percepe taxa de timbru .Trebuia sa achit vreo alta taxa undeva si sa atasez chitanta la dosar ?Am trimis scrisoare recomandata cu confirmare de primire .
  Va multumesc anticipat domnule Piperea !
  O seara buna !

 104. Gheorghe Piperea |

  @Elena

  Plingerea se depune la judecatorie. Ea se comunica oficial CNADNR de catre judecatorie. Nu se plateste nicio taxa de timbru. Succes.

 105. Elena |

  Va multumesc frumos pentru raspuns si pentru ajutor !
  Vreau sa sa multumesc si pentru existenta acestui forum datorita caruia am intocmit pentru prima oara in viata mea o actiune pentru a-mi apara drepturile constitutionale .
  Pentru mine a fost impulsul de care aveam nevoie si pentru asta nu pot decat sa va fiu recunoscatoare si sa va felicit !
  O zi frumoasa si mult noroc !

 106. Andreea Ocak |

  Buna ziua,
  Sunt si eu foarte stresata din cauza acestei probleme cu rovinieta. Nu locuiesc in tara, deci folosesc masina doar de vreo doua ori pe an, in vacante. Mereu cumpar in schimb rovinieta pe un an, tocmai ca sa-mi fie mai usor, sa nu pierd timpul cu chestii din astea. Anul asta, de sarbatorile de iarna am strabatut toata tara in lung si-n lat vreo 10 zile, pe drumuri nationale, europene etc. Mi-am dat seama exact cand ne-am intors din vacanta ca rovinieta era expirata cu 3 zile inainte de a incepe noi calatoria. Mi-am cumparat imediat rovinieta, din nou pe un an. Insa, de atunci astept stresata sa vad cate amenzi vom primi. Si mai am o problema, adresa la care ar trebui sa-mi vina amenzile e una la care nu mai locuim de mult timp. Pentru ca suntem mereu pe fuga in Romania nu am avut timp sa ma ocup de schimbarea adresei. Platesc in fiecare an taxele si impozitele, amenzi nu am avut pana acum, si chiar de ar fi fost eram de acord sa le platesc. Cateva zeci de amenzi pentru aceeasi infractiune, mi se pare prea mult insa. Nu stiu ce sa fac, pe mine nu o sa ma anunte nimeni daca mi-a venit sau nu amenda ca sa o pot contesta in 15 zile. Ce ma sfatuiti sa fac?

 107. Madalina |

  Buna ziua, am primit si eu un pv de asta acasa bineinteles dupa 5 luni jumatate de cand s-a comis contraventia! Ei zic ca am circulat eu pe drumurile nationale fara rovinieta valabila pe data de 5 sept 2011, eu am si martori ca la acea data am fost la mare si nu aveam cum sa fiu eu la volanul masinii, ci a fost fratele meu, vreau sa contest .acest pv si sa fie trecuta amenda pe numele fratelui meu deoarece el a savarsit infractiunea! Credeti ca voi reusi ceva atata timp cat am si martori si atata timp cat fratele recunoaste ca el a fost la volanul masinii? Ce lege as putea sa invoc? Am citit in alta parte ca as putea sa mentionez dreptul la persoana sau ceva de genul acesta… Va rog dati-mi un sfat!

 108. Adriana Miron |

  Stimate domnule Piperea,
  Ieri mi s-au comunicat doua procese verbale de contraventie pentru rovinieta, in care se arata ca in 27.08.2011 si 1.09.2011 am circulat pe DN 1- Romanesti fara a detine o rovinieta valabila. Eu stiu sigur ca am avut rovinieta valabila in acea perioada, din pacate nu mai chitanta. Am sa iau legatura cu cei de unde am achizitionat-o (astazi fiind sambata iar cei de la benzinaria de unde am cumparat-o m-au sfatuit sa apelez la CNADNR bv unde vineri au program scurt…) dar si daca o sa-mi dea o copie, va mai dura pana vor gasi documentul. Intrebarea mea est eurmatoarea: Daca achit amenda+despagubirea pot sa contest in instanta si sa imi recuperez suma? Sau doar sa fac contestatie Va multumesc

 109. LAURIAN BOITOS |

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare referitoare la amenzile pentru lipsa rovigneta.
  Pe 05.03.2012 am fost instiintat telefonic de catre noul meu sef ca am primit la sediul firmei 9 amenzi de rovigneta. Amenzile sunt din iulie anul trecut, cand pentru o perioada, am uitat sa imi reinnoiesc rovigneta si au ajuns la firma abia in luna ianuarie 2012.
  Problema mea este ca, momentan, sunt in concediu si as vrea sa stiu daca in momentul in care voi intra in posesia amenzii pot sa consider ca am la dispozitie cele 48 de ore, respectiv cele 15 zile pentru contestatie sau acestea sunt deja expirate fiind calculate de la data sosirii amenzii la sediul firmei. Cum pot sa uzitez de aceste drepturi daca nu am fost instiintat in timp util ? Este vina mea ca amenzile s-au plimbat de la un birou la altul timp de 2 luni de zile ?
  Ma gandeam ca luni cand o sa ma intorc la serviciu si o sa-mi ridic plicul cu amenzi sa consemnez : „primit, data, semnatura”.
  Credeti ca asta m-ar putea ajuta?
  Intentionez sa platesc o amenda la jumatate si restul sa le contest in instanta, poate am noroc. Asta inseamna cumva sa intru in conflict cu firma? Lucrez la o multinationala si avem mai multe birouri in Bucuresti si in tara (asta ca sa justific cumva intarzierea hartiilor) si, culmea, se suprapune si cu trecerea mea de la un departament la altul, astfel incat incurcatura este si mai mare, noul sef zice vorbeste cu seful vechi si viceversa, intelegeti….

  Astept un sfat de la dvs.
  Va multumesc.

  Laurian Boitos

 110. Adriana Miron |

  Am uitat sa mentionez ca rovinieta era pt o saptamana , din 27.08 pana pe 02.09.2011.Nu stiu daca are insemnatate,dar este o chitanta pe care nu aveam cum sa o afisez sau lipesc pe geam.
  Se poate sa-mi indicati un model de contestatie?
  va multumesc

 111. jhon |

  Buna seara!
  As vrea sa stiu daca este vreo cale de contestare a unui PV pt neplata rovignetei,fapta constatata cu mijloace electronice de filmare ,cu martor fictiv,fapta care afost savarsita in urma cu sapte luni si ce cale de atac legala am la dispozitie….lege,art etc?

 112. Gheorghe Piperea |

  @Jhon
  Verificati modelul nostru, publicat pe acest site.

 113. Gheorghe Piperea |

  @ Adriana Miron
  Un model de contestatie gasiti pe acest blog in cadrul sectiunii dedicata acestor modele de plangeri contraventionale. Daca veti hotari sa achitati amenda, puteti solicita intoarcerea sumei de bani, este mai complicat. Avand in vedere ca nu ati achitat jumatate in 48 de ore, eu va recomand sa contestati procesul verbal fara sa achitati sanctiunea.

  Mult succes

 114. Gheorghe Piperea |

  @ Laurian
  Termenul curge de la momentul comunicarii procesului verbal la adresa firmei. O amenda primita la firma in data 5.03.2012 poate fi contestata pana in data de 21.03.2012. In concluzie, mai aveti timp. Verificati daca aveti calitate sa contestati procesul verbal. In cazul dvs. este posibil ca firma, in calitate de proprietar, sa aiba exclusivitate in ceea ce priveste calitatea de petent.
  Mult succes

 115. LAURIAN |

  Va multumesc pentru raspuns, dar cred ca este vorba de o mica neintelegere: procesele verbale au sosit la firma din data de 24.01.2012 (asta e data de confirmare primire pe plic), iar mie personal acest lucru mi-a fost comunicat telefonic in data de 05.03.2012 si numai astazi 12.03.2012 (in perioada 05.03-09.03.2012 am fost in concediu) am intrat efectiv in posesia plicului care contine cele 9 procesele verbale.
  Intrebarea mea este: de ce nu pot sa beneficiez de cele 48 de ore in care sa platesc macar la jumatate, respectiv 15 zile in care sa pot sa fac contestatie pentru amenda multipla ?
  Firma, asa in calitate de proprietar, a completat numele meu pe procesele verbale si mi le-a inmanat dupa aproape 2 luni ( din 24.01.2012 pana azi 12.03.2012).
  Mi se pare total incorect.
  Ce ma sfatuiti sa fac ?
  Va multumesc.

 116. Gelu Popic |

  D-le Piperea, sînt intrigat de faptul că nu am întîlnit nici un comentariu despre exceptarea(excluderea) autoturismelor şi a autovehiculelor sub 3,5 to de la dreptul de a plăti rovigneta şi pentru o zi, spre deosebire de celelalte categorii.Sînt numeroşi deţinători ai acestora care ies pe dn rar sau foarte rar(îndeajuns încît să nu merite să plătească pe un an), îndeosebi cei din mediul rural(adică cei mai săraci), şi nu pot plăti tariful pe o zi pentru că iniţiatorii OG 15/2002 i-au exclus de la acest drept.Pentru mine, raţiunea e simplă:sînt cei mai mulţi, deci o sursă mare de încasări, însă nu sînt organizaţi ca şi proprietarii de camioane şi TIR.uri, deci nu pot face lobby, nu-şi pot susţine interesele.Analizaţi dacă această discriminare nu duce la neconstituţionalitatea anexei cu tarifele din OG.Mulţumesc.

 117. Aex |

  Buna ziua

  In lege, utilizatorul este definit ca „utilizatori – persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în
  România, denumite în continuare utilizatori români…”.
  Intrebarea mea este urmatoarea:
  De ce nu se aplica acelasi sitem ca in cazul radarelor fixe, adica, dece nu exista posibilitatea de a furniza Companiei datele conducatorul auto de la momentul inregistrarii? Mi se pare aberant ca eu in calitate de proprietar PF sa fiu considerat utilizator in conditiile in care nu eu am condus masina.
  In PV pe care l-am primit prin posta sunt informat ca singura posibilitate este aceea de a contesta in instanta PV..

 118. Marius Popescu |

  Stimate domnule profesor,

  Am 13 PV cu amenzi pt. lipsa rovinieta in perioada dec. 2010 – iunie 2011.
  La toate cele 13 procese verbale termenul de 15 zile pt. contestare a fost depasit. Fiind mai tot timpul prin spitale si luptandu-ma sa inving cancerul, nu am mai avut timp (si) de aceste procese verbale pana acum.
  Ce solutii mai pot avea in vedere in acest moment?
  Este reala contestatia pe motivul lipsei semnaturii olografe, a agentului constatator, pe procesele verbale? (am tot citit pe net)
  Multumesc!

 119. Adriana Miron |

  Buna seara,
  Va multumesc pentru raspuns.
  Situatia a devenit mai complicata. Am fost la CNADNR unde am vazut ca nu figurez cu rovinieta in perioada respectiva.M-am blocat si am platit jumatate din amenda*2, fara sa platesc si despagubirea.La statia peco am aflat, dupa insistente, ca nr de inmatriculare a fost gresit inregistrat, diferenta de cifra ,07 in loc de 87.
  Culmea este ca mai gresisera o data tastand 67.
  Am primit copii dupa rovinietele respective.
  Va rog dati-mi un sfat!
  multumesc

 120. Gheorghe Piperea |

  @ Marius Popescu
  Va rog sa lasati un email cu un numar de telefon unde puteti fi contactat la daniel.andrei@piperealaw.ro

  Cu stima

 121. Gheorghe Piperea |

  @ Laurian

  Amenda pentru lipsa rovinietei se aplica proprietarului autovehiculului care nu a avut grija sa plateasca contravaloarea taxei de drum. Daca proprietar este firma, atunci comunicarea a fost legal facuta la data de 24.01.2012. De aici curge si termenul de 48 de ore si cel de 15 zile. Firma, in calitate de proprietar trebuia sa depuna toate diligentele sa conteste pv contraventionale si apoi sa se indrepte impotriva dvs. Tot firma este aceea care trebuie sa redacteze plangerea contraventionala pentru ca dvs, in calitate de utilizator, nu aveti calitate.

 122. vasiler |

  Buna seara domnule Piperea, doresc sa va multumesc pentru modelul contestatiei postat de dumneavoastra deoarece mi-a fost de real ajutor in contestarea amenzilor contraventionale aplicate de CNADR. Sunt in faza de asteptare a pronuntari hotarari programata pentru data de 19.03.2012. Va rog sa-mi comunicati, daca cunoasteti practica judiciara in acest sens, daca sunt hotarari judecatoresti care au anulat efectele proceselor verbale de contraventie pe motivele invocate de dumneavoastra respectiv existenta comtinuitati contraventiei si cererea unor despagubiri mai mari decat valoarea pagubei produse.
  Va multumesc pentru atentie.

 123. Valentin Stanciu |

  Buna ziua domnule Piperea,
  Va scriu in legatura cu primirea in data de 12.03.2012 prin posta a unui PVCC pentru circularea pe drumurile nationale fara plata rovignetei.In acest proces verbal se aplica plata unei amenzi de 250 lei (jumatate daca este platita in 48 ore de la primirea plicului) + 28 euro contravaloarea rovignetei pe un an de zile. Mentionez ca data savarsirii contraventiei a fost 24.09.2011.Asa cum am observat din discutiile anterioare, exista o mare posibilitate sa mai primesc si alte PVCC pentru aceeasi cauza. Pe langa faptul ca este o mare nedreptate facuta (aici vorbesc de primirea mai multor PVCC pentru aceeasi fapta) de CNADNR conducatorilor auto care circula pe aceste „drumuri”, intrebarea mea este urmatoarea:
  Fiind prima data cand primesc asa ceva de la CNADNR, eu am platit jumatate din amenda, adica 125 de lei, inscriindu-ma in cele 48 de ore de la instiintare, si ma intreb ce se intampla daca nu platesc sanctiunea suplimentara de 28 de euro? Avand in vedere ca este prima sanctiune de acest gen (greseala imi apartine pt ca nu am platit rovigneta) tind sa platesc si cei 28 de euro. Dvs. ce credeti ca ar trebui sa fac?
  In ceea ce priveste celelalte PVCC pe care presupun ca le voi primi, pe langa contestatia pe care o voi face, ma sfatuiti sa le platesc in totalitate sau contestatia anuleaza plata pana la solutionare?
  Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.

 124. Georgeta |

  Puteti sa-mi spuneti daca este posibil sa aflu cate amenzi voi mai primi de la CNADNR ,daca exista un telefon la care sa raspunda,caci cel din P.Verbal este in permanenta ocupat.Sau daca sunt undeva pe un site publicate.
  Multumesc mult !

 125. Gheorghe Piperea |

  @ Georgeta
  Nu cunosc o astfel de informatie.

 126. Gheorghe Piperea |

  @ Valentin Stanciu
  Daca nu platiti sanctiunea de 28 de lei, cel mai probabil vor incerca sa o execute. Pentru celelalte contraventii, eu va sugerez sa nu le platiti pana la solutionarea plangerii contraventionale. Procedura de recuperare este destul de lunga, iar modelul pus la dispozitie trebuie modificat si mai trebuie platita si o taxa de timbru pentru solicitare.
  Mult succes

 127. Gheorghe Piperea |

  @ Vasilier

  Verificati pe acest site, in cadrul sectiunii de unde ati descarcat modelul, gasiti jurisprudenta nr. 1 si nr. 2 pe care va recomand sa o atasati dosarului pana la ramanerea in pronuntare. Pagina este aceasta: http://www.piperea.ro/2011/05/18/ridicari-abuzive-de-masini-amenzi-ilegale-multiple-rovinieta/
  Pentru a fi si altora de folos, va rugam sa ne trimiteti sentinta care va fi pronuntata in cazul dvs. pe adresa office@piperealaw.ro

  Mult succes

 128. vasiler |

  Va multumesc pentru ajutorul acordat, ma angajez sa revin cu sentinta data in cazul meu.
  Din pacate in cazul meu dosarul este ramas in pronuntare pentru data de 19.03 si nu mai vad o posibilitate de a atasa jurisprudenta la dosar.

  Va multumesc pentru urare, cu deosebita stima Vasiler

 129. Gheorghe Piperea |

  @Gelu Popic

  Da, interesant. nu am intilnit inca un caz de acest fel pt a putea analiza. Cred ca se poate vorbi de o discriminare neconstitutionala.

 130. Gheorghe Piperea |

  @Aex

  Ideea este buna. Sa o promovam! In acest fel s-ar putea evita o sumedenie de procese.

 131. toth mariana |

  la una din masinile mele am platit rovineta pe anul 2012 am avut accident,am primit dauna totala, am radiato ce se intimpla cu perioada pt care am achitat aceasta taxa?

  am cumparat alta masina la care la fel rovineta a fost achitata pe anul 2012,eu am inmatriculto pe numele meu am schimbat numerele ce se intimpla cu taxa achitata?
  oare trebuie sa achit din nou ?

 132. Gheorghe Piperea |

  @Tothe Mariana

  La prima vedere, rovinieta este platita pt fiecare masina. Deci trebuie sa platiti alta, chiar daca ati avut o rovinieta pt masina avariata in accident.

 133. Razvan-Andrei |

  Buna ziua, Dl Piperea!
  Am o intrebare, al carei raspuns mi se pare dificil de gasit.
  Mi se creaza impresia ca aplicarea unei sanctiuni contraventioanele pentru neplata unui serviciu, nu se impaca cu insasi natura contraventiei.
  Astfel, avand in vedere ca rovinieta nu este o taxa, ci un pret al unui serviciu, in ce conditii neplata acestui pret ar putea capata caracterul unei contraventii?
  In definitiv, in abstracto, poate constitui o contraventie numai acea fapta savarsita cu vinovatie care aduce o atingere importanta unor valori sociale.
  In cazut neplatii unui serviciu, pe ce se poate fonda considerarea acestei fapte ca aducand o atingere importanta unor valori sociale, si care ar fi acelea.
  Altfel spus, in ce ar consta pericolul social important al faptei de a nu achita contravaloarea serviciului? Aici tinand cont de faptul ca nu vorbim de un pericol social oricat de redus, ci de unul insemnat, avand in vedere ca „Legea contravenţională apara valorile sociale, care nu sunt ocrotite prin legea penală”.
  Cu deosebita stima,
  Razvan-Andrei

 134. I. Savutiu |

  Buna ziua,

  In primul rand, doresc sa va multumesc pentru initiativa dvs. de a veni in sprijinul nostru, al celor ce ne simtim nedreptatiti si nu gasim prea multe mijloace la indemana ptr a ne apara drepturile.

  Am depus plangere contraventionala (proces verbal pentru constatare lipsa rovigneta), in termenul prevazut de lege si procesul este stabilit pentru 23.03.2013. Astazi am primit somatie de plata, cu termen de 5 zile, de la Regionala de Drumuri si poduri Cluj ptr. achitarea unei creante de 28 Euro, contravaloare tarif de despagubire stabilit prin procesul verbal de constatarea contraventiei nr. 0511090, adica exact cel pe care l-am cotestat. Sunt obligata sa achit aceasta suma, altfel riscand executarea silita? Tariful de despagubire nu se considera a face obiectul contestatiei depuse de mine?

  Va multumesc si ma bucur ca existati!

 135. Ana Mares |

  Buna ziua,

  In data de 7 mai am primit o somatie de la de executare silita, precum ca nu am platit rovineta pe data de 15 august 2011.
  Mentionez ca prin aceasta instiintare am aflat prima data ca nu as fi platit acesta rovineta, acum 10 luni.
  am fost la Serviciul de taxe si impozite ai am vazut procesul verbal, care era emis pe data de 31.01. 2012, si care ar fi fost adus la domiciliul meu de un angajat CNADR impreuna cu un martor, dintr-o localitate total din afara judetului meu, in data de 10.02.2012 si nu m-au gasit – minciuna normal-, iar la finante a ajuns in 27 martie si a fost inregistrat in 12.04 a aceluiasi an.
  Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in acest caz, dat fiind faptul ca eu stiam ca am rovineta inca valabila, si mai ales ca mi s-au eliminat pe rand toate caile de atac, prin aceste proceduri in afara legii dupa mine.

  Cu stima,
  Ana Mares

 136. Gheorghe Piperea |

  @Ana Mares

  Trebuie sa formulati contestatie la executare, in care sa aratati ca, in realitate, aveati rovinieta platita. In plus, puteit invoca in contestatie si motive de nulitate ale amenzii (cam aceleasi cu cele vehiculate aici, pe acest blog)

 137. pirlac ana |

  A obtiunut cineva anularea PVC emis de CNADR pt lipsa semnaturii agentului constatator? Daca da, va rog foarte mult sa-mi trimiteti si mie macar o sentinta ca practica judiciara.
  Tocmai ce am gasit un raport intocmit de institutia avocatului poporului referitor la disfunctionalitatile og 15/2002, este interesant si poate fi de folos, il atasez.
  http://www.avp.ro/rapoarte-speciale/raport-special-27-aprilie-2012.pdf

 138. Gheorghe Piperea |

  @ Pirlac Ana
  Nu avem momentan o sentinta in sensul celor solicitate de dvs. Multumesc foarte mult pentru linkul raportului.

 139. Razvan |

  In lunile februarie si martie anul acesta am primit vre-o 5 procese verbale de contraventie. Pe primul l-am platit, iar pe restul le-am contestat. Mi-a zis un prieten ca o sa-mi vina e la primarie somatie de neplata a amenzilor pana cand o sa am o sentinta la contestatiile depuse.

  Trebuie depusa o dovada (luata de la judecatorie) la primarie care sa demonstreze ca am contestat amenzile si astfel somatia de neplata a amenzilor sa fie sspendata pana la finalizarea procesului?

  Multumesc,

 140. Gheorghe Piperea |

  @ Razvan
  Va trebui sa mergeti la judecatoria unde ati contestat procesele verbale contraventionale si sa solicitati eliberarea unor certificate de grefa pe care sa le prezentati pentru suspendarea platii amenzilor pana la solutionarea proceselor.
  Mult succes

 141. TIRTAU |

  gata …..ne.au ciuruit …..nu se mai poate face nimic….hotararea CCR(aceasta mizerie formidabila ,realizata in cardasie cu ,,av .pop..,,)le.a dat judecatorilor instrumentul necesar solutionarii acestor mizerii legislative …..la,,,,,judecatoria cornetu,,,a fost infiintat un complet de judecata special ptr astfel de spete ……banuiesc ca asta se va intampla si la celelalte ,,,filiale de colectare a fondurilor bugetare ,,,,,,….am 14 amenzi si nici daca ma vor lua cu mascatii nu le voi plati ,ptr ca pur si simplu am uitat ……si nici nu cred ca este normal sa platesc o despagubire pe un bun care ,sub o forma sau alta…mi apartine (sau o cota parte din el )….un bun pe care statul asta de ***** nu a stiut niciodata sa.l administreze ……am, amenzi in valoare de aprox 15000 de lei ……si aunt dispus sa fac absolut orice ptr a distruge mizeria asta ……Domnule avocat ….intrebarea mea era …daca dumeavoastra credeti ca pe spetele astea putem avea castig de cauza la CEDO ?????VA MULTUMESC …..

 142. sorin |

  anul trecut am circulat de trei ori spre bucuresti si de trei ori am platit amenda,in iulie de doua ori si mi-a venit de plata in decembrie 2011 respectiv ianuarie 2012 plata am facut-o in comuna de care apartin respectiv Blejoi iar ce-a de-a treia am circulatseptembrie in am platit-o in aprilie 2012 la BCR si toate documentele le-am trimis in copii catre cestrin ptr a face dovada de plata. Mentionez ca am toate chitantele in orginal cat si taloanele de confirmare de la posta .Acum eu sunt inregistrat la finante ca nu mi-am platit amenda cu pv9981314/02.09.2011 dar eu le-am platit iar pe ordin de plata am pvr12 nr 0179252/21.03.2012 iar la acesta data eu am deja rovignieta Cum pot clarifica fiindca eu nu mai am ultimul proces verbal l-am trimis prin posta cu copiile chitantelor iar cei de la cestrin nu ma ajuta in acest demers este o totala nebuloasa

 143. nicola flori tatiana |

  as vrea si eu sa stiu cum pot lua o copie a unei roviniete in cazul in care mi sa furat portofelul cu documentele masini

 144. Gheorghe Piperea |

  @ Nicola Flori
  Trebuie sa va adresati CNADNR.

 145. Irinel Dedita |

  Buna ziua.
  În data de 19.07.2012 am primit prin mandat poştal două procese verbale pentru amenzi privind circulaţia pe drum public fără plata rovinietei pentru autoturismul personal, contravenţii constatate în 03.07.2012 şi 04.07.2012. Verificând chitanţa primită la plata rovinietei pentru un an de zile, din luna aprilie 2012, am constatat că nu e trecut numărul de înmatriculare pentru autoturismului meu, ci altul, cu diferenţă de doar o cifră, iar seria de şasiu e alta.
  Datorită faptului că nu am găsit informaţii pentru remedierea acestei situaţii, CNADNR solită în maxim o oră corectarea nr. de inmatriculare înregistrat eronat în baza lor de date, am considerat oportun să plătesc cele două amenzi, cu despăgubirile aferente, pentru a nu depăşi 48 de ore de la primirea proceselor verbale.
  Vă rog să îmi comunicaţi dacă există prevederi legale care să mă oblige pe mine în calitate de cumpărător să verific corectitudinea datelor înscrise pe chitanţa care atestă plata rovinietei şi dacă există vreo cale prin care să îmi pot recupera paguba produsă, respectiv amenzile, despăgubirile şi suma plătită iniţial pentru rovinietă.
  Vă mulţumesc anticipat!

 146. MArina |

  Buna seara,

  Nu se poate formula REcurs impotriva sentintelor pronuntate de Judecatorii in favoarea CNADNR ?

  Multumesc

 147. Gabi |

  Buna seara. Va supun atentiei o situatie. Am gasit lipit pe usa un plic cu o amenda pentru rovigneta si dupa cautari pe net am constatat ca martorul care a semnat procesul verbal de afisare este angajatul firmei de curierat a carui stampila se regasea pe plic. Rezulta ca agentul care a semnat procesul verbal de afisare nu a fost la fata locului. Ce e de facut? E normal asa ceva? Va multumesc anticipat.

 148. Gheorghe Piperea |

  Am mai intalnit astfel de situatii. Consider ca procedura de comunicare a PVCC este viciata pentru acest motiv. Depuneti plangerea contraventionala chiar daca nu mai sunteti in termen, iar daca vi se va invoca tardivitatea depunerii plangerii contraventionale, puteti invoca viciul comunicarii PVCC.

  Succes!

 149. Gheorghe Piperea |

  Da, se poate. Art. 10 din OG 15/2002 trimite la regimul juridic al contraventiilor stabilit de OG 2/2001. Iar OG 2/2001, la art. 34 alin. 2 prevede ca „Dacă prin lege nu se prevede altfel, hotărârea judecătorească prin care s-a soluţionat plângerea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la secţia contencios administrativ a tribunalului.(…)”

 150. catalin |

  am fost sa platesc rovinieta la omv si mi au zis de acolo ca figurez cu rovinieta platita,desi eu acum 2 zile mi am inscris masina si am schimbat numerele,mai poate fi o alta masina cu aceleasi numere,va rog lamuriti ma!

 151. Gheorghe Piperea |

  Nu, nu mai poate fi o alta masina cu alte numere. Incercati o alta benzinarie de la care sa achizitionati o rovinieta.

 152. Gheorghe Piperea |

  Depuneti la Administratia financiara chitantele in copie conforma cu originalul. Intrebati acolo de un formular special conceput pentru asa ceva. Mai trebuie atasat si o copie a buletinului si, in principiu, se rezolva.

  Succes!

 153. Gheorghe Piperea |

  Pana la a apela la CEDO, formulati plangere contraventionala la Cornetu. Acolo stiu ca se castiga. Aveti modelul de plangere contraventionala pe blog.

  Succes!

 154. Gheorghe Piperea |

  Daca diferentele la nr. de inmatriculare si la seria de sasiu sunt mici (o cifra/litara lipsa sau gresita) ati putea adresa CNADNR o cerere de indreptare a erorii materiale. Ar trebuie sa primiti un raspuns in 30 de zile de la ei.

  Succes,
  Gh. Piperea

 155. Gheorghe Piperea |

  Obtineti un certificat de grefa de la judecatorie in care sa fie trecute partile, obiectul si numarul dosarului constituit. Dupa ce obtineti certificatul de grefa, depuneti-l catre Regionala de Drumuri si poduri Cluj prin posta cu scrisoare recomandata si cu nota de inventar.

  Gh. Piperea

 156. Elena Constantin |

  Am uitat sa platesc rovigneta pe o zi pentru un camion >12 to. Ce pot sa fac sau cui sa ma adresesz sa o pot plati a doua zi sau cat mai urgent posibil, chiar si cu penalizare.

 157. Gheorghe Piperea |

  @ Elena Constantin
  Rovinieta nu se plateste retroactiv.

 158. Vasile |

  Buna ziua,eu am platit doar amenda contraventionala de 125,00 lei la termen in 2010, iar acum in 2013 mi-a venit somatie cu titlu executoriu pentru recuperare de 28 E reprezetind c/val. contraventie (care de fapt este c/val. tarifului de despagubire) plus 240,00 lei cheltuieli de executare !! Acum stiu ca cei 28 E trebuie sa-i platesc,dar,spuneti-mi va rog daca pot scapa de 240,00lei cheltuieli de executare,mi se pare enorm,cheltuielile de executare fiind dublul c/val.de recuperare.

 159. Gheorghe Piperea |

  @Vasile

  Platiti cat de repede cei 28 euro si veti avea sansa de a nu fi urmarit si pentru suma de 240 lei.
  Daca nu, veti putea face, totusi, contestatie la executare pentru diminuarea cheltuielilor de executare.

  Succes!
  Gh. Piperea

 160. dan |

  rovinieta e o plata dubla si o HOTIE LEGALIZATA deoarece in pretul benzinei exista si o taxa de drum dar nu o spune nimeni,presa ar putea afla din ce este alcatuit pretul benzinei de la POMPA respectiv ce se adauga la pretul rafinariei banut cu banut pina la cel de la pompa(pret rafinarie 1,8lei?)

 161. Alex |

  Buna ziua,
  Acum cateva zile am primit o instiintare de la directia de impozite si taxe locale sector 3 prin care figurez cu amenzi in valoare de 500 de lei.
  Am facut un drum pana la ei si inspectorul de constatare mi-a spus ca figurez cu doua amenzi de contraventie pentru lipsa rovignetei din luna iulie 2011.
  Intrebarile mele sunt:
  1.cum se face ca timp de doi ani nu am fost instiintat cu privire la aceste amenzi (desi intreb regulat atunci cand platesc impozitele daca am si alte datorii catre stat)?
  2.cum pot intra in posesia proceselor verbale (care banuiesc ca exista pe undeva, desi la mine nu au ajuns) pentru a le confrunta cu chitantele de rovignete (pe care din intamplare inca le mai am)?
  3.presupunand ca voi primi de la autoritatea competenta copiii ale acestor procese verbale, cum trebuie sa procedez pentru a le ataca in instanta in baza chitantei de rovigneta?
  Va multumesc anticipat.

 162. Gheorghe Piperea |

  @Alex

  Daca nu v-au fost comunicata pana acum PVCC, atunci amenda contraventionala nu se mai poate aplica. PVCC trebuiau communicate in cel mult 30 de zile de la data incheierii lor.
  Puteti face o contestatie la executare/contestatie la titlu impotriva acestor PVCC.

  Succes!
  Gh. Piperea

 163. Pîrvulescu Sorin |

  Buna ziua. PV de contraventie mi-a fost trimis la o adresa la care nu mai locuiesc din 2008, conform cartii de identitate, iar martorul instiintarii a fost angajatul firmei de curierat. Intrebarea mea este daca am sanse sa castig procesul?
  Va multumesc!!!

 164. Gheorghe Piperea |

  @Pîrvulescu Sorin

  Din pacate, adresa din buletin este cea opozabila organului care a incheiat PVCC. In dovada de comunicare se specifica faptul ca v-a fost „inmanat” PVCC sau doar lasat in cutia postala?

  Cu stima,
  Gh. Piperea

 165. Pîrvulescu Sorin |

  Buna ziua!
  Va multumesc mult pentru promtitudine si pentru ajutorul dat!
  Trebuie sa ma completez si sa spun ca atat PVCC dar si instiitarea acestuia nu numai ca au fost trimise la adresa veche si ca acestea sunt si completate cu adresa mea veche, la care eu nu mai locuiesc din 2008 conform cartii de identitate. Deci eu in cartea de identitate am alta adresa decat cea trecuta in PVCC si instiintare. Art. 16 alin.1 din OG2/2001 ca ,, Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului.„ Am aflat intamplator de existenta PVCC cand m-am deplasat la finante sa ma lamuresc de ce am poprire. La finante cineva mi-a facut rost de o copie a PVCC si a instiintari.
  Va multumec mult!!

  Cu stima,
  Pirvulescu Sorin

 166. rosu carmen |

  am o intrebare….am 10 amenzi de rovinieta dar sunt cate 2 -3 intr-o luna , din cate am inteles voi achita doar una pe luna este adevarat?va multumesc si astept un raspuns

 167. Gheorghe Piperea |

  @rosu carmen

  Trebuia sa le contestati pe celelalte in termenul de 15 zile de la comunicarea fiecarui PV.

  Cu stima,
  Gh. Piperea

 168. Mihai |

  Anul trecut am aflat de la Serviciul Taxe si Impozite ca au ajuns la ei, de la CNADNR, 2 procese verbale cu amenda pentru lipsa rovigneta. In scurt timp au trimis la mine la serv. documentele pentru poprire pe salariu si mi-a fost retinuta suma de 500 lei. Am facut plangeri, am castigat deja in instanta anularea unuia dintre cele 2 p.v. Am sanse sa primesc banii inapoi dupa obtinerea hotararilor judecatoresti definitive si irev.? Daca da, spuneti-mi va rog in doua cuvinte cum sa procedez. Multumesc anticipat. Cu deosebita stima!

 169. Gheorghe Piperea |

  @Mihai

  Le trimiteti o samatie de plata celor de la CNADNR. Daca nu va platesc sumele cuvenite, apelati la executor judecatoresc. Dar dupa ramanerea irevocabila a celor doua hotarari judecatoresti.

  Cu stima,
  Gh. Piperea

 170. Mihai |

  Multumesc mult pentru raspuns. Sa inteleg ca suma de 500 lei a fost virata in conturile CNADNR?

  Cu stima, Mihai D.

Lasati un raspuns

Trebuie sa fiti conectat pentru a posta un comentariu.