Obligatia de informare, avertizare si consiliere a consumatorilor

Postat de Gheorghe Piperea în Protectia consumatorului | 0 Comentarii

 

Capitolul II

Obligatia de informare, avertizare si consiliere a consumatorilor

 

  • 1. Informarea completa, corecta si precisa a consumatorilor

 

  1. Consumatorii incheie contracte cu comerciantii pentru ca trebuie sa consume. A opta in defavoarea consumului de subzistenta sau de confort si in favoarea unei abstinente (auto)impuse este contra-intuitiv si pare a fi irational, cel putin din perspectiva mitului societatii de consum.

… mai mult

Darea în plată nu va falimenta statul român

Postat de Gheorghe Piperea în Drept Bancar | 0 Comentarii

Av. Gheroghe Piperea

Legea dării în plată nu are cum să afecteze obligaţiile statului român rezultate din programul Prima Casă. Legea spune că de ea poate beneficia şi fideiusorul sau co-debitorul. Pentru asta, este nevoie ca respectivii să fie consumatori persoane fizice şi să notifice banca de intenţia dării în plată, a declarat miercuri avocatul Gheorghe Piperea, cel mai aprig susţinător al introducerii legii dării în plată în formula includerii programului Prima Casă şi cu aplicabilitate la creditele existente.

… mai mult

Legea darii in plata nu este retroactiva

Postat de Gheorghe Piperea în Despre avocatura | 0 Comentarii

Jurnalistii, cel mai probabil onesti, de la Ziarul financiar, sunt victime ale unei pacaleli/manipulari administrate opiniei publice de lobby-ul bancar care se straduieste in ultimele zile sa demonstreze ca legea darii in plata a imobilului ipotecat este retroactiva.

Iata care sunt, pe scurt, motivele pentru ca oamenii nu ar trebui sa se lase momiti de aceste “argumente” emise in rafala de lobby-isti bancari si bloggerii BNR-isti:

(i) Curtea Constitutionala, inca din 2011, a spus ca “o lege nu este retroactivă atunci când modifică pentru viitor o stare de drept născută anterior”;

(ii) CJUE de la Luxembourg a spus inca din 2012 ca o lege interna de protectie a consumatorilor poate fi aplicata si unor contracte in derulare;

(iii) Codul civil statueaza ca, daca o situatie juridica anterioara intrarii in vigoare a unei legi noi este generata de regimul juridic al proprietatii sau al bunurilor, atunci efectele viitoare ale acestei situatii juridice anterioare sunt reglementate de legea noua; … mai mult

Despre darea in plata cu efect liberatoriu, pe intelesul dlui Cinteza

Postat de Gheorghe Piperea în Despre avocatura | 0 Comentarii

In pregatirea dezbaterii de maine, 24 nov 2015, din Comisia juridica a Camerei deputatilor asupra proiectului legii darii in plata cu efect liberatoriu, sefimea BNR a iesit, ca de obicei, la atac, ca un bun avocat din oficiu care se ocupa, pe banii nostri, cu apararea bancilor delincvente si ireponsabile care se tem de aceasta lege.

Ca de obicei, cel care apasa butonul de panica este dl Cinteza. Conform declaratiilor acestuia, legea darii in plata cu efect liberatoriu a imobilului ipotecat ar putea genera in sistemul bancar pierderi estimate de 4 mld lei, cu consecinta falimentului a cel putin uneia dintre bancile care activeaza in Romania. Va reamintiti, desigur, ca acelasi domn Cinteza declara in Parlament, in februarie 2015, in urmarea evenimentului de 15 ianuarie, care a determinat explozia cursului francului elvetian ca, fie in cazul in care Justitia va dispune inghetarea cursului, fie in cazul in care legiuitorul va emite o lege de inghetare a cursului leu-franc sau de plafonare a acestuia, vor fi pierderi de cca 5 mld lei in sistemul bancar, cu consecinta falimentului a cel putin 4 banci care activeaza in Romania. Evident, si acum, ca si atunci, “stirea” a beneficiat de o mediatizare exploziva. Cine trebuia sa ia aminte, a luat aminte – toate procesele colective judecate pina acum au fost trintite de justitie exclusiv pe argumentul emotional al fricii de faliment bancar. Iar proiectul legii plafonarii cursului la creditele in valuta zace, bine-mersi in Parlament, fara sanse de a mai fi luat in discutie in aceasta legislatura.

Prima intrebare care se ridica este : … mai mult

Et dimitte Nobis debita nostra

Postat de Gheorghe Piperea în "The Way I Are" | 0 Comentarii

Intr-o teza de doctorat a unei doamne judecatoare din Caras Severin (Daniela Detesan, Teza de doctorat, Universitatea de Vest Tmisioara, p.13) am intalnit un citat dintr-o lucrare a unui profesor american de drept de la Universitatea Pennsylvania, L. E. Levinthal, unde se face afirmatia socanta (cel putin pentru bigoti) ca un verset din Tatal nostru, are un cu totul alt inteles originar decat cel ultra-cunoscut de noi in aceste cuvinte: „Si ne iarta noua greselile noastre asa cum iertam si noi gresitilor nostri”.

In latina, acest verset suna asa: … mai mult

Recenzie de carte / Gheorghe Piperea, „Parakletos”

Postat de Gheorghe Piperea în "The Way I Are" | 0 Comentarii

 

Avocatura.com a publicat recenzia cărții PARAKLETOS, recenzie realizată de Teodor BURNAR:

Un astfel de „fruct bun” este Parakletos, lucrare a avocatului şi eruditului Gheorghe Piperea, rodul – în stilul marilor artişti – nu al câtorva luni de strădanie creativă, nici al – după mărturisirea autorului din Pseudo-postfaţă – opt ani de agregare a unor eseuri, interviuri, contribuţii în spaţiul public. ‐
Teodor BURNAR, avocatura.com
 parakletos---foto-interior-1
Mulțumesc Teodor Burnar pentru aceasta recenzie, mulțumesc avocatura.com!